Vorig jaar zond BBC Four een documentaire uit over de wijnbouw in Australië en deze willen we je natuurlijk niet onthouden. Daarom zullen we de komende drie dagen de drie delen (elk van een kwartier lang) hier op Wijnbloggers publiceren.
Documentaire wijnbouw Australië
Deze documentaire over de wijnbouw in Australië begint met een mooie audio-opname van Monty Python over Australische tafelwijn uit de jaren ’70 als Australische wijn meer als een grap gezien wordt, dan als wijn om te drinken. Het idee dat Australische wijn ooit zou kunnen concurreren met de fanatische wijnen uit de Bourgogne of Toscane ziet menig wijnliefhebber niet voor ogen.
Vandaag de dag, zo’n 40 jaar later, heeft de wijnbouw in Australië een enorme ontwikkeling doorgemaakt en heeft het geen underdog positie meer en is het één van de toonaangevende wijnlanden en is de export van Australische wijnen explosief gegroeid.
Documentaire over wijnbouw in Australië: Chateau Under
Deze documentaire, Chateau Under, is zowel het verhaal van de sociale geschiedenis van de wijn en het drinken van wijn, als een weergave van hoe een kleine groep Australische wijnmakers het opnam tegen de rest van de wijnwereld. In de documentaire komen verschillende wijnberoemdheden aan het woord, zoals Robert Parker, Jancis Robinson en verschillende Australische wijncritici (Bruce Tyrell, James Halliday, Max Allen).
Daar waar de documentaire mee begint, de audio-opname van de Monty Python, is ook het uitgangspunt van de gehele documentaire, namelijk: ‘This is a bottle with a message, and the message is ‘beware’. This is not a wine for drinking, this is a wine for laying down and avoiding’
http://www.youtube.com/watch?v=vGEWg22TLaw&feature=player_embedded
Geschiedenis wijnbouw Australië
In 1788 zette de Britse marineofficier Arthur Philip voet aan wal op het Australische continent en werd hij benoemd tot gouverneur van Nieuw-Zuid-Wales. (Arthur Philip is ook de stichter van Sydney). Arthur Philip importeerde de eerste wijnranken uit Brazilië en Kaap de Goede Hoop naar Australië en de eerste wijnstokken werden in Sydney geplant.
Ondanks hard werken, lukte het niet om goede wijnen te maken. De warmte, de vochtigheid, het gebrek aan geld en een gebrek aan wijnliefhebbers die de wijn ook daadwerkelijk wilden kopen en drinken zorgden er voor dat de kwaliteit van de wijnen niet goed was.
Aan geloof en enthousiasme ontbrak het Arthur Philip in ieder geval niet want in oude briefwisselingen schrijft hij vol enthousiasme, passie en geloof over Australische wijnen. Het duurt echter 200 jaar voordat de rest van de wereld de Australische wijnen ook ontdekt.
De wijngaard in Sydney waar de eerste wijnstokken geplant werden, slaagde er niet in om te gedijen. De hitte en de vochtigheid waren daar de oorzaken van.
De eerste echte commerciële wijnmakerij en wijngaard werd gesticht door John Macarthur. Zijn landgoed Camden Park ligt zo’n 50 km ten zuidwesten van Sydney. In 1815 begint deze John Macarthur met het aanplanten van stekken uit Madeira, Frankrijk en de Kaap en gaat de kwaliteit vooruit, maar er is nog steeds geen markt voor. De markt die er is, de Engelse markt, vraagt om versterkte portachtige wijnen en dat zijn dan ook de wijnen die men (tot ca. 1970) produceert. Pogingen om lichtere tafelwijnen te maken, zijn er wel, maar sneuvelen door het ontbreken van een markt.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog neemt de vraag naar wijn in Australië zelf toe. Dorstige Amerikaanse en Australische soldaten zochten, wegens een groot tekort aan bier, alternatieve dranken en gaan aan de “Colonial Wine”( een zoete sherry en portachtige drank).
Met de komst van Europese immigranten na de Tweede Wereldoorlog verandert dat en wordt de vraag naar lichtere tafelwijnen groter en groter.
Tegenwoordig behoort Australië tot de Top 10 van wijnproducerende landen van de wereld en beschikt het over een voorraad van 1,5 miljard liter (2011). Het imago van de Australische wijn wordt beter ondanks een behoorlijk knauw in 2007 toen de Australische wijnmarkt als gevolg van jarenlange overproductie in elkaar klapte.
Ook in Nederland is Australische wijn populair.Zo verkoopt bijvoorbeeld het bekende Australische wijnmerk Lindeman’s in Nederland jaarlijks meer dan 8.000.000 flessen wijn.