Wijnbouw in Engeland in een infographic

Wijnbouw in Engeland - Engelse wijngaardBij Engeland denk je niet gelijk aan wijn of wijnbouw, maar eerder aan regen, thee en bier. Toch wordt er in Engeland al sinds de Romeinen aan wijnbouw in Engeland gedaan. Weliswaar met veel ups en downs. De wijn infographic van vandaag laat zien dat Engeland en wijnbouw een gemeenschappelijke geschiedenis kennen.

Wijnbouw in Engeland

In 2012 waren er in Engeland 419 wijngaarden te vinden. Dat is bijna het dubbele van het aantal wijngaarden in Nederland. Met name in het zuiden van Engeland vind je veel wijngaarden terug, maar ook in Wales zijn er wijngaarden te vinden. De wijnbouw in Engeland een lange geschiedenis. Weliswaar met veel ups en downs, maar wijnbouw in Engeland gaat eeuwen terug.

Engelse wijngeschiedenis in vogelvlucht

Zoals in zoveel landen, zijn het ook in Engeland de Romeinen die wijnstokken aanplanten. Bewijs hiervoor is gevonden bij het dorpje Wollaston in Northamptonshire, waar een 10 hectare grote Romeinse wijngaard uit de 2e-3e is gevonden. Het Engelse klimaat was toen warmer dan nu en zeer geschikt voor wijnbouw. Met de komst van de Vikingen (8e eeuw) in Engeland worden er veel wijngaarden verwoest en lijkt de wijnbouw geheel verdwenen tot aan de 10e eeuw. Het zijn veelal de kloosters die zich dan bezighouden met het produceren van (mis)wijn. Het Domesday Book (1086), dat in opdracht van Willem de Veroveraar wordt geschreven, geeft 42 concrete locaties van wijngaarden, die vooral in Zuid-Engeland zijn gelegen.

Tijdens de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw neemt de wijnbouw in Engeland weer af. Dit komt vooral doordat tijdens het bewind van Hendrik VIII veel kloosters verdwijnen. Ook is het klimaat langzaam veranderd en wordt het natter in Engeland, worden de zomers koeler en de winters zachter. Maar ook de invoer van wijn uit andere landen (vanaf de 12e eeuw) zorgen ervoor dat de eigen wijnindustrie minder oplevert.

Na de Tweede Wereldoorlog begint de Engelse wijnindustrie aan zijn comeback. Dit is met name te danken aan Edward Hyams en Ray Barrington – Brock, de pioniers van de Engels wijnindustrie, die vanuit hun eigen achtertuinen beginnen met het verbouwen van wijn en in de jaren die volgen schieten de wijngaarden als paddenstoelen uit de grond.

Infographic – Wijnbouw in Engeland

Wijnbouw in Engeland - infographic

  Bron: Visually

Meer leuke en interessante infographics over wijn vind je hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.