Wijnboer L&C Poitout uit de Bourgogne

poitout 2 L&C Poitout

L&C Poitout uit de Bourgogne is een nieuwe naam in de Chablis wereld. Vanuit een groot respect voor de flora en fauna van de wijngaarden die zij bezitten leggen Catherine en Louis zich toe op een perceelsgebonden wijnbereiding. Valt het jullie al op waar de L en de C vandaan komen? Ik zal hier maar stiekem vanuit gaan.

Kroonjuweel van hun cuvees is een uitzonderlijke ‘Franc de pied’: wijn van wortelechte wijnstokken die opgewassen bleken tegen de welbekende phyllxera oftewel de bladluis. Dat moet een speciale smaak met zich meebrengen toch? Sterke wijnstokken en respect voor de natuur. Dat moet haast wel goede wijn met zijn. En laten we vooral niet vergeten dat het de Bourgogne is. Heerlijk.

Wat hebben we mogen proeven?

Tijdens de proeverij van Franse wijnen bij France Vins afgelopen week heb ik ook wijnen van deze wijnboer mogen proeven. Ik heb er 5 geprobeerd en wel de volgende:

1. Petit Chablis Sycomore: AOP, Wit, Petit Chablis, 2014, Chardonnay.
2. Chablis Bienommée : AOP, Wit, Chablis, 2014, Chardonnay.
3. Chablis Vieilles Vignes – Les Vénérées: AOP, Wit, Chablis, 2014, Chardonnay.
4. Chablis 1er cru Les Fourneaux Oppallion: AOP, Wit, Chablis, 2014, Chardonnay.
5. Chablis 1er cru Vaucoupin Stellaris: AOP, Wit, Chablis, 2014, Chardonnay.

poitout 3De derde wijn is gemaakt van oude wijnstokken en ik moet zeggen dat dat wel te merken is. De wijn was complexer en spannender dan de andere wijnen die ik heb mogen proeven. Wat wel een mooi ding is is dat het een bedrijf is waar de passie vanaf springt. Als je alleen al kijken naar de vormgeving van de brochures (wat natuurlijk niets te maken heeft met kwaliteit) merk je dat ze graag willen ‘meedoen’ en er alles aan doen om over te brengen wat ze te vertellen hebben.

De wijnen waren heerlijk. Ik heb genoten van het mogen proeven van de wijnen van deze passievolle wijnmakers.

Er volgt snel meer van deze innoverende dag vol met proefsessies.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.