Wijnbouw in België neemt toe

Wijnbouw in BelgiëWijnbouw in België? Ik moest er heel even over nadenken. België, het land van de 1000 en 1 Belgische bieren, ook wijn? Tja gelegen in Europa (en ook nog eens naast Wijnsupermacht Frankrijk) waar eigenlijk ieder land aan wijnbouw doet, zou het op zich gek zijn als België een uitzondering op de regel vormt en dat ze in België geen wijn zouden kunnen maken. En dat doen ze dus ook. En steeds meer.

Groei wijnbouw in België

De wijnbouw in België is bezig met een opmars. Het aantal wijnboeren neemt toe, het aantal hectare aan wijnbouw land neemt toe, het aantal geproduceerde liters wijn neemt toe… Dit blijkt uit de cijfers die de federale dienst Economie in samenwerking met Professor Ghislain Houben van de Hasseltse Universiteit heeft verzameld.

Het totale aantal wijnboeren in België is 91. Van deze 91 wijnboeren bevinden zich 64 boeren in Vlaanderen (22 niet-erkend) en 27 in Wallonië (7 niet-erkend).

In 2011 hebben 48 wijnboeren een licentie aangevraagd voor een certificaat van oorsprong of voor een geografische erkenning. Hiervan waren 30 aanvragen van wijnboeren afkomstig uit Vlaanderen en 18 uit Wallonië. Veel wijnboeren beginnen echter al zonder deze certificaten.

Het aantal hectare aan wijnbouwland is dus ook gestegen. Werd er 2012 nog 119 hectare gebruikt voor wijnbouw, in 2011 was dat 130 hectare.

Belgische wijnen

De Belgische wijnboeren maken vooral witte wijn. Meer dan 70% van de wijn die gemaakt wordt, is wit. Rond de 20% is rode wijn en Belgische rosé wordt bijna niet gemaakt (4%). Samen produceerden deze wijnboeren in 2011 539.550 liter wijn, overigens is dit nog niet het definitieve cijfer. Een toename van 14,7% ten opzichte van 2010, toen het aantal geproduceerde liters op 470.569 liter lag.

Opvallend is het aantal liters mousserende wijn dat in België geproduceerd wordt. 200.181 liter mousserende wijn werd er in 2011 geproduceerd. Dat is 37% van de totale wijnproductie.

Het merendeel van de geproduceerde wijnliters is afkomstig uit Vlaanderen (58%). En hoewel Vlaanderen meer liters produceert, is het rendement per hectare in Wallonië vele malen hoger. In Wallonië wordt 61 liter per hectare geproduceerd, terwijl dat in Vlaanderen maar 35 liter per hectare is.

Bron: knack.be

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.