Wijnbloggers Wijngaard Weekly 40

  • Wijnbloggers' Wijn WeeklyWijnbloggers Wijngaard Weekly is een wekelijks overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.

Deze week was het eigenlijk nog een beetje nagenieten van onze bezoekjes aan de verschillende Nederlandse wijngaarden tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden. Wie dit jaar niet is geweest, raad ik het zeker aan om volgend jaar eens een keertje te doen. Of gewoon eens bij een wijngaard in de buurt te gaan kijken. De meeste wijngaarden zijn in de herfst- en wintermaanden wel een paar uurtjes open in het weekend en kun je ze bezoeken. De komende weken kun je vaak ook helpen met het plukken van de druiven, want er wordt volop geoogst. De oogst valt wel wat tegen dit jaar, maar dat is bijna overal het geval. Pas geleden berichtten we ook al over de magere oogst in Frankrijk. Misschien is de oogst wel mager, de kwaliteit daarentegen schijnt veelbelovend te zijn in Frankrijk. En ik hoop dat dit natuurlijk dat dit ook geldt voor de druiven van Nederlandse bodem en dat de oogsten

Deze week op Wijnbloggers.nl

Een bezoekje aan het Betuws Wijndomein

Een bezoekje aan wijngaard het Betuws Wijndomein

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 1 oktober 2012

Het afgelopen weekend stelden veel wijngaarden hun poorten open zodat wijnliefhebbers een kijkje op de wijngaard konden nemen en natuurlijk een slokje konden proeven van de op de wijngaard gemaakte wijn… Vandaag gaan wij richting het Betuws Wijndomein. Schandalig eigenlijk dat ik daar nog nooit eerder geweest ben, want vanaf mijn woonplaats Tiel is Erichem echt niet ver. We twijfelen nog even of we met de fiets gaan. Het ontzettende mooie weer nodigt daar zeker toe uit, maar de totale afstand van 18 kilometer is toch net even te ver voor onze jongste dochter van vijf. Plus dat we waarschijnlijk met de nodige flesjes weer naar huis zullen gaan, is het handiger om (lui) in de auto te stappen.

[lees meer]

Fritz Haag Riesling Trocken: de perfecte Riesling

Fritz Haag Riesling Trocken: de perfecte Riesling

Door: Kajee | Geplaatst op 1 oktober 2012

De Fritz Haag Riesling Trocken 2010 hebben we voor het eerst geproefd rond de kerstdagen in 2011 en daarna nog vele malen met plezier gedronken. Want deze Riesling is naar onze mening één van de allerbeste en -lekkerste droge witte wijnen. De Fritz Haag Riesling Trocken is te koop bij Wijnkoperij De Gouden Ton die meerdere vestigingen in Nederland heeft. Onze mening over deze Riesling wordt gedeeld door Harold Hamersma die in z’n nieuwste boek (De Grote Hamersma 2013) de vintage 2011 heeft opgenomen; de 2010 vintage stond al ook hoog aangeschreven in de 2012 versie.

 [lees meer]

Zwitserland vs Portugal

Zwitserland vs Portugal

Door: Bert Lubberts | Geplaatst op 1 oktober 2012

Ik wil geen wedstrijd bespreken tussen deze twee opmerkelijke wijnlanden, maar eerder de overeenkomsten. Wijn uit Zwitserland “het best bewaarde geheim van Europa” en Portugal bekend van haar fantastische Ports, maar niet van  haar wijnen. De wijnen uit Portugal zijn toch altijd onderbelicht geraakt door de enorme bekendheid van de Ports.

Wat hebben beide landen gemeen? Het gebruik van onbekende inheemse druivenrassen. Wie kent nu Humagne Rouge of Cornalin uit Zwitserland. En wat zegt ons Touringa Nacional of  Castelão. Niets!
Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah dat zijn namen waar we wat mee kunnen. En toch …….er is meer tussen hemel en aarde dan de bekende druivenrassen in de supermarkt.

[lees meer]

wijnoogstVan de wijnpers: De Chinezen doen het zo slecht nog niet in de Bordeaux

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 2 oktober 2012

Vorige week is in Frankrijk de wijnoogst van start gegaan. En voor een aantal chateaus in de Frankrijk gebeurt dat deze keer onder een nieuwe eigenaar. Verschillende chateaus in de Bordeaux zijn de afgelopen tijd opgekocht door rijke Chinezen. Overigens worden niet alleen in de Bordeaux chateaus opgekocht door rijke Chinezen, maar ook in de Bourgogne. Pas geleden ontstond er nog veel ophef over de verkoop van een historisch kasteel aan een Chinese gokmagnaat. Het desbetreffende kasteel met wijngaarden dateert uit de 12eeeuw en is gelegen in de gemeente Gevrey-Chambertin in de Bourgogne. Franse wijnboeren uit de omgeving wilden het kasteel zelf kopen om er een informatiecentrum van te maken, maar zagen het kasteel aan hun neus voorbij gaan.

[lees meer]

Wijn Zuid-Afrika wijngaardGeschonken en gedronken – Wijnen uit Zuid-Afrika

Door: Jeroen van Mierlo | Geplaatst op 2 oktober 2012

Vandaag had ik een leuke opdracht via Wines of South Africa en wijnimporteur Winematters. Het ging om de Cape Winemakers Guild Pre-Auction Tasting, oftwel het proeven van wijnen uit Zuid-Afrika voordat ze geveild worden.

Het Cape Winemakers Guild (CWG) is in 1982 opgericht door acht onafhankelijke wijnmakers die niet betrokken waren, of waren aangesloten bij de grote bedrijven van die tijd (KWV, Distillers en Stellenbosch Farmers Winery). Sinds 1985 houdt het CWG jaarlijks een wijnveiling waar zij de beste wijnen van de huidige drieënveertig leden te koop aanbieden. Deze wijnen komen in een oplage van 300 tot 600 flessen op de markt en zijn de paradepaardjes van de wijnmakers.

[lees meer]

WijnproevenWijn Proeven voor beginners

Door: Ron Jansen | Geplaatst op 2 oktober 2012

Wijn en het proeven van wijn is heel erg lastig. Er zijn vele dikke boeken over geschreven die best wel saai zijn. Wijn en het proeven van wijn is eigenlijk leuk en niet moeilijk. Er gaat van alles door je mond naar binnen wat we proeven en waarvan we best kunnen zeggen dat het lekker of vies is. Soms drinken of eten we gedachteloos en soms bewust. We proeven van alles en soms raken we in de war. Zo heb ik ooit in een studentenhuis, waar ik woonde, blauwe macaroni gegeten. Er was een studentenkamer vrijgekomen en we hielden een intake met eten en we waren nieuwsgierig naar de reactie op smurfen blauwe macaroni. Een erg leuk experiment. Interessant is wat je eerste reacties is op zoiets raars. Meestal is het schrik, ongeloof en dan voorzichtige acceptatie. In sommige gevallen denken we ook echt dat het heel anders smaakt dan naar macaroni. Zo krachtig zijn de hersenen en zo lastig is het om iets te proeven wat niet appelleert aan een referentiekader waarin we het kunnen plaatsen en beoordelen.  ‘

[lees meer]

Wijn aan Gort gaat vanavond over Grand Cru

Wijn aan Gort gaat vanavond over Grand Cru

Door: Ron Jansen | Geplaatst op 3 oktober 2012

Wij van Wijnbloggers volgen Ilja Gort, wijnboer in de Bordeaux (la Tulipe). Iedere woensdag heeft hij een leuk en informatief programma bij Omroep Max. De gezellig babbelende wijnboer heeft mooie verhalen en beelden over hoe het is om Wijnboer te zijn in Frankrijk. Eh,…wijnboer?? Ach, Ilja is een vermogend persoon die enkele jaren geleden een wijngoed heeft gekocht en zich een beetje voordoet als Wijnboer. Gelukkig heeft Ilja zich omringd met mensen met verstand van wijn en zij zorgen ervoor dat de wijn te drinken is. Ilja zorgt voor de marketing, want daar heeft hij dan wél weer verstand van.

[lees meer]

Bezoek aan Wijngaard De Linie

Bezoek aan Wijngaard De Linie

Door: Jeroen van Mierlo | Geplaatst op 3 oktober 2012

Op haast een steenworp afstand van huis liggen de wijngaarden van Domein De Linie uit Made. En ondanks dat ik bekend ben met deze wijnen, was het er om één of andere reden niet eerder van gekomen om dit wijnhuis te bezoeken. De landelijke ‘Open Wijngaarden’ dag is daar een mooie dag voor.

Het is nog vroeg en we zijn de eerste gasten. We worden welkom geheten door eigenaar Marius van Stokkom. We maken een praatje en kort daarna komen er meer belangstellenden binnendruppelen. Als snel begint de rondleiding in de wijngaard. Marius vertelt dat hij hier sinds 1977 wijn maakt van klassieke druivenrassen zoals deze ook in de Alsace gebruikt worden. Dit zijn rieslingpinot blancpinot noir en gewurztraminer. De bekende nieuwmodische druivenrassen zoals solarisregent, johanniter en dergelijke waren er in die tijd nog niet. In de wijngaard wordt milieuvriendelijk gewerkt. Zo wordt snoeihout ter plaatse versnipperd en ter bemesting wordt gecomposteerde druivenpulp gebruikt.

[lees meer]

Montepulciano: verwarring alom?

Montepulciano: verwarring alom?

Door: Kajee | Geplaatst op 3 oktober 2012

De Montepulciano druif is één van de bekendere Italiaanse druiven, samen met de Sangiovese (van de Chianti’s en Brunello’s) en deNebbiolo (van de Barolo’s en Barbaresco’s). We kennen deze druif met name van de rode Montepulciano d’Abruzzo wijnen, overigens niet te verwarren met de tevens bekende Vino Nobile di Montepulciano – uit het Toscaanse stadje Montepulciano – die gemaakt wordt van de Sangiovese druif. De Montepulciano is de belangrijkste blauwe druif in de Italiaanse wijngebieden Abruzzo en Marche.

Om het verhaal nóg verwarrender te maken, heeft de Montepulciano druif waarschijnlijk wel zijn oorsprong in Toscane en is zijn naam ontstaan in ……….. jawel, het plaatsje Montepulciano. Dat klinkt vrij plausibel, maar helemaal zeker is het niet.

[lees meer]

Rode Wijn Vina Salceda Rioja Reserva 2007

Rode Wijn Vina Salceda Rioja Reserva 2007

Door: Ron Jansen | Geplaatst op 3 oktober 2012

Vina Saceda Rioja klinkt toch wel bekend? Klopt! Een paar weken terug hebben we het gehad over de Vina Salceda Rioja Crianza 2008 en nu hebben we het over de Reserva 2007. Tja, niet voor niets. De Crianza was een wijn waar ik blij van werd, dus laten we ons maar eens aan de Reserva wagen. Ook deze komt bij mijn vrienden van Gall&Gall vandaan. Ik heb me een Gall&Gall klantenkaart laten aansmeren, alleen al omdat ik goed werd geholpen door iemand met kennis van wijnen. Na bestudering van het etiket lezen we dat het om een Denominación de Origen Calificada (DOC, een wijn uit de hoogste klasse) wijn gaat.

[lees meer]

Bezoekje aan Wijnhoeve De Kleine Schorre

Bezoekje aan Wijnhoeve De Kleine Schorre

Door: Jeroen van Mierlo | Geplaatst op 4 oktober 2012

Pas geleden bracht ik een ‘werkbezoek’ aan Wijnhoeve De Kleine Schorre  in Zeeland. Daar vierde zij voor de vijfde keer haar jaarlijks Zeeuws Wijnfeest. Op de agenda stonden een rondleiding, uitgebreide wijnproeverij en Zeeuwse  Zilte Zaligheden.

De Kleine Schorre (in Dreischor) is opgericht in 2001 en werkt nauw samen met het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or. De wijngaard van De Kleine Schorre beslaat 10 hectare met zo’n 40.000 wijnstokken. Daarmee is zij de grootste wijngaard van Nederland. De keuze van druivenrassen is gevallen op de klassieke rassen pinot gris, pinot blanc, rivaner en auxerrois. Deze druivenrassen komen oorspronkelijk uit de Elzas. Dit heeft zowel te maken met het klimaat waarin deze druiven goed gedijen en ook dat deze wijnen goed aansluiten op de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mosselen, Oosterscheldekreeft en oester

[lees meer]

Wijn Top 20 update: een Spaanse invasie!

Wijn Top 20 update: een Spaanse invasie!

Door: Kajee | Geplaatst op 4 oktober 2012

In onze Rood Top 20Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20 passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen.

Nog steeds geïnspireerd door ons bezoek aan Barcelona hebben we een flink aantal crianza’s besteld bij Spanjewijn.nl. Zoals jullie wellicht weten staat de term vino de crianza voor wijn die minstens twee jaar heeft gerijpt, waarvan minimaal zes maanden in eikenhouten vaten. Daardoor hebben deze wijnen in het algemeen mooie zachte tannines en subtiele tonen van hout en vanille. We hebben achtereenvolgens geproefd: de Legón Crianza 2008, Carramimbre Crianza 2009 en de Pesquera Tinto Crianza 2009 en deze ook nogeens vergeleken met de al eerder geproefde Luis Cañas Crianza 2009 en Monteabellon.

 [lees meer]

Gerard’s Wijnblog – Wijn door de ogen van de niet-kenner

Gerard’s Wijnblog – Wijn door de ogen van de niet-kenner

Door: Gerards Wijnblog | Geplaatst op 5 oktober 2012

Zaterdagmorgen rond een uur of zes. Ik lig in mijn bed en hoor de geluiden van een trein. Daar tussendoor wat stemmen van mensen die met elkaar praten en zo af en toe de naam van een station doorgeven. “Deventer” zegt één van de stemmen en vervolgens “Achterhoek, of is het de Veluwe?”

Wat geërgerd draai ik me om, maar weet ook niet direct tot welke regio Deventer wel behoort. En direct daarna denk ik ”Oh ja, ik zou nog een gastblog voor “Wijnbloggers” schrijven.”

Dat is het vreemde aan mij, mijn gedachten kunnen zo van de hak op de tak springen. Zonder dat ik daar iets aan kan doen.

[lees meer]

Bezoek aan Wijngaard Baan

Bezoek aan Wijngaard Baan

Door: Ron Jansen | Geplaatst op 5 oktober 2012

Wijngaard Baan werd afgelopen zaterdag door Wijnbloggers enthousiast bezocht. Na een gezellig rijden vanuit Utrecht arriveerde Wijnbloggers in het mooie Wierden. We werden hartelijk ontvangen door Henk Baan. Zoals vaak heb je van te voren een beeld van de wijnboer en Henk is echt een wijnboer. Enigszins gereserveerd gingen we mee naar de gaard en al lopende begon Henk zijn verhaal. Met het laten voelen, ruiken en zien van de druivenstokken kregen wij een mooi college in de open lucht. Wijngaard Baan met wijnboer Henk is een mooi plek om terug te gaan naar de basis van wijn nl de wijngaard.
[lees meer]

Van de wijnpers: 100 jaar oude wijn gevonden in scheepswrak

Van de wijnpers: 100 jaar oude wijn gevonden in scheepswrak

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 5 oktober 2012

Zweedse duikers hebben deze week een 100 jaar oude wijn opgevist uit een scheepswrak. Uit het wrak van de SS Astrid, gelegen op de bodem van de Baltische Zee, haalden de Zweden 21 flessen wijn. Veilinghuis Christie’s zal de flessen wijn gaan veilen.

In november 1916 werd de SS Astrid door een Duitse onderzeeër tot zinken gebracht. De SS Astrid,  een  Zweedse tweemaster van 26 meter lang had aan boord 1680 flessen champagne aan boord. 1680 flessen champagne verdeeld over 28 kratten, waarvan er 3 op dek stonden en de overige 25 kratten in het ruim van het schip. 21 flessen wijn werden dus in het schip gevonden.  Een paar flessen waren soldaat gemaakt en lagen op de bodem van het schip, maar 21 flessen waren nog intact.

[lees meer]

Van de wijnpers: Sterwijnenthuis.nl geeft nu ook wijnproeverijen

Van de wijnpers: Sterwijnenthuis.nl geeft nu ook wijnproeverijen

Door: Redactie | Geplaatst op 6 oktober 2012

Wijnwebwinkel Sterwijnenthuis start met het geven van wijnproeverijen. De website waar wijnliefhebber zoals jij en ik wijnen kunnen bestellen die in toprestaurants worden geschonken, organiseert vijf proefavonden waarop je deze sterwijnen kunt proeven.

Samen met twee top kookstudio’s, “De Biechtstoel” te Vught ( Noord-Brabant) en “Het GrachtenAtelier” te Utrecht, heeft Sterwijnenthuis een fantastisch programma samengesteld waar mooie wijn en lekker eten samenkomen.

[lees meer]

Proeven van wijn Infographic: Het is een kwestie van wijn smaak

Proeven van wijn Infographic: Het is een kwestie van wijn smaak

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 6 oktober 2012

Heel toevallig kwam ik deze infographic tegen en eigenlijk vond ik deze infographic gelijk heel erg mooi en ook heel toepasselijk gezien de reeks die Ron begonnen is over het proeven van wijn. Vinexpo, internationale wijnfair De infographic is gemaakt ter ere van de jaarlijkse “International Wine fair Vinexpo” die die in mei dit jaar in Hongkong gehouden werd. Op deze WineFair werden 15.000 bezoekers verwacht en The Post bood deze ‘infographic’ aan als een soort snelcursus wijnproeven.

[lees meer]

Van de wijnpers: Wijn kopen over de grens loont

Van de wijnpers: Wijn kopen over de grens loont

Door: Redactie | Geplaatst op 6 oktober 2012

Per 1 januari 2013 worden de accijnzen op alcolholhoudende dranken weer verhoogd.  Hierdoor wordt het wijn kopen over de grens erg aantrekkelijk. “De accijnzen worden zelfs zodanig verhoogd dat het vanaf Utrecht al interessant is om een kistje wijn te kopen in Duitsland”, zegt voorzitter Ron Andes van de SlijtersUnie tegen de Telegraaf

 [lees meer]

Wijncursus online door Torres op Wijnblogger

Wijncursus online door Torres op Wijnblogger

Door: Ron Jansen | Geplaatst op 7 oktober 2012

Wijncursus op wijnbloggers? Eh, nee hoor we blijven gewoon een blog. Toch kom je er niet omheen om gebruik te maken van andere middelen dan het schrift. Aangezien niet iedere wijngek tijd heeft om op cursus te gaan, komen wij de komende weken met de Torres Wijncursus. Leuk informatief over wijn (wel in het Engels) en heerlijk te bekijken vanuit de luie stoel. Het mooie is dat je een mooi glas wijn kunt inschenken en er lekker voor kunt gaan zitten. Je hoeft niet meer in de auto door de regen en bang te zijn dat je gesnapt wordt met te veel wijn op. Gewoon een wijncursus vanuit thuis. Lekker vanuit de luie stoel, met een goed glas binnen handbereik. Wie weet, ga je nog examen doen (Swen 1)?  Wijncursus. Leuk informatief over

[lees meer]
De Wijnagenda: Wijnproeverijen Oktober 2012

De Wijnagenda: Wijnproeverijen Oktober 2012

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 7 oktober 2012

De maand oktober is weliswaar al begonnen, maar ik had de Wijnagenda, met daarin weer een aantal leuke wijnproeverijen nog niet op Wijnbloggers gezet, dus bij deze de Wijnagenda van de maand Oktober! De Wijnagenda  geeft een overzicht van wijnproeverijen, wijnevenementen; altijd leuk om eens te bezoeken, maar waar wordt wat georganiseerd? Speurend [lees meer]

Andere weekoverzichten vind je hier

Heb je een lekkere wijn ontdekt, vergeet je ontdekking dan niet met ons te delen: Mail naar info@wijnbloggers.nl of vul de persoonlijke wijnnotitie in, maar uiteraard kun je ook het ook laten weten via onze facebookpagina bezoeken of via @wijnbloggers.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.