De toekomst van de wijnbouw in Nederland

De toekomst van de Nederlandse wijnbouw - glazen-bolEergisteren schreven we hier op Wijnbloggers al over de rapportage ‘De Nederlandse wijnbouw in cijfers’ van Viticonsult. In deze rapportage vind je allerlei interessante cijfers en weetjes over de Nederlandse wijnbouw. Naast deze rapportage over de actuele stand in de Nederlandse wijnbouw, heeft Viticonsult ook een rapportage gemaakt over de toekomst van de wijnbouw in Nederland.

 

Actuele stand wijnbouw in Nederland

Nederland kent bijna 200 wijngaarden verspreidt over het hele land. In de provincies Gelderland, Limburg en Overijssel hebben de meeste (commerciële wijngaarden).  De meeste wijngaarden zijn echter klein met een oppervlakte van minder dan 2,27 hectare. De wijngaarden produceren vaak veel verschillende wijnen (in kleine hoeveelheden) om aan een bredere vraag te kunnen voldoen. Voor ieder wat wils, dus.

De wijngaardeniers doen eigenlijk bijna alles zelfstandig; de wijngaard, de wijnkelder en de wijnverkoop. Daarnaast hebben ze vaak ook nog nevenactiviteiten rondom de wijngaard. Mini-campings, bed&breakfast, rondleidingen over de wijngaard of de mogelijkheid van een wijnproeverij.

Wijnbouw in Nederland - Betuws Wijndomein - Wijnbloggers.nlDe toekomst van de wijnbouw in Nederland

De afgelopen jaren heeft de wijnbouw in Nederland een enorme vlucht genomen. Meer en meer wijngaarden en wijn die alsmaar beter en beter is geworden (kwaliteit). Maar waar in de voorgaande jaren een enorme groei te zien was, is dat dit jaar omgeslagen in een krimp. Het aantal hectare waarop wijnbouw wordt uitgeoefend is afgenomen. Met andere woorden de wijnbouw in Nederland neemt af. De vraag rijst dan ook of dit een incident is of een trendbreuk.

Incident of trendbreuk, in beide gevallen is de volgende vraag belangrijk: is er nog toekomst voor de wijnbouw in Nederland, en zo ja, hoe ziet die er dan uit?

De rapportage ‘De toekomst van de Nederlandse wijnbouw’ geeft naast een kleine geschiedenisles over de wijnbouw in Nederland en geeft inzicht in en visie op de wijnbouw in Nederland. Het geeft antwoord op vragen als: Wat te doen met de prijs-kwaliteitverhouding, De invloed van de verandering van het klimaat en schaalvergroting, wel of niet doen?

Rapportage “De toekomst van de Nederlandse wijnbouw” van Viticonsult

In de rapportage van“De toekomst van de Nederlandse wijnbouw” van Viticonsult vind je dus antwoorden op de bovenstaande vragen en een beeld van de toekomst van de wijnbouw in Nederland. Erg leuk om te lezen, dus mocht je even tijd hebben, dan zou ik het zeker even lezen…!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.