Wijndiefstal!125.000 euro aan Wijn gestolen van Château d’Yquem

Afgelopen zondagnacht hebben brutale dieven ingebroken in de nieuwe opslag van Château d’Yquem. De dieven hebben  ongeveer voor 125.000 euro aan wijnen gestolen. Volgens betrouwbare bronnen hebben de dieven ongeveer 380 flessen van de 2010 vintage meegenomen met de waarde van ongeveer 125.000 euro. Tijden het inbreken in de opslag werd gelukkig het alarm geactiveerd waardoor de dieven waarschijnlijk eerder zijn vertrokken. Gelukkig want anders was de buit waarschijnlijk nog veel groter geweest. Zeker gezien het feit dat de vintage uit 2010 niet de meest waardevolle wijn is die in de opslag werd bewaard. Toch doen de meegenomen flessen op de markt ongeveer £250 per fles.Sauternes

CHÂTEAU D’YQUEM?

Voor de leken onder ons is het wellicht goed om uit te leggen wat Château d’Yquem nu precies is. Château d’Yquem is het beroemdste wijngoed ter wereld, maar dan wel voor zoete witte wijn. De wijngaarden heeft een oppervlakte van 102 ha. Het château ligt bij het dorpje Sauternes in de beroemde wijnstreek Bordeaux. De zoete wijn wordt gemaakt van twee druivensoorten namelijk de sémillon (80%) en de sauvignon blanc (20%).

Door het bijzondere klimaat in de omgeveing van de Sauternes ontstaat er nobele rotting (of edele rotting). Deze rotting wordt  veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea en deze veroorzaakt een unieke zoetheid van de wijn. Helaas is het lastige om deze wijn in grote productie te maken en gaat er veel verloren tijdens het produceren. Heirdoor is deze wijn da nook schaars, maar daardoor is de prijs lekker hoog! Château d’Yquem heeft als enige de classificatie Premier Cru Supérieur, wat ook zeker ten goede aan de hoge proijs is gekomen. In 2012 is er geen wijn geproduceerd vanwege de slechte oogst. Tja, katjing, katjing,…..kassa en weer gaat de prijs van een fles om hoog voor het bekende en rijke wijnhuis.

 

Bron:decanter

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.