Wijnboek: Wijn Encyclopedie van Oz Clarke

wijn journalist Oz ClarkVan Oz Clarke verscheen in 2004 het wijnboek: Wijn Encyclopedie, A-Z Handboek van Wijnen van de wereld. Het boek was wereldwijd een groot succes. Reden voor Wijnbloggers om eens in het boek te duiken en te ontdekken wie Oz Clarke nu eigenlijk is.

Wie is Oz Clarke?

Acteren en wijn; zijn de centrale thema’s van Oz Clarke leven. Als student van Pembroke College te Oxford maakt hij onderdeel uit van het studententheater én is hij aanvoerder van het Wijnproefteam. Na zijn college-tijd gaat Oz Clarke aan de slag als acteur en begint zijn carrière als acteur en zanger. Zo speelt hij onder andere in verschillende Superman-films. Ook maakt Oz deel uit van een nieuw gevormd Engels Wijnproef-team, waarmee hij verschillende wijnproefwedstrijden als Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten weet te winnen.

Als wijnjournalist gaat Oz eerst aan de slag bij de Sunday Express en later voor The Daily Telegraph. In 1985 wint Oz Clark de Worl Wine Tasting Championship en is nog steeds regerend wereldkampioen, aangezien dit wijnproef WK daarna nooit meer is gehouden. Oz Clarke heeft verschillende (bekroonde) boeken over wijn geschreven, heeft jarenlang in verschillende tv-programma’s als wijnexpert opgetreden en heeft samen met James May (van Top Gear) 3 succesvolle tv-series over wijn gemaakt.

Oz Clark is journalist, tv-producent en een enorme liefhebber van wijn die op geheel eigen wijze zijn kennis op het gebied van wijn weet over te brengen.

Wijn boek - Wijn Encyclopedie Oz ClarkeOz Clarke’s Wijn Encyclopedie, A-Z Handboek van Wijnen van de Wereld

In dit wijnboek gaat Oz Clarke in op het karakter van wijn. Het boek begint met een korte inleiding op het gebied van wijn (vinificatie, bewaren, proeven,  overzicht van wijnlanden). Deze korte inleiding wordt gevolgd door een alfabetisch gedeelte waarin allerlei onderwerpen aan de orde komen. Van druivenrassen tot wijnstreken, van producenten tot een herkomstbenamingen; op geheel eigen wijze legt Oz Clarke heel veel uit over wijn.

Morgen kun  je op Wijnbloggers een fragment lezen uit dit boek van Oz Clarke. Om je een idee te geven:

“Soms sta ik stil bij de vraag, wanneer dronk ik voor het laatst een slecht glas wijn? Geen overjarige wijn of een die naar kurk smaakt, of een restje wijn dat al te lang in de keuken stond – maar armoedig, muffe, slechte en zeer onaantrekkelijke wijn? En, behalve als ik pech heb gehad in de vorige maand, kan ik het me niet herinneren. Het niveau van de wijnbouw ligt tegenwoordig over de hele wereld zo hoog, dat een wijndrinker nooit anders dan een eerlijke, fatsoenlijke wijn hoeft te nuttigen. Dat was tien jaar geleden wel anders, om maar te zwijgen van generaties geleden.”

Lees morgen meer!

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.