Wijn documentaire over wijnbouw Australië (3)

Wijnbouw AustraliëHet afgelopen weekend lieten we hier op Wijnbloggers al het eerste en het tweede gedeelte van de documentaire Chateau Chunder over de wijnbouw in Australië zien en aangezien er ook nog een derde deel is, laten we die natuurlijk ook nog zien.

Documentaire wijnbouw in Australië

Nog even in het kort waar deze documentaire over de wijnbouw in Australië, die eind vorig jaar door BBC Four werd uitgezonden, overgaat. Dit weekend zag je al in deze documentaire hoe in de jaren ’70 Australische tafelwijn behoorlijk op de hak werd genomen door bijvoorbeeld Monty Python. De documentaire begint ook met een audio-opname van de heren van Monty Python over Australische tafelwijn. Deze audio-opname vormt het uitgangspunt van de hele documentaire. ’This is a bottle with a message, and the message is ‘beware’. This is not a wine for drinking, this is a wine for laying down and avoiding’

Australische tafelwijn wordt in de jaren ’70 meer als een grap gezien, dan als een wijn die je echt kunt drinken. Het idee dat Australische wijn ooit met topwijnen uit de Bordeaux, uit de Bourgogne of Toscane zou kunnen concurreren, is onvoorstelbaar.

De wijnbouw in Australië heeft de afgelopen 40 jaar echter laten zien dat het dat wel degelijk kan en is uitgegroeid tot  één van de toonaangevende wijnlanden in de wereld. De export van Australische wijnen is de afgelopen jaren explosief gegroeid en de wijnbouw in  Australië is volwassen geworden en doet niet onder voor andere grote wijnlanden.

Deze documentaire, Chateau Under, is zowel het verhaal van de sociale geschiedenis van de wijn en het drinken van wijn, als een weergave van hoe een kleine groep Australische wijnmakers het opnam tegen de rest van de wijnwereld. In de documentaire komen verschillende wijnberoemdheden aan het woord, zoals Robert Parker, Jancis Robinson en verschillende Australische wijncritici (Bruce Tyrell, James Halliday, Max Allen).

Wijnbouw in Australië – Chateau Under

Gerelateerde video’s

Wijn documentaire over wijnbouw Australië (1)
Wijn documentaire over wijnbouw Australië (2)
Wijn documentaire – De Wijnindustrie (1)
Wijn documentaire – De Wijnindustrie (2)
Wijn documentaire – De Wijnindustrie (3)
Spaanse wijn, een stille revolutie – Wijn video
Spaanse wijn, een stille revolutie – deel 2

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.