Amerikanen drinken meer wijn dan de Fransen

wijnHet zat er al even aan te komen, maar nu is het dan toch echt een feit: De Amerikanen drinken meer wijn dan de Fransen en verstoten daarmee Frankrijk van de troon als het land met de grootste afzetmarkt voor wijn. Dit blijkt uit de  cijfers van de International Organisation of Vine and Wines (OIV).

Dalende wijnconsumptie in Frankrijk

Uit de cijfers van het IOV blijkt dat de wijnconsumptie in Frankrijk met 7 procent kromp (ten opzichte van één jaar eerder) naar 28,1 miljoen hectoliter, terwijl in de Verenigde Staten de wijnconsumptie met een half procent (ten opzichte van vorig jaar) steeg naar 29,1 miljoen hectoliter. Met andere woorden: De Amerikanen kochten in totaal in 2013 29,1 miljoen hectoliter wijn en de Fransen 28,1 miljoen liter. Maar zijn de Fransen echt minder wijn gaan drinken? Of zijn er meer Amerikanen wijnen gaan kopen? De Verenigde Staten heeft natuurlijk wel veel meer inwoners dan Frankrijk!

De totale wijnconsumptie mag dan in Frankrijk afnemen en in de Verenigde Staten toenemen, maar Frankrijk behoudt toch echt nog de koppositie als er gekeken wordt naar de wijnconsumptie per hoofd van de bevolking. Per hoofd van de bevolking blijft Frankrijk de Verenigde Staten nog ver voor want een Fransman drinkt nog altijd zes keer zo veel wijn, zo’n 46 liter wijn per jaar, per persoon als de Amerikanen.

Wereldwijd daalde de wijnconsumptie met één procent naar 239 miljoen hectoliter.

Ook in andere Europese landen is een daling in de wijnconsumptie te zien. In Italië daalde de wijnconsumptie met 3,7 procent, in Spanje met 2,2 procent en ook in Nederland was er een daling van 1,4 procent in de wijnconsumptie. Terwijl Duitsland de wijnconsumptie met 1,5 procent zag stijgen.

Zal het aan de crisis liggen?

Het volledige rapport van de OIV vind je hier: The Wine Market: evolution and trends

Deze week nog meer op Wijnbloggers.nl

Witte wijn L!FE Sauvignon Blanc 2013 van AH – Proefnotitie
Hamersma en Klei schrijven samen wijnboek
Wijnland Hongarije: diversiteit ten top
Wijn app Drync geoptimaliseerd voor de iPad
Nederlandse wijngaarden: De Croonhoven
Wijnproeverijen; Wat is er dit weekend te doen?
Heerlijk10Daagse: Eten bij toprestaurants voor een prikkie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.