Klimaatverandering goed voor wijnbouw België

Wijnbouw in BelgiëDe wijnwereld gaat veranderen. Volgens een recent verschenen rapport van het onderzoek Climate Change, Wine and Conservation naar effecten van de veranderingen in het klimaat op de wijnbouw, zal de klimaatverandering vergaande gevolgen hebben voor de traditionele wijnregio’s, moet er rekening worden gehouden (vanaf 2050) met lagere oogsten en zal de wijnbouw opschuiven naar noordelijkere gebieden.

 

Slecht nieuws voor traditionele wijnregio’s

Volgens het rapport zal de productie van ’s werelds beste wijn dramatisch teruglopen en zal door de opwarming van de aarde en de afname van neerslag tussen de 19 en 73 procent van de huidige gebieden waar nu veel aan wijnbouw wordt gedaan, verdwijnen. Vooral in Europa heeft dit behoorlijke gevolgen voor wijnregio’s als de Bordeaux, de Rhône, Toscane, etc. De verwachting is namelijk dat de productie van wijn in deze gebieden met 85 procent zal afnemen. Ook wijnboeren in Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili zullen hier last van krijgen en de toekomst voor hen ziet er ook minder rooskleurig uit.

De onderzoekers voorspellen dat de productie van wijn zal verplaatsen naar noordelijke gebieden van Amerika, Noord-Europa en Centraal-China. In landen als Nederland en België zal daardoor wijnbouw nog beter mogelijk zijn.

Wijnbouw België

De wijnbouw in België is al jarenlang in opkomst. Momenteel is er meer dan 130 hectare aan wijnbouwgrond in België, verspreidt over meer dan 90 wijngaarden. Jaarlijks komt er zo’n 10 procent meer wijnbouwgrond bij en de Belgische wijnen komen meer en meer op de kaart te staan. In de onderstaande video gaan Jaap van Rennes van Wijnkasteel Genoels Elderen en Jennifer Silvius, beste sommelier van België in 2012 en werkzaam als sommelier bij restaurant Kristalijn in Antwerpen, kort in op de veranderingen van het klimaat en de kwaliteit van de Belgische wijnen en de wijnstokken op de wijngaard. De video is kort, maar leuk om te zien.

Video – Opwarming is goed voor wijnbouw België en Belgische wijn

Bron: VTM

Andere video’s over wijnbouw…

Wijn documentaire over wijnbouw Australië (3)
Wijn documentaire over wijnbouw Australië (2)
Wijn documentaire – De Wijnindustrie (1)
Wijn documentaire – De Wijnindustrie (2)
Wijn documentaire – De Wijnindustrie (3)
Spaanse wijn, een stille revolutie – Wijn video
Spaanse wijn, een stille revolutie – deel 2

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.