Wijnbloggers Wijn Weekly 43

Wijnbloggers Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.

Wijnbloggers Wijn WeeklyIk weet niet of jullie dat gevoel ook hebben, maar ik heb het idee dat de tijd vliegt. Weken vliegen voorbij en november staat al weer voor de deur en dan is het ook zo maar weer tijd voor Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw, met de daarbij behorende inkopen. Cadeautjes, kerstdiners in elkaar draaien… Wat eten we met kerst en natuurlijk niet geheel onbelangrijk wat drinken we erbij… Kerst is gelukkig nog wat verder weg, maar Sinterklaas staat toch al weer snel voor de deur… En met twee jonge kinderen hier in huis is de Sint toch al met enige regelmaat het onderwerp van gesprek.

Maar ja… we hebben nog wel even voordat de Goed Heiligman ons land weer met een bezoekje komt vereren. Vandaag eerst maar even wennen aan de klok die een uurtje achteruit is gegaan en terug naar de orde van de dag, want het is zondag dus tijd voor onze Weekly, oftewel wat was er allemaal te lezen op ons blog deze week?

Deze week op Wijnbloggers.nl

Chateau Croix-MoutonChateau Croix-Mouton: een moderne Bordeaux
Door: Kajee | Geplaatst op 22 oktober 2012

Chateau Croix-Mouton 2006 hebben we geproefd in februari 2012. Van Wijnkoperij Henri Bloem’s kregen we de tip om de redelijk geprijsde Bordeaux Chateau Croix-Mouton 2006 eens te proberen. Overigens niet te verwarren met de veel bekendere en duurdere Mouton-Rothschild wijnen. De Chateau Croix-Mouton komt uit de Pomerol, aan de oostkant van de Gironde in de Bordeaux streek. [lees meer]

Wijnproeverij - Wijn & kaasWijnproeverijen November 2012 in de Wijnagenda
Door: Natasja Jansen  | Geplaatst op 22 oktober 2012

Het is alweer bijna eind oktober dus weer eens tijd voor een overzicht wat de maand november voor ons in petto heeft met betrekking tot wijnproeverijen en andere festiviteiten. Onze agenda  geeft een overzicht van wijnproeverijen etc.; altijd leuk om eens te bezoeken, maar waar wordt wat georganiseerd?  [lees meer]

wijn app - &wijnWijn App &Wijn, een aanrader?
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 22 oktober 2012

Als je op zoek gaat naar een wijn app zul je in iTunes bij het gebruik van de zoekterm wijn 20 apps vinden voor de iPad en 53 voor de iPhone. 20 keer een app in het Nederlands. Dat is toch best aardig. Het kan natuurlijk niet op tegen het zoeken naar een wine app in het Engels, want dan heb je toch echt wel meer keuze. 610 apps voor de iPad en 1695 apps voor de iPhone. Als ik ze allemaal wil uitproberen, heb ik nog wel even voor de boeg.

Eerst de Nederlandstalige apps maar… Vandaag de app &Wijn [lees meer]

Wijnoogst 2012 NederlandWijnoogst 2012 goed voor wijngaard ‘t Vierendeel
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 23 oktober 2012

We raken er maar niet over uitgepraat: De oogst 2012. In Frankrijk is de oogst 2012 minder, in Spanje is het minder, in Italië is het minder en vorige week schreven wij hier op ons blog ook al dat de oogst 2012 in Nederland ook beduidend minder is dan de oogst van vorig jaar. Zo’n 20 tot 40 procent minder is de inschatting van Dik Beker van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde.

Maar ook binnen Nederland zijn er verschillen. Zo zijn er in de Noordoostpolder wijngaarden die helemaal niets opleveren, in de Betuwe kunnen ze rekenen op een oogst van 40 tot 50 procent minder dan vorig jaar en in Zeeland… ja, in Zeeland daar hebben ze toch wat minder last schijnt. [lees meer]

Wijngaard-Spanje-Luis-CanasRode Wijn de Rioja Luis Canas Selection de Familia 2005
Door: Ron Jansen | Geplaatst op 23 oktober 2012

Ik weet het ik ben een beetje fan aan het worden van Luis Canas en zeker van deze Rioja Luis Canas Selection de Familia 2005. Enerzijds heeft dat te maken met de smaak en aan de andere kant met de prijs. In tegenstelling tot de dure Bordeaux laat Luis Canas je niet de hoofdprijs betalen. In Spanje betaalde ik 8,5 euro voor een mooie fles Rioja Crianza 2009. Nu gaan we naar de hoogste klasse van Luis Canas. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar deze Rioja van Luis Canas, de Selection de la Familia uit 2005. Het beste wat de familie dus kan maken. Absoluut de Rioja topper van de familie. De familie selecteert de beste druiven voor de pers. De druiven worden 17 dagen langs gefermenteerd wat ten goede komt aan de kleur, geur en complexiteit van de wijn. De wijn is dermate goed dat deze jaren bewaard kan worden. Verder gaat deze heerlijke wijn 20 maanden op het vat, waarvan 10 maanden op Franse vaten en 10 maanden op Amerikaanse vaten. [lees meer]

Beste wijnwinkel 2013Beste Wijnwinkel 2013 en Beste WijnWEBwinkel 2013 bekend
Door: Redactie | Geplaatst op 23 oktober 2012

Afgelopen zondag en maandag werd de Winterproeverij gehouden van het Wijnmagazine Perswijn. De Winterproeverij  in het mooie Kasteel de Wittenburg in Wassenaar, was volgens de berichten op Twitter gezellig druk en waren er heerlijke wijnen te proeven. Een aanrader voor volgend jaar dus. Tijdens deze winterproeverij zijn de winnaars van de verkiezing Beste Wijnwinkel 2013 en Beste WijnWEBwinkel 2013bekendgemaakt. De winnaars van de verkiezing mogen zich het gehele jaar Beste Wijnwinkel 2013 of Beste WijnWEBwinkel 2013 noemen. [lees meer]

Wijnbouw in BelgiëWijnbouw in België neemt toe
Door: Redactie | Geplaatst op 24 oktober 2012

Wijnbouw in België? Ik moest er heel even over nadenken. België, het land van de 1000 en 1 Belgische bieren, ook wijn? Tja gelegen in Europa (en ook nog eens naast Wijnsupermacht Frankrijk) waar eigenlijk ieder land aan wijnbouw doet, zou het op zich gek zijn als België een uitzondering op de regel vormt en dat ze in België geen wijn zouden kunnen maken. En dat doen ze dus ook. En steeds meer.

De wijnbouw in België is bezig met een opmars. Het aantal boeren neemt toe, het aantal hectare aan land neemt toe, het aantal geproduceerde liters  neemt toe… Dit blijkt uit de cijfers die de federale dienst Economie in samenwerking met Professor Ghislain Houben van de Hasseltse Universiteit heeft verzameld. [lees meer]

Wijngaard GortWijn aan Gort gaat over Champagne
Door: Ron Jansen | Geplaatst op 24 oktober 2012

Voor de laatste aflevering Wijn aan Gort hoef je geen fles champagne open te trekken. We gaan onze vrolijke snorremans best wel missen. Het vrolijke geneuzel over wijn en aanpalende zaken vanuit Frankrijk. Heerlijk, echt een programma van champagne niveau.

Ilja Gort is de bekende Nederlandse wijnboer in de Bordeaux (la Tulipe). Iedere woensdag heeft hij een leuk en goed informatief programma bij Omroep Max over wijn en vanavond gaat het dus over champagne.In deze aflevering duikt Ilja Gort in de wereld Champagne. Knallende kurken en spuitende flessen, dat belooft dus wat. Champagne is voor onze marketeer het product met de beste marketing ter wereld. Echt iets voor Ilja dus! [lees meer]

ZinfandelZinfandel: Californië’s trots
Door: Kajee | Geplaatst op 24 oktober 2012

De Zinfandel druif kennen we natuurlijk allemaal van de rode wijnen uit Californië. De Zinfandel heeft qua herkomst echter een bijzondere geschiedenis achter de rug. De Amerikanen hadden zo gehoopt op een echte nationale druif, maar na jaren van onderzoek blijkt de ‘Zin’ toch van Europese afkomst te zijn.

De oorsprong van de Zinfandel ligt hoogstwaarschijnlijk in Kroatië en niet in Italië zoals lange tijd werd gedacht. Na vele jaren van onderzoek bleek dat de Zinfandel tot de druivenfamilie Vitis Vinifera, een Europese druivenfamilie, behoorde. De Zinfandel bleek daarnaast nauw verwant te zijn met het Italiaanse druivenras Primitivo, dat op haart beurt weer sterk lijkt op de Kroatische druif Plavac Mali [lees meer]

Wijnproeven voor beginnersWijnproeven voor beginners
Door: Ron Jansen | Geplaatst op 25 oktober 2012

Wijnproeven blijft toch best wel lastig. Ik heb de afgelopen week met een paar vrienden weer een paar flessen geproefd en de slechte  proef je zo, maar de wijnen die gemiddeld zijn, die zijn lastig. Je kent het wel “best lekker, maar…”. En dan begint het gedonder en de discussie. Gelukkig focussen wij van wijnbloggers ons alleen maar op de flessen die er met kop en schouder boven uitsteken. Uiteraard met een schuin oog naar de prijs. Proeven is dan ook iets wat je regelmatig moet doen om in conditie te blijven.

De afgelopen blogs ben ik in ingegaan op wat je zoal ziet bij het proeven. Eerder had ik het al over het etiket en over de kleuren en wat je kunt interpreteren op basis van de kleur. Deze keer wil ik het hebben over de tranen in het glas. [lees meer]

wijn top 20Wijn Top 20 update: een zoete Shiraz op de reservebank
Door: Kajee | Geplaatst op 25 oktober 2012

In onze Rood Top 20Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20 passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwkomers.

Deze week hebben we geen grootse proeverij gehouden, maar ons beperkt tot enkele rode wijnen. De meest opvallende daarvan is de Schild Estate Shiraz 2009, waarvan we op voorhand hoge verwachtingen hadden. We hebben deze Shiraz gekocht bij Grapedistrict en zagen dat in De Grote Hamersma 2013 deze Australiër beloond wordt met een respectabele 8,5. [lees meer]

VinOice wijnkoelerVinOice wijnkoeler voor ín de fles
Door: Ron Jansen | Geplaatst op 26 oktober 2012

Wij houden wel van een lekker glas witte wijn. Die dan natuurlijk wel goed van smaak moet zijn en lekker gekoeld. Heerlijk zo´n lekker koud, witje. Nu kun je de fles in de koelkast leggen of de fles in een wijnkoeler met ijs doen, maaaaar….

Het kan ook anders. Namelijk met de VinOice wijnkoeler. De VinOice koeler is iets heel anders. Bij de Vinoice koeler stop je de een koeler in de fles met als resultaat een frisse en koele wijn. De VinOice wijnkoeler stop je vanuit de vriezer zo in de fles. En het heeft ook nog een praktisch schenktuitje. [lees meer]

Bordeaux - stadWijnfilmpje de Bordeaux
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 26 oktober 2012

Via-via stuitte ik op een reeks mooie filmpjes over de Bordeaux. De Bordeaux heeft meer dan 9.000 wijnchâteaus, meer dan 50 appellations en heeft waarschijnlijk de meeste bekende wijnnamen en huizen binnen haar grenzen.

Deze reeks filmpjes over de Bordeaux, die we de komende week zullen hier zullen publiceren, zijn gemaakt door James Cluer van Fine Vintage LTD. James Cluer is een ‘Master of Wine’ en een ‘leading expert of wine’. Wereldwijd zijn er sinds 1953 300 kandidaten erin geslaagd om deze ‘Master of Wine’-titel te behalen. In Noord-Amerika zijn er 30 Masters of Wine, waar James Cluer er één van is. [lees meer]

Wijngaard spanjeRode wijn Trus 2004
Door: Jeroen van Mierlo | Geplaatst op 26 oktober 2012

Van de Spaanse Bodegas Trus komt deze Trus 2004. Als ik de reputatie mag geloven, zit er in dit kleine flesje een grote wijn. Ik ben benieuwd!

De wijnmaker vertelt op het etiket van het kleine flesje (375 ml) dat het een beperkte oplage betreft. Nummer 004183 staat nu op het punt om ontkurkt te worden. De Trus komt uit de Spaanse Ribera del Duero en is gemaakt van 100% tinto fino. Oftewel: de  Spaanse temperanillo druif. Deze druiven zijn geoogst in 2004 en de wijn is na een houtrijping van 18 maanden op nieuwe vaten van Frans eikenhout gebotteld in mei 2007. [lees meer]

Restant wijnIs “Restant Wijn” te drinken? – Wijn door de ogen van de niet-kenner
Door: Gerards Wijnblog | Geplaatst op 27 oktober 2012

Hebt u dat nou nooit? Dat je in je eentje loopt te slenteren door het winkelcentrum en ineens een bord tegenkomt waarop staat: “Restant Wijnen”, 3 euro. Ik wel dus, een tekst als deze bedenk je niet zomaar.
Nu ben ik geen kenner en zeker geen Ilja Gort. Daarvoor mis ik enkele noodzakelijk eigenschappen en dingen. Ten eerste beschik ik maar over heel weinig kennis over wijn en verder hangt er aan thuis aan mijn kapstok geen alpinopet. Ook zo’n prachtige “Druivensnor” als Ilja heb ik niet. Nu ik daar zo over denk, moet je om kenner te zijn ook een fervent sigarenroker zijn? Want ook die hebben meestal van die fraaie krulsnorren. [lees meer]

Californische Wijn - wijngaardenHoe groot is de Californische wijnindustrie?
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 27 oktober 2012

Als Nieuwe Wereldland doet Californië het erg goed. Californië heeft natuurlijk een geweldig klimaat voor wijnbouw. Californië produceert jaarlijks meer dan van 2 miljard liter, oftewel bijna 3 miljard flessen. En de Californische wijn staat bekend om de hoge, constante kwaliteit. En laten we vooral niet vergeten: Californië is het vierde producerende land ter wereld. Leuk om dan even te duiken in wat weetjes en cijfertjes over Californië en Californische wijn. [lees meer]

Weekend wijn tipWijntip van het weekend: Château Maestricht
Door: Redactie | Geplaatst op 27 oktober 2012

Dit hele weekend is Maastricht weer omgetoverd tot een culinaire place to be, want dit gehele weekend wordt het Event Château Maestricht gehouden. Het event waar producenten met trots het resultaat tonen van hun noeste arbeid en de smaakpapillen getrakteerd kunnen worden op amuses, streekproducten, slow food en Limburgse gerechten. Ook vinden er diverse bijzondere masterclasses plaats en zorgt een kleurrijk cultureel programma voor de nodige muzikale en theatrale verrijking. Op zaterdag en zondag is iedereen welkom. De toegang is gratis, maar verder betaal je voor de dingen die je neemt met ’t Châteauke  die € 1,20 kost. [lees meer]

Rode wijn alcoholvrij verlaagt bloeddrukAlcoholvrije rode wijn werkt bloeddrukverlagend
Door: Redactie | Geplaatst op 28 oktober 2012

Alcoholvrije rode wijn kan bij mannen de bloeddruk verlagen. Dit blijkt uit Spaans onderzoek dat recent is gepubliceerd in Circulation Research. Het onderzoek toont aan dat het waarschijnlijk niet de alcohol is die er voor zorgt, maar dat dit komt door de polyfenolen. Polyfenolen zijn de antioxidanten in rode wijn en deze polyfenolen zorgen ervoor dat het stikstofmonoxide-gehalte in het lichaam toeneemt. Als het stikstofmonoxide-gehalte in het lichaam daalt, ontspannen de bloedvaten en daalt de bloeddruk. [lees meer]

Andere weekoverzichten vind je hier

Heb je een lekkere wijn ontdekt, vergeet je ontdekking dan niet met ons te delen: Mail naar info@wijnbloggers.nl of vul de persoonlijke notitie in, maar uiteraard kun je ook het ook laten weten via onze facebookpagina of via @wijnbloggers.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.