Wijncolumnist Harold Hamersma wint Oeuvreprijs Wijncolumnist 2012

Harold Hamersma wint Oeuvreprijs Wijncolumnist 2012Tijdens het 24e Proefschrift Wijnconcours is wijncolumnist Harold Hamersma onderscheiden met de Oeuvreprijs Wijncolumnist 2012 van The Wine & Food Association. Hamersma is de opvolger van wijncolumnist John Bindels die in 2010 deze prijs kreeg toegekend. Hamersma, die zelf niet aanwezig kon zijn op het 24e Proefschrift Wijnconcours om de onderscheiding in ontvangst te nemen, maar liet via een videoboodschap weten er bijzonder verguld mee te zijn.

Oeuvreprijs Wijncolumnist 2012

De Oeuvreprijs Wijncolumnis is een estafette-prijs die enkele jaren geleden is ingesteld door The Wine & Food Association. De prijs wordt uitgereikt voor ‘spraakmakende’ prestaties van wijncolumnisten en wijnschrijvers ‘met een eigen kritische visie op de wijnwereld en een herkenbare schrijfstijl’. Vorig jaar is de prijs niet toegekend omdat er geen kandidaten waren die aan de criteria voldeden.

The Wine & Food Association wil met de Oeuvreprijs het hoogste niveau van wijnjournalistiek honoreren. Zij vindt de column het uitgesproken journalistieke middel om de schrijver dat niveau stilistisch en inhoudelijk te laten bewijzen. De column moet prikkelend, humoristisch, badinerend of uitdagend zijn. Liefst ook literair getint en bijdragend aan wijntaal-vernieuwing. Van een kandidaat voor de Oeuvreprijs wordt eveneens verwacht dat hij uit persoonlijk belang geen feiten en situaties ontloopt die het verdienen in de publiciteit te komen. Bovendien gaat het bij de beoordeling van het ‘oeuvre’ niet om eenmalige prestaties, maar om bestendige kwaliteit.

‘De Oeuvreprijs-winnaar’, aldus de Wine & Food Association, ‘dient een voorbeeld te zijn in kwalitatieve vakbeheersing, schrijfstijl, integriteit en waarheidsvinding. Zo kan een journalistiek gehalte worden bereikt en gehandhaafd dat zich onttrekt aan reclame-schrijverij die niets met ongekleurde voorlichting te maken heeft.’

Wijncolumnist Harold Hamersma wint Oeuvreprijs Wijncolumnist 2012Het is niet eenvoudig om deze ambities waar te maken. Maar naar het oordeel van winnaar 2010 John Bindels en The Wine & Food Association heeft Harold Hamersma door zijn schrijfstijl, humor, bijdrage aan de taalvernieuwing en kritisch observatievermogen zich de beste kandidaat voor de Oeuvreprijs 2012 betoond.

Volgens het Oeuvreprijs-reglement zal Hamersma voor deze estafetteprijs straks zelf z’n opvolger voordragen. De prijs wordt niet automatische jaarlijks toegekend, maar uitsluitend in het jaar dat zich een geschikte kandidaat aandient.

Bron: Persbericht

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.