Wijnbloggers Wijn Weekly 48

Wijnbloggers' Wijn WeeklyWijnbloggers Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van de gepubliceerde artikelen over wijn op Wijnbloggers.nl.

Sinterklaas staat nu echt voor de deur. De meeste mensen vieren dit weekend Sinterklaas en ook wij hebben de Sint alweer op bezoek gehad. Eigenlijk is Sinterklaas toch wel een heel erg leuk feest, zeker met kleine kinderen die nog geloven en het zou jammer zijn als dit feest toch zou verdwijnen. Als het aan ons hier bij Wijnbloggers ligt, gebeurt dat niet. Wij vinden Sinterklaas veels te leuk en hebben dan ook de afgelopen week veel aandacht aan Sinterklaas besteedt. Daarnaast hadden we natuurlijk ook een heleboel andere artikelen.

Deze week op Wijnbloggers.nl

Luis Canas CrianzaLuis Canas Crianza is de perfecte Rioja
Door: Kajee | Geplaatst op 26 november 2012

We proefden de Luis Canas Crianza uit de Spaanse Rioja streek voor het eerst tijdens een vakantie in Barcelona in september 2012. Toevallig kwamen we deze Rioja tegen in een grote Spaanse supermarkt (de naam weet ik niet meer) en zijn sindsdien zeer gecharmeerd van deze kwaliteits-Rioja. Natuurlijk speelde de combinatie van een weekje vakantie in de prachtige stad Barcelona met uitzicht op strand en zee een positieve rol in onze smaakbeleving, maar eenmaal thuis was de Luis Canas Crianza nog steeds erg lekker. Lees verder

Chapel Hill 2011 gaardenChapel Hill 2011 uit Hongarije
Door: Ron Jansen  | Geplaatst op 26 november 2012

We gaan het hebben over deze mooie Pinot Noir, Wijn Chapel Hill 2011 uit Hongarije. Niet direct een voor de hand liggende keuze, maar Wijnbloggers heeft een zwakke plek voor wijn waarmee je een goed doel steunt. De Pinot Noir is geen onbekende en we hebben daar al eerder overgeschreven.

Wijn uit Hongarije

Hongarije ligt in het midden van Europa en produceert al wijn sinds de tijd van de Romeinen. Ondanks de vele oorlogen en bezettingen (Mongolen, Turks-Moslim bezetting) is wijn nog steeds een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en van Hongarije. Na de tweede wereld oorlog raakte de wijnindustrie in verval en het is pas sinds 1980 (vrije markt) dat deze industrie zich razendsnel ontwikkeld. Het voordeel is dat de wijnindustrie niet zwaar op tradities leunt en dus gebruik maakt van nieuwe druivenrassen en productiemethoden. Ook zoekt men vanuit Hongarije de samenwerking met Wijnmakers over de hele wereld. Zo ook bij deze Rode Wijn Chapel Hill 2011. Lees verder

 app Wine Journal + Pocket EditionApp Wine Journal+ Pocket Edition, een aanrader?
Door: Natasja Jansen  | Geplaatst op 27 november 2012

Sinds vorige week is er ook een ‘pocket edition’ van de app Wine Journal+ Professional Log for Wine. De app Wine Journal bestond al in een duurdere versie voor de iPad, maar is er nu ook in een goedkopere variant voor op de iPhone.

De app Wine Journal+ Pocket Edition is sinds 22-11-2012 te verkrijgen in de iTunesstore voor 0,89 euro en is ontwikkeld door Kuo-Chen Fang.

Wat doet en kan deze wijn app? Lees verder…

Sterwijnenthuis quote winelife heerlijk avondjeHet heerlijke avondje is gekomen
Door: Natasja Jansen  | Geplaatst op 27 november 2012

Ze lagen al bijna twee weken in de tijdschriftenmand: De Quote en Winelife(en nog een hele stapel). Ik was er nog niet aan toegekomen om ze eens lekker te lezen, maar gisteravond kwam het er dan toch van. De kinderen op bed, manlief tot laat aan het werk en ik lekker met een kop thee op de bank met mijn bladen. Heerlijk!

Sterwijnenthuis.nl in de Quote

Nu is de Quote niet van mij, maar manlief had mij er op geattendeerd dat er een stuk in de Quote stond over Dick Kremers van sterwijnenthuis.nl. Altijd leuk om te lezen en het was een leuk artikel, vond ik. Als ik aan sterwijnenthuis.nl denk, moet ik altijd denken aan een briesende Gordon Ramsay en andere toprestauranthouders die niet stonden te juichen over het initiatief van Dick Kremers, Gijs den Hollander en Patrick van Loon om wijnen die in sterrenrestaurants worden geschonken aan te bieden via een website voor een veel lagere prijs, waardoor de marges, die berekend worden op een fles wijn in eens duidelijker worden. Lees verder…

n Séduction 2011 Merlot Séduction 2011 Merlot
Door: Ron Jansen  | Geplaatst op 27 november 2012

Dit keer hebben we de Séduction 2011 Merlot geproefd. Al eerder proefden we de Chardonnay versie van Séduction en deze was mij prima bevallen. Dus ik was er benieuwd naar om te zien wat ze van deze Séduction 2011 Merlot hebben gemaakt.

De beste tijd voor mij om Merlot te drinken, is de herfst. In mijn beleving past dit weer bij een mooi glas Merlot, of het is voor mij gewoon een excuus om in de winter en herfst wat vaker voor rood te kiezen. Net als bij de Chardonnay van Séduction, gaat ook bij deze Séduction 2011 Merlot het gerucht rond, dat hij in een Michelin sterrenrestaurant wordt geschonken. Kortom, weer een spannend wijntje met hopelijk een verrassing. Lees verder

bisschopsSinterklaas en Bisschopswijn
Door: Ron Jansen  | Geplaatst op 27 november 2012

De komende weken staat Sinterklaas centraal. Sinterklaas en Bisschopswijn zijn twee handen op één buik. Sinterklaas houdt zelf graag van een glaasje en zeker van zijn geliefde Bisschopswijn. Bisschopswijn is een drankje dat voor en tijdens Sinterklaas wordt gedronken. De drank of wijn is eigenlijk dezelfde als glühwein. Glühwein wordt alleen traditioneel rond de Kerst gedronken en Bisschopswijn niet. Het verschil tussen beide wijnen is dat Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en glühwein met citrusvruchten (dus niet alleen met sinaasappel, maar ook met citroen, etc.) Lees verder

proeverijen december 2012Proeverijen December 2012
Door: Redactie | Geplaatst op 27 november 2012

Het is alweer bijna eind november dus is het weer eens tijd voor een overzicht van wat de maand december voor ons in petto heeft met betrekking tot wijnproeverijen en andere festiviteiten waarin wijn de hoofdrol speelt.

De Wijnagenda  geeft een overzicht van wijnproeverijen en wijnevenementen; altijd leuk om eens te bezoeken, maar waar wordt wat georganiseerd? Speurend op het internet, maar ook in de verschillende wijnmagazines vind je genoeg wijnproeverijen etc., maar wij, van Wijnbloggers hebben voor de maand december het één ander voor je op een rijtje gezet. Welke wijnproeverijen en wijnevenementen zijn er, wanneer, wat, waar, hoe laat en hoeveel kost het…. in één overzicht; de Wijnagenda. Lees verder

BoekSinterklaas, ik wil graag een Wijn Boek!
Door: Ron Jansen  | Geplaatst op 28 november 2012

Wat ik graag van Sinterklaas wil, is een wijn boek. Een mooi wijn boek, dat ik lekker kan lezen tijdens deze gure maanden. Koud weer, bulderende stormen en een heerlijk knapperend openhaardvuurtje. Ik, lekker weggedoken in mijn “luie stoel”, diep verzonken in de wereld van wijn. Met uiteraard een goed glas wijn in de buurt. Dat is genieten geblazen.

Wil ik zo’n lekker wijn boek van de Sint krijgen, dan zal ik het toch eerst op mijn verlanglijstje moeten zetten, maar wat zijn er veel boeken die over wijn gaan. Over wijn en koken zijn massa’s boeken geschreven. Welke boeken zijn nu leuk om te krijgen (of weg te geven)?Voor mij is een goed wijn boek essentieel om deze maanden gelukkig door te komen zonder allerlei ergernissen en daarom een duik in de wereld van het wijn boek. Uiteraard om wat leuke wijn boeken te vinden. Lees verder

pinot blancPinot Blanc: werkpaard van de Elzas
Door: Kajee | Geplaatst op 28 november 2012

De Pinot Blanc is een witte druif die we vooral kennen van mooie wijnen uit de Elzas. De Pinot Blanc druif bestaat officieel sinds 1872, toen voor het eerst het onderscheid kon worden aangetoond tussen de Chardonnay en de Pinot Blanc. In de tijden daarvoor, en ook nog vele jaren daarna, was er veel verwarring omdat de mooiste Pinot Blanc wijnen sterk lijken op niet-houtgerijpte Chardonnays. De druif is waarschijnlijk afkomstig uit de Bourgogne streek in Frankrijk. De Pinot Blanc is een mutatie van de Pinot Gris, die op zijn beurt weer een mutant is van dePinot Noir druif. Aan synoniemen heeft de Pinot Blanc geen gebrek: in Frankrijk wordt hij ook wel Clevner genoemd, in Duitsland Weissburgunder en in Italië natuurlijk Pinot Bianco. Daarnaast is z’n bijnaam ‘het werkpaard van de Elzas’. Lees verder…

wijnglazenWijnglazen: hoe heurt het eigenlijk?
Door: Kajee | Geplaatst op 28 november 2012

Wijnglazen zijn maar eenvoudige dingen, maar hoe ermee om te gaan is al een stuk moeilijker. Wat is de etiquette, of om met Jort Kelder te spreken: hoe heurt het eigenlijk?

Wijnglazen zijn belangrijk voor de beleving van wijn. Het glas moet mooi zijn, of in ieder geval niet lelijk of storend, en onze ogen, neus en mond moeten bij het proeven of drinken ongestoord kunnen functioneren. Vanzelfsprekend moet een wijnglas helder zijn, dus gekleurd of bewerkt glas is uit den boze. Kristal is wat dat betreft nog steeds het beste materiaal, maar is helaas ook kwetsbaar. De bekende producten maken gelukkig ook mooie en heldere exemplaren van glas. Lees verder…

proeven voor beginners deel 8Wijnproeven voor beginners deel 8 (de analyse)
Door: Ron Jansen  | Geplaatst op 29 november 2012

Wijnproeven en het analyseren, hoe moet dat nu? Eigenlijk, zoals aangeven in de voorgaande artikelen overwijnproeven, met je zintuigen dus. Deze moet je leren goed te gebruiken en dan uiteraard analyseren. Helaas is het, zoals met veel zaken in het leven, oefening baart kunst. Dus hoe vaker je proeft, hoe meer bedreven je er in wordt. Vaak kun je dat zien aan de notities die van kort, uiteindelijk langer en uitgebreider worden.

Het is dus wel handig om bij het proeven notities te maken of een proefformulier in te vullen. Hierop kun je nauwkeurig omschrijven wat je ziet, ruikt en proeft. Na vele malen proeven begin je een patroon te herkennen en wellicht ook je voorkeur. Maar de eerste proefbeurt mag je blij zijn als je zoetzuurbitter, etc.. proeft en dat je iets een beetje kan duiden. Wat handig is, om daarbij te gebruiken, is het wijn-aroma-diagram (zie hieronder in de afbeelding. Klik twee keer op het diagram om deze te vergroten.) Lees verder…

Top 20Top 20 update: Antonio Banderas in de Rode Wijn Top 20?
Door: Kajee | Geplaatst op 29 november 2012

In onze Rood Top 20Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20 passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen.

Hoezo Antonio Banderas in de Rode Wijn Top 20? We hebben het hier toch niet over Oscar nominaties of iets dergelijks? En zo’n goeie acteur is het nou ook weer niet, toch? Het zit zo: Antonio Banderas heeft een mooie wijngaard gekocht in zijn geboorteland Spanje. Het betreft de wijngaard Anta Banderas in de Spaanse wijnstreek Ribera del Duero die in 1999 was aangekocht door de familie Ortega onder de naam Anta Natura. De wijngaard met een oppervlakte van 230 hectare heeft sindsdien de ambitie om de beste wijnen van Ribera del Duero te maken. In 2009 heeft wijnliefhebber Antonio Banderas een aandeel in de wijngaard gekocht en is de naam veranderd in Anta Banderas. Lees verder…

Chateau Ducru-BeaucaillouChateau Ducru-Beaucaillou
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 30 november 2012

In het filmpje van vandaag neemt James Cluer (MW) ons mee op bezoek bij  Chateau Ducru-Beaucaillou in Saint-Julien. Dit geweldig mooie chateau in victoriaanse stijl kun je zo plaatsen in het sprookje van Assepoester. Het chateau heeft schitterende tuinen, stallen en is gebouwd bovenop de wijnkelders.

Het chateau is gelegen op een landgoed van 245 hectare. 100 hectare hiervan wordt gebruikt voor de wijnbouw. Op de wijngaard zijn de druivenrassen Cabernet Sauvignon (79%) en Merlot (30%) aangeplant en staan op wijnstokken van meer dan 40 jaar oud. Lees verder…

kelderDe Wijnkelder van de Europese Commissie
Door: Redactie | Geplaatst op 30 november 2012

Misschien weet je het nog, ik wist het niet, maar in mei ontstond er wat ophef toen de partij van Geert Wilders, de PVV, niet de grootste vriend van Europa, stampij maakte over de wijnkelder van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Volgens Wilders hielden de Europese rechters in de wijnkelder van dit Hof een wijnvoorraad ter waarde van meer dan 70.000 euro.

Dit vormde voor de Oostenrijkse Europarlementariër Martin Ehrenhauser de aanleiding om deze zomer eens in die wijnkelders van de Europese Commissie en de Raad van Europa te duiken en uit te zoeken wat daar nu allemaal ligt opgeslagen. Lees verder…

Chateau FontarecheChateau Fontareche 2010, Cuvée Pierre Mignard
Door: Jeroen van Mierlo | Geplaatst op 30 november 2012

Een tijdje geleden schreef ik over de Corbières en haalde die streek aan als de ‘onverkoopbare wijnplas van Frankrijk’. Ook liet ik mij in die proefnotitie ontvallen dat het Corbières gebied niet zo hoog op mijn to-taste-list staat. Dit vanwege eerdere teleurstellende ervaringen met wijnen uit deze streek.

Dat hebben Hans en Marianne van Wijnimport ‘De Bibliotheek’ zich aangetrokken. Kort daarna kreeg ik van hen deze Chateau Fontareche cuvee Pierre Mignard uit 2010, die zij in hun assortiment voeren. Met de vraag of ik díe dan eens zou willen proeven. Geen punt bij vinmierlo! Lees verder…

BisschopsWijn tip van het weekend: Bisschopswijn
Door: Redactie | Geplaatst op 1 december 2012

In het weekend waarin het grootste gedeelte van Nederland Sinterklaas viert, kunnen we hier op Wijnbloggers natuurlijk niets anders als tip gegeven dan de wijn die van oudsher rond en tijdens Sinterklaas gedronken wordt; Bisschopswijn.

Bisschopswijn; kopen of zelf maken?

Vroeger kocht je bij de slijter Bisschopswijn die hij zelf gemaakt had. Ik denk niet dat dát nu nog gebeurt. Ik heb het in ieder geval nog nooit gezien of gehoord. Wel kun je kant-en-klare Bisschopswijn kopen bij supermarkten en slijterijen, maar je kunt de Bisschopswijn ook zelf maken. Zoveel werk is het nu uiteindelijk ook weer niet. Als je tijd hebt, zou ik het zeker zelf even maken. Is vele malen lekkerder. Lees verder

12 tips om je fles te recyclenWijn infographic 12 tips om je wijnfles te recyclen
Door: Natasja Jansen   | Geplaatst op 1 december 2012

Wie regelmatig wijn proeft of gewoon zo een lekker glaasje wijn drinkt, loopt er natuurlijk tegen aan: lege wijnflessen. Wat doe je daar nu mee? Ja naar de glasbak natuurlijk, maar ik moet eerlijk toegeven dat dat er bij mij nog wel eens een keer bij inschiet en dan heb je er zo een aantal staan. In het studentenhuis waar ik lang, lang geleden woonde, gebeurde het regelmatig dat we gezellig met zijn allen aten met natuurlijk een lekker, correctie niet echt lekker, maar wel goedkoop, flesje wijn, of twee… Lege flessen gooiden we zelden weg. Meestal spoelden we ze om en zette er gewoon een kaars in of met een bloemetje op ons dakterras. Ook leuk. En zin om de flessen naar de glasbak hadden we niet zo heel vaak. Dus was dit een mooie oplossing. Lees verder

sinterklaas Sinterklaaswijn
Door: Ron Jansen  | Geplaatst op 1 december 2012

Wat drinken we met Sinterklaas? Eigenlijk zou ik willen antwoorden: Sinterklaaswijn. Helaas, bestaat er geen echte Sinterklaaswijn. Wat er in de buurt komt, is wijn uit het domein Saint-Nicolas. Wat is er nu leuker dan zo’n fles op 5 december uitschenken tijdens de traditionele pakjesavond of als cadeau van Sint ontvangen. Ik snap Sinterklaas niet echt! Ik had als goedheilig man al lang een deal gesloten met dit domein en op mijn verjaardag, op 5 december dus, de hele voorraad in Nederland uitgeschonken.

Welke Sinterklaas wijn kunnen we in Nederland kopen? Lees verder

Nederlandse De stand van zaken in de Nederlandse wijnbouw…
Door: Redactie | Geplaatst op 2 december 2012

Wat is de stand van zaken in de Nederlandse wijnbouw? Hoeveel wijngaarden zijn er in Nederland? Wat zijn de grootste wijngaarden en hoeveel biologische wijngaarden zijn er? En op hoeveel hectare wordt er nu eigenlijk aan Nederlandse wijnbouw gedaan en in welke provincies? En hoeveel wijn wordt er nu in Nederland geproduceerd?

Leuke vragen én ook nog eens vragen waarop de rapportage ‘De Nederlandse wijnbouw in cijfers’ van Viticonsult, dat deze week verschenen is, een antwoord geeft. Viticonsult is hét kenniscentrum voor wijnbouw en vinificatie in Nederland. Lees verder…

Sinterklaas Sinterklaas en Wijn
Door: Ron Jansen  | Geplaatst op 2 december 2012

Sinterklaas is, volgens mij,  misschien wel het leukste feest van het jaar. Het is nog gestoeld op oude tradities en is van origine dan ook veel minder commercieel. Als ik aan feest denk, moet ik naast eten ook aan drinken denken. Wat moet je nu voor wijn drinken tijdens Sinterklaas.? Oké, er is de bekende bisschopswijn, maar dát is een kruidendrankje waar menig wijnliefhebber zijn neus voor op haalt. Dus wat drinken we dan? Wat past er bij Sinterklaas? Daarvoor moeten we even terug in de geschiedenis, want wie is Sinterklaas?

De herkomst en wie Sint Nicolaas nu precies was, is soms wat moeilijk. Eeuwen geleden waren er namelijk twee bekende Nicolazen: De één was bisschop van Myra (Turkije) en de ander abt van Sion en later bisschop van Pinara in Lycië (zuidkust van Turkije). In de loop der eeuwen is het onduidelijk geworden aan wie welk verhaal (legende) moet worden toegewezen, omdat de Nicolazen soms met elkaar werden verward. Lees verder…

Andere weekoverzichten vind je hier

Heb je een leuke tip, vergeet je ontdekking dan niet met ons te delen: Mail naar info@wijnbloggers.nl of vul de persoonlijke notitie in, maar uiteraard kun je ook het ook laten weten via onze facebookpagina of via @wijnbloggers.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.