Van de wijnpers… Franse wijnboeren woedend na verkoop chateau

Wijnboeren boos verkoop chateau aan Chinese gokmagnaatFranse wijnboeren in de Bourgogne zijn woedend omdat een historisch kasteel aan een Chinese gokmagnaat is verkocht. Het kasteel met wijngaarden dateert uit de 12e eeuw en is gelegen in de gemeente Gevrey-Chambertin in de Bourgogne.

Plannen wijnboeren vallen in het water

De wijnboeren hadden gezamenlijk het plan opgevat om het kasteel te kopen voor de gemeenschap en van het kasteel een bezoekers- en ontvangstcentrum te maken en hadden daartoe een bod van 5 miljoen euro neergelegd. Hoewel de verkoop van het chateau al in mei beklonken was, is het nu pas bekend geworden dat het kasteel is verkocht aan een Chinees voor 8 miljoen euro (taxatiewaarde 3,5 miljoen euro)en zien de wijnboeren hun plannen in het water vallen.

Gevrey-Chambertin

De gemeente Gevrey-Chambertin is gelegen in het Franse departement Côte-d’Or (regio Bourgogne) en binnen deze gemeente bevinden zich veel wijngaarden van de Côte de Nuits, waaronder de grand cru Chambertin (waarvan de naam in 1847 werd toegevoegd aan het oorspronkelijke Gevrey). De Gevrey-Chambertin is één van de bekendste wijnen uit de Bourgogne en ook de favoriete wijn van Napoleon. Jaarlijks wordt er zo’n 11.000 Gevrey-Chambertin liter geproduceerd.

Frankrijk populair bij de Chinezen

Franse wijnen zijn populair bij Chinezen. Waren de Franse wijnboeren daar eerst nog erg blij mee, daar de export van Franse wijn naar China toenam, nu taant het enthousiasme van de wijnboeren omdat Chinezen steeds meer en meer chateaus opkopen. De angst van lokale wijnboeren is dan ook dat de Bourgogne de Bordeaux achterna gaat, waar de Chinezen als eerste (vanaf 2008) chateaus begonnen op te kopen en veranderde in dure, luxe hotels. De locale wijnboeren zijn bang dat op deze manier het erfgoed van de Bourgogne (waar de wijnboeren uitermate trots op zijn) het raam uitgekieperd wordt.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.