Wijnbloggers Wijn Weekly 42

Wijnbloggers Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.

Wijnbloggers Wijn WeeklyDeze week, ik kan het echt niet anders maken, stond toch echt wel in het teken van de slechte wijnoogsten. Ook de wijnoogst in Nederland is slecht of beduidend minder en hebben de Nederlandse wijngaarden het zwaar. Dit blijkt ook uit het filmpje van de NOS over de wijnoogst in Nederland. In het filmpje spreken ze met Jos van der Lee van de Beemsterwijngaard. Van der Lee geeft aan de opbrengst van een kwart van zijn hele wijngaard ongeveer kwijt te zijn. Met al twee slechte jaren achter de rug, wordt dit het derde slechte jaar op rij. Van der Lee is blij dat hij naast de wijnbouw ook nog andere producten verbouwt, die hij verkoopt in zijn streekproductenwinkel. In heel Europa is de oogst kommer er kwel. De kwaliteit daarentegen… daar wordt heel erg veel van verwacht en laten we daar maar vanuit gaan.

Deze week op Wijnbloggers.nl

luis felipe edwards dona bernardaLuis Felipe Edwards Dona Bernarda: een gewichtige dame
Door: Kajee | Geplaatst op 15 oktober 2012

We proefden de Luis Felipe Edwards Dona Bernarda 2008 uit Chili voor het eerst in de zomer van 2012, op aanraden van één van onze Facebook pagina bezoekers/fans. Op dat moment hadden we nog geen pasje van de Sligro, waar deze Chileense zwaargewicht te krijgen is, dus nadat we dat hadden geregeld op naam van wijnbloggers konden we eindelijk aan de slag. De Dona Bernarda is de topper van de Chileense producent Luis Felipe Edwards en is vernoemd naar z’n vrouw.

Deze rode Cabernet Sauvignon blend (met Carmenère, Syrah en Petit Verdot) heeft aanzienlijk meer karakter dan de gemiddelde Chileen. Het begint al met die loodzware fles van maar liefst 1.2 kg die letterlijk een gewichtige indruk maakt; een normale lege fles weegt zo’n 550 gram.
[lees meer]

appWijn App Bordeaux Wine Trip
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 15 oktober 2012

De herfstvakantie is begonnen, althans in dit gedeelte van het land én zodra de kinderen vrij zijn, begint het toch wel wat te kriebelen om weg te gaan. Maar ja… de vakantiedagen zijn allemaal al in de zomer opgesnoept plus dat we met de kerst ook nog wat extra vrij willen hebben. Dus het zit er niet in om nu nog een weekje richting Frankrijk, Spanje of Italië te vertrekken. Maar ja gelukkig zijn er genoeg middelen waarmee je thuis in je luie stoel toch het gevoel kan hebben dat je op vakantie bent.

Zo ook met de app Bordeaux Wine Trip. Deze gratis app is bedoeld voor toeristen die in de Bordeaux zijn en is gemaakt door de Wijnraad van Bordeaux (CIVB) in samenwerking met het Regionale Toeristenbureau en het Toeristenbureau van de Gironde.
[lees meer]

Wijn proeverijen overzichtWijnproeverijen Oktober 2012 in de Wijnagenda
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 15 oktober 2012

We zijn alweer halverwege de maand Oktober dus weer tijd voor een overzicht wat de maand oktober nog voor ons in petto heeft met betrekking tot proeverijen. De Wijnagenda  geeft een overzicht van wijnproeverijen en evenementen; altijd leuk om eens te bezoeken, maar waar wordt wat georganiseerd? Een overzicht van proeverijen die gehouden worden in de maand Oktober [lees meer]

vliegtuigmaatschappijWijn KLM wederom in top Airline Wine Awards
Door: Redactie | Geplaatst op 16 oktober 2012

KLM serveert goede wijn tijdens haar vluchten. Zowel de witte als de rode wijn die KLM schenkt, staan in de Top 5 van de Airline Wine Awards. De Airline Wine Awards worden georganiseerd door vliegtuigzoekmachine Skyscanner. De witte wijn van de KLM eindigde op een mooie tweede plaats en de rode wijn eindigde op de vijfde plaats

Voor de Airline Wine Awards heeft de jury 21 verschillende wijnen geproefd van de belangrijkste vliegtuigmaatschappijen in Europa. Belangrijk hierbij was wel dat de wijnen in de economy class geschonken werd. De jury proefde de 21 wijnen blind.
[lees meer]

james-bond-50-jaarMy name is…. gezond?
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 17 oktober 2012

50 jaar James Bond en de 23e James Bond film (Skyfall), die deze maand nog in première gaat. 50 jaar James Bond, het wordt overal groots gevierd en natuurlijk goed gebruikt. Zo kwam ik al een reisbureau tegen die ‘Vakantieadressen in de voetsporen van James Bond‘ aanbiedt, in de Telegraaf verscheen een artikel over de ‘Meest memorabele 007 momenten‘ en RTL presenteerde de ‘Top 5 James Bond-liedjes‘.

Nu vind ik dat eigenlijk allemaal eigenlijk wel leuk. Ik houd wel van James Bond, althans de oudere films heb ik bijna allemaal gezien. Want in de oudere films daarin speelt toch wel de echte James Bond. Roger Moore en Sean Connery… en dan nog het liefst de laatste. Maar ik ben geen groot James Bond-kenner of extreem grote fan. Een quiz over 50 jaar Bond zou ik gewoon vreselijk verliezen en als er een nieuwe film is, kom ik er meestal pas achter als de film alweer uit de bios verdwenen is, maar toch… [lees meer]

CarmenereCarmenere druif: Chili of Frankrijk?
Door: Kajee | Geplaatst op 17 oktober 2012

De Carmenere kennen we het beste van rode Chileense wijnen en in mindere mate van de rode Bordeaux’. De Carmenère druif wordt door de Chilenen inmiddels beschouwd als een autochtoon druivenras en is één van de paradepaardjes van de Chileense wijnbouw.

De Carmenère druif heeft een nogal bijzondere geschiedenis. Voordat de Phylloxera (druifluis) in de 20e eeuw keihard toesloeg in Europa, was de Carmenere één van de edele druiven die een belangrijke rol speelde in de rode Bordeaux wijnen. Omdat de Carmenere sowieso al gevoelig was voor allerlei ziektes werd hij hard geraakt door de druifluis en vervolgens de rug toegekeerd in de Bordeaux.
 [lees meer]

proevenWijnproeven voor beginners
Door: Ron Jansen | Geplaatst op 18 oktober 2012

Zoals in mijn vorige blog aangegeven, is wijnproeven best lastig en spelen verschillende zintuigen een belangrijke rol. Ogen, neus en tong zijn de instrumenten om uiteindelijk te kunnen bepalen of je de wijn lekker vindt of niet. De hersenen zijn de plek waar het uiteindelijk allemaal bij elkaar komt en waar de analyse plaats zal vinden.

Proeven begint echt met de ogen. Je ziet de fles en het etiket waar belangrijke informatie opstaat. Je begint je al een beeld te vormen van de wijn en hoe deze zou moeten proeven of hoe je hoopt dat deze gaat proeven.
[lees meer]

 Top 20Wijn Top 20 update: rood, rood, rood
Door: Kajee | Geplaatst op 18 oktober 2012

In onze Rood Top 20Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20 passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe binnenkomers.

Zoals je kan zien op de foto hebben ons best gedaan om nieuwelingen in de Rode Wijn top 20 te zetten. Maar het wordt natuurlijk steeds een beetje moeilijker om de huidige 20 toppers te verslaan. Afgelopen weekend hebben we De Grote Hamersma 2013 erbij gepakt en daaruit een paar hoogscorende rode geselecteerd, en daarnaast suggesties van onze bezoekers bekeken. [lees meer]

gaard-spanjeVega Clara Mario 2008
Door: Jeroen van Mierlo | Geplaatst op 19 oktober 2012

Uit de Spaanse Ribera del Duero komt deze Vega Clara Mario 2008 van Vega Clara. Dit is ook meteen de enige wijn die deze mevrouw maakt.

Vega Clara is in 2006 begonnen met het maken van wijn. In 2007 was haar eerste oogst. De wijngaarden omvatten ongeveer 5 hectare in de omgeving van Quintanilla de Onesimo en zijn aangeplant met 93%temperanillo  (oftewel tinto fino) en 7% met de Franse cabernet sauvignon. De stokken zijn gemiddeld 14 jaar oud. En deze wijngaarden liggen net naast de wijngaarden van het bekende Vega Sicilia. Over terroir gesproken…
[lees meer]

wijnmaken, doe je zo!Wijn maken, doe je zo!
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 19 oktober 2012

De afgelopen weken is het de slechte oogst wat de klok slaat. Minder druiven, maar wel de belofte dat de kwaliteit heel erg goed is. En laten we dan ook niet vergeten dat dit de tijd is van het wijn maken. Een drukke tijd op de gaard. De laatste druiven worden geplukt en zullen van de steeltjes worden ontdaan (om onnodige tannines te voorkomen) alvorens ze de pers of het vat in gaan. Kneuzen, gisten, most allerlei termen die je wel eens gehoord hebt. Maar wat is wat en hoe maak je het nu?  In het onderstaande filmpje wordt het mooi uitgelegd. Het filmpje laat zijn hoe het maken op Wijngaard Kreitsberg in zijn werk gaat.
[lees meer]

oogst 2012 Nederland minderSnel de wijnoogst 2012 binnenhalen!
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 19 oktober 2012

Het is even hard werken voor de Nederlandse wijngaardeniers, want de hoge temperaturen die men voor het komende weekend verwacht, kunnen in combinatie met vocht een ramp zijn voor de oogst van 2012.

De Nederlandse wijngaardeniers oogsten dan ook massaal hun blauwe druivenrassen om zo de botrytisschimmel voor te zijn. De botrytisschimmel kan leiden tot rot. Dat zegt Dik Beker van het Nederlandse Wijngaardeniersgilde.  Bij het maken van rode wijn gisten de druivenschillen mee. Aangetaste druiven beïnvloeden dan direct de kwaliteit.
[lees meer]

 22 stappen infographicWijn maken in 22 stappen
Door: Redactie | Geplaatst op 20 oktober 2012

Oktober is een drukke maand op de wijngaarden. Het plukken van de laatste druiven en dan natuurlijk een begin maken met het maken van wijn. Via Facebook “volg” ik Wijngaard de Reeborghesch en eigenaar Henk Marmelstein houdt via Facebook (en overigens ook Twitter) zijn fans bijna dagelijks op de hoogte van de ontwikkelingen op de gaard. En ook hier is de opbrengst wat minder, maar de smaak daarentegen…
[lees meer]

Weekend tipWijntip van het weekend De Wijnparade in Arnhem
Door: Redactie | Geplaatst op 20 oktober 2012

Dit weekend trekt de Wijnparade voorbij in Arnhem. Dus hang je op zijn tijd graag eens met je neus in een goed glas wijn? Dan is Arnhem dit weekend waar je wezen moet. Zondag strijkt in Musis Sacrum (de schouwburg in Arnhem) de Wijnparade neer, alwaar je de mooiste wijnen van elf verschillende importeurs kunt keuren én kopen. De wijnen van de Wijnparade zijn afkomstig zijn uit Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije en dan bij voorkeur afkomstig van kleine huizen en ambachtelijke boeren die vaak alleen lokaal hun wijn afzetten en dus zelden exporteren. Tijdens de Wijnparade worden er zo’n 50 verschillende soorten ontkurkt.
[lees meer]

NGWKennismaken met Het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden
Door: Redactie | Geplaatst op 21 oktober 2012

Heb je belangstelling voor wijn, wil je meer weten over vinologie en je passie delen met andere liefhebbers? Dan is het Nederlandse Genootschap van Wijnvrienden (NGW) misschien wel iets voor jou. Op donderdag 1 november organiseert   NGW Oost-Brabant een introductie wijnproeverij om kennis te maken met NGW . Lees verder

 GortWijn aan Gort gaat over kurk of een draaidop
Door: Ron Jansen | Geplaatst op 21 oktober 2012

Wij van Wijnbloggers houden van wijn en dus ook een beetje van Ilja Gort. Ilja Gort is de bekende Nederlandse wijnboer in de Bordeaux (la Tulipe). Iedere woensdag heeft hij een leuk en goed informatief programma bij Omroep Max. Onze gezellige, zonder poeha, babbelende Ilja weet wijn goed te promoten bij de gemiddelde Hollander en daar zijn wij weer blij om. En alle middelen heiligen het doel toch?  Lees verder

Andere weekoverzichten vind je hier

Heb je een lekkere wijn ontdekt, vergeet je ontdekking dan niet met ons te delen: Mail naar info@wijnbloggers.nl of vul de persoonlijke wijnnotitie in, maar uiteraard kun je ook het ook laten weten via onze facebookpagina of via@wijnbloggers.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.