Wijnbouw in België, 2012 een goed wijnjaar voor Belgisch Limburg

Wijnbouw in BelgiëWe schreven het al eerder hier op Wijnbloggers, de wijnoogst 2012 mag dan misschien voor veel gebieden tegenvallen, de kwaliteit is veelbelovend en 2012 belooft dan ook een goed wijnjaar te worden. Natuurlijk is het nog heel even afwachten of de kwaliteit echt geweldig wordt, maar het ziet er veelbelovend uit. Ook in Belgische Limburg is men enthousiast over de kwaliteit. Het gaat goed met de wijnbouw in België. De wijnbouw in België is bezig met een opmars en men verwacht ook daar dat 2012 een goed wijnjaar zal zijn.

Wijnbouw in België

In het onderstaande filmpje van TVL komen verschillende Belgische wijnboeren aan het woord over de wijnoogst 2012, maar ook over de wijnbouw in België. Hoe is de kwaliteit, wat zijn de verwachtingen van de wijnbouw in België, hoe is het economisch gesteld met de wijnbouw in België. In het filmpje komen Jaap van Rennes van Wijnkasteel Genoels Elderen aan het woord, Ghislain Houben van de Hoenshof, Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck en Wilfried Schorpion van Wijndomein Scorpion aan het woord over verschillende facetten van de wijnbouw in België.

Het is een lang filmpje, maar zeer zeker de moeite waard (al is het alleen al om een blik op te vangen van het schitterende wijnkasteel Genoels Elderen!)

Wijnbouw in België; een paar leuke weetjes

De wijnbouw in België is bezig met een opmars. Het aantal wijnboeren neemt toe, het aantal hectare aan wijnbouw land neemt toe, het aantal geproduceerde liters wijn neemt ook toe.

Het totale aantal wijnboeren in België is 91. Van deze 91 wijnboeren bevinden zich 64 boeren in Vlaanderenen 27 in Wallonië. Deze wijnboeren hebben gezamenlijk zo’n 130 hectare aan wijnbouwland in hun bezit.

De Belgische wijnboeren maken vooral witte wijn. Meer dan 70% van de wijn die gemaakt wordt, is wit, zo’n 20% is rood en Belgische rosé wordt bijna niet gemaakt (4%). Samen produceerden deze wijnboeren in 2011 539.550 liter wijn (Dit is nog niet het definitieve cijfer). Opvallend is het aantal liters mousserende wijn dat in België geproduceerd wordt. 200.181 liter mousserende wijn werd er in 2011 geproduceerd. Dat is 37% van de totale wijnproductie.

Het merendeel van de geproduceerde wijnliters is afkomstig uit Vlaanderen (58%). En hoewel Vlaanderen meer liters produceert, is het rendement per hectare in Wallonië vele malen hoger. In Wallonië wordt 61 liter per hectare geproduceerd, terwijl dat in Vlaanderen maar 35 liter per hectare is.

 

2 Reacties
  1. Beste Marleen,

   Dat is goed om te horen! We zijn bezig met een nieuwsbrief en hopen deze snel af te hebben! Zodra deze klaar is, sturen we het naar je toe!

   Mvg,

   Natasja (Wijnbloggers.nl)

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.