Wijnbloggers’ Wine Weekly 25

Wijnbloggers' Wine Weekly

Wijnbloggers’ Weekly Wine is een wekelijks overzicht van wat ons opviel in het (wijn)nieuws en een overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.

Deze week in het nieuws…

Wijn roept migraineaanval op

Wijn roept een migraineaanval op, maar niet alle soorten rode wijn veroorzaken migraine blijkt uit onderzoek van het Braziliaanse Rio Headache Center. Zo’n veertig patiënten van deze kliniek, die aangaven dat rode wijn bij hen aanvallen van migraine veroorzaakte, kregen vier halve flessen Zuid-Amerikaanse wijn mee naar huis. Een cabernet sauvignon, een merlot, een tannat en een malbec, waarbij deze laatste twee over een hoog tanninegehalte beschikten. De proefpersonen moesten de flessen wijn met steeds vier dagen ertussen opdrinken en van de 33 mensen die het onderzoek helemaal afmaakten, kreeg bijna 90 procent minstens één migraineaanval binnen 12 uur na het opdrinken van de wijn, zo’n 50 procent had minstens twee migraineaanvallen, een derde kreeg een aanval na elke wijn en vier mensen hadden nergens last van.

De wijnen met een hoog tanninegehalte, waren bij de 18 patiënten die minstens twee migraineaanvallen kregen, meestal de oorzaak. Zo denkt onderzoeker Krymchantowski dan ook dat een hoog tanninegehalte hoofdpijnen uitlokt, maar ook is het heel goed mogelijk dat er ook andere factoren een rol spelen bij het ontstaan van een aanval. Factoren als hormonen, slaapgebrek of sulfieten in de wijn.

Ook eerdere studies hebben al aangetoond dat tannines kunnen leiden tot hoofdpijn. Tannines versterken de productie van serotonine in de hersenen. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen migraine krijgen van deze veranderingen in de serotonineniveaus. (via nu.nl)

Glaasje wijn niet schadelijk voor ongeboren kind tijdens zwangerschap

Deense onderzoekers ontdekten dat het dagelijks drinken van een klein glas wijn niet slecht is voor zwangere vrouwen en dat het hun kind op latere leeftijd niet schaadt. De Deense onderzoekers volgden 1628 vrouwen (en hun kinderen) vanaf de zwangerschap totdat de kinderen vijf jaar werden. De wekelijkse consumptie van acht kleine alcoholische drankjes tijdens de zwangerschap bleek geen enkel effect te hebben gehad op het IQ van de kinderen op hun vijfde jaar. Evenals het geen effect had op het IQ, had het ook geen effect op het concentratievermogen, zelfcontrole en organisatietalent. (via AD)

Dure wijnen worden automatisch lekkerder bevonden

Althans dat zeggen de Onderzoekers van het Stanford & California Institute of Technology. Voor hun onderzoek vroegen zij aan een twintigtal vrijwilligers (geen wijnexperts) om vijf soorten wijn te proeven. Op het etiket van de proeffles stond de prijs vermeld (respectievelijk 5, 10, 35, 45 en 90 dollar per fles). Na het proeven gaven de proevers aan dat de duurste wijn de beste wijn was.

Maar….

De onderzoekers hadden de wijnen verwisseld of beter gezegd de wijn van 90 dollar zat ook in de fles waarop stond dat die 10 dollar kostte en de 45-dollar-wijn zat ook in de fles met 5 dollar er op. Niemand proefde het, niemand proefde dat het dezelfde wijnen waren.

Eigenlijk hadden de proevers wel gelijk dat de duurste wijnen het beste waren. Uit scans van de hersenen bleek wel degelijk dat de dure wijnen voor meer activiteit in de middelste orbitofrontale cortex (het gedeelte van de hersenen dat reageert op aangename ervaringen) zorgen. Toen de goedkopere wijnen werden geproefd, werden er in de hersenen minder activiteiten gemeten. (Via Express.be)

Deze week op wijnbloggers.nl

Rimauresq cru classé: top rosé

De Rimauresq is momenteel de nummer 1 in onze Rosé top 5.

De Rimauresq heeft een prachtige, glanzende, diep-zalmroze kleur. Vervolgens de geijkte geur van een Provence-rosé: lekker droog, met een klein bloesem-zoetje en wat subtiele kruiden. En last-but-not-least een perfect uitgebalanceerde zachte smaak met frisse zuren, zoete elementen van rijpe aarbei, marmelade en lichte kruiden. Niet voor niets een veelvuldig bejubelde topper!

[lees verder]

Wijnstreek Italië BolgheriLe Serre Nuove 2008 dell’ Ornellaia, wat een Godendrank!

Afgelopen week een heerlijk diner gehad bij restaurant Brass. Samen met goede vrienden lekker smullen en je laten verwennen door Sidney Rubens met zijn prachtige voorraad godendranken. Uiteraard mooie gerechten, leuke sfeer en een topper qua wijn en… Maartje die als een echte gastvrouw interesse heeft in haar gasten en weet hoe je een gast kan laten genieten van een heerlijk diner.  Oké, oké! Ik draaf wellicht een beetje door maar je had er eigenlijk bij moeten zijn. Goed, terug naar de wijn….. We dronken een Le Serre Nuove 2008 dell’ Ornellaia.

[lees verder]

Sauvignon Blanc: fris en fruitig

Ook de witte wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc druif doen het goed in onze Wit top 10, met momenteel een eerste (Domaine de Bellevue) en zevende (Cono Sur Organic) plaats.

De Sauvignon Blanc komt van oorsprong uit het zuidwesten van Frankrijk en ‘sauvage’ betekent letterlijk (jong en) wild. Wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc druif zien we inmiddels over de hele wereld, maar meest prominent zijn de Franse witte wijnen uit de Loire met als grote namen natuurlijk de Pouilly-Fumé en Sancerre. Daarnaast is Nieuw-Zeeland één van de grootverbruikers en leverancier van uitstekende Sauvignon Blanc wijnen.

[lees verder]

Rode wijn top 20 Wijnbloggers.nlRode wijn top 20 nader verklaard

Waarom een rode wijn top 20? Wij houden van duidelijke, eerlijke en niet-commerciële proefnotities, die voor gewone wijnliefhebbers (zoals wij) te begrijpen zijn. Hoe vaak kom je niet ‘vinologisch’ verantwoorde proefnotities tegen, die je weinig zeggen over de werkelijke smaak van de wijn? Precies: te vaak! Wij vertrouwen op onze eigen smaak en die van onze mede-proevers. En hopelijk ook op die van jou. We proeven in een panel al onze top 20 wijnen: als we ze lekker vinden dan zijn ze kandidaat voor de top 20, anders niet. Dus in onze ranglijsten geen wijn die een hoge winstmarge of een grote naam heeft, tenzij die echt lekker is. Ons doel is om onze bezoekers een prima assortiment aan betaalbare – dat wil zeggen grofweg geprijsd tussen de 7 en 20 euro – rode, witte en rosé wijnen te presenteren. En ons assortiment telkens te updaten en verbeteren op basis van nieuwe voorstellen van onze proevers en bezoekers. Dus: lekkere wijn, gekozen door jou, geproefd door ons!

[lees verder]

Wijn in een (proef)buisjeWine In Tubes: Wijn in een buisje

Afgelopen week ben ik naar een beurs geweest voor Marketing en Communicatie professional, ook wel de MARCOM12 genoemd. Leuke beurs voor de professional die geïnteresseerd is in alles wat met marketing en communicatie te maken heeft. Veel stands met allerlei producten, zo ook gadgets, wat natuurlijk altijd leuk is. Mijn oog viel op een stand met een soort van reageerbuisjes met vloeistof. Niets vermoedend maar eens naar de stand gelopen en tot mijn verbazing zag ik dat de glazen tubes vol zaten met wijn, whisky en ander lekkers. Ik stond nog verbaasd toe te kijken toen standhouder Frans Snoek (Wine in Tubes) op mij af kwam om het een en ander uit te leggen.

[lees verder]

Wijngeschiedenis - Romeinse RijkFilmpje: De geschiedenis van wijn: De rol van wijn in het Romeinse Rijk

Wijn kent een enorme geschiedenis. In zijn filmpjes neemt Hugh Johnson je mee op een reis door de geschiedenis van wijn en laat zien welke rol wijn speelden in de “oude” samenlevingen. Hij nam ons al mee naar Georgië en het oude Egypte en vertelde ook over de rol van wijn binnen het geloof, de verschillende religies. Bij de Grieken en de Romeinen werd de invloed van wijn groter. De link tussen wijn en religie werd versterkt door de opkomst van Dionysos (bij de Romeinen beter bekend als Bacchus), de wijngod. In het filmpje van vandaag gaan we weer terug naar de tijd van de Romeinen en vertelt Hugh Johnson over de rol van wijn binnen het Romeinse Rijk.

[lees verder]

Lijkt het je leuk om ook eens een stukje te schrijven, je mening te geven over een wijn of heb je een tip, laat het ons dan weten! (info@wijnbloggers.nl)

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.