Wijnbloggers Wijn Weekly 39

Wijbloggers Wijn Weekoverzicht - overzicht artikelenWijnbloggers Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.

Het is weer een ochtend om blij van te worden: een blauwe lucht, het zonnetje dat schijnt, een heerlijk ontbijtje en het vooruitzicht straks één (of twee) wijngaard te bezoeken in het kader van de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012.  Mocht je tijd hebben vandaag, dan zou ik er zeker op uittrekken om één van de wijngaarden die open is te bezoeken en te genieten van het mooie weer.

Deze week op Wijnbloggers.nl
Esporao Tinto Reserva: topklasse uit Portugal

Esporao Tinto Reserva: topklasse uit Portugal

Door Kajee | Geplaatst op 24 september 2012

De Esporao Tinto Reserva kennen we al langer dan vandaag. Toen we de wijnbloggers Rode Wijn top 20 gingen samenstellen hadden twee van onze panelleden deze wijn al op hun verlanglijstje staan, na vele goede ervaringen met deze Portugese reserva in diverse restaurants. Gelukkig is de Esporao Tinto Reserva ook gewoon te koop bij online wijnwinkel grapy.nl, zodat we hem ook samen konden proeven en keuren. En zoals verwacht was de eerste reactie meteen: ‘heerlijk!’ en ‘zie je wel, een echte kandidaat voor onze Rode Wijn top 20!’

[lees meer]

Viña Mayor RUEDA 2011 Verdejo; een afscheid van Barcelona

Viña Mayor RUEDA 2011 Verdejo; een afscheid van Barcelona

Door Ron Jansen | Geplaatst op  25 september 2012

Viña Mayor RUEDA 2011 Verdejo is mijn laatste Barcelona wijn waar ik aandacht aan wil besteden op Wijnbloggers. Zondagavond in de regen aangekomen op Schiphol en geloof mij mensen; er is weinig warms aan het aankomen op Schiphol in de regen. De herfst is hier al begonnen, maar gelukkig hebben we de Viña Mayor RUEDA nog als strandherinnering. Een warme herinnering waar ik in de stromende regen op Schiphol graag aan terugdenk.

[lees meer]
Castelo de Medina Verdejo 2011

Proefnotitite: Castelo de Medina Verdejo 2011

 Door Kajee | Geplaatst op   26 september 2012

De Castelo de Medina Verdejo 2011 is een 100% Verdejo wijn, zonder de in de Rueda streek vaak voorkomende blend met de Sauvignon blanc of Viura druif. Deze lichtgele spanjaard is aangenaam fris voor een 100% Verdejo en heeft duidelijke geurelementen van grapefruit, groene appel, peer en wat bloemen. In de smaak wordt dit gecompleteerd met een subtiele bittertoon die typerend is voor alle Verdejo wijnen.

[lees meer]

Pinot Noir: smaken verschillen

Door Kajee | Geplaatst op   26 september 2012

De Pinot Noir is beroemd van de grote rode Bourgogne wijnen zoals bijvoorbeeld Gevrey-Chambertin, Nuits Saint-Georges, Pommard, Santenay en Beaune. Daarnaast kennen we de Pinot Noir van zijn bijdrage aan Champagne, samen met de Pinot Meunier en Chardonnay. Door sommigen wordt de Pinot Noir omschreven als de meest geliefde druif onder wijnliefhebbers en de meest gehate onder wijnmakers, vanwege zijn diversiteit en complexiteit enerzijds en zijn moeilijke groei en vinificatie anderzijds.

[lees meer]

Van de Wijnpers:Liefhebbers Oostenrijkse wijn laten erfenis van 1 miljoen na aan Oostenrijks dorpje

Van de Wijnpers: Liefhebbers Oostenrijkse wijn laten erfenis van 1 miljoen na aan Oostenrijks dorpje

Door: Redactie | Geplaatst op 27 september 2012

Twee broers uit Tsechie die onlangs zijn overleden hebben hun erfenis nagelaten aan een Gols, een klein dorpje in Oostenrijk. De twee broers schonken de erfenis van 1 miljoen euro aan het dorpje gelegen aan de Oostenrijk-Hongaarse grens, omdat de broers gek waren op de rode wijn die in het waren op de rode wijn die in het dorpje gemaakt wordt.

[lees meer]

Update Wijn Top 20′s

Update Wijn Top 20′s

Door: Kajee | Geplaatst op 27 september 2012

In onze Rood Top 20, Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20′s passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen. Tijdens onze vakantie in Barcelona hebben we meerdere keren genoten van Verdejo wijnen. Deze zeer herkenbare witte wijnen smaken uitstekend bij een lekker visje tijdens de lunch. De Verdejo druif levert in het algemeen frisse, fruitige wijnen met een mooie zuurgraad; het aroma is uitgesproken en de smaak zacht. En zodra je een Verdejo wijn ruikt en proeft, weet je gewoon dat het een Verdejo is. In het aroma zitten meestal elementen van citrusfruit, appel, peer, bloemen en kruiden.

 [lees meer]

Twee KLM-stewardessen ontslagen na glas wijn bij lunch

Twee KLM-stewardessen ontslagen na glas wijn bij lunch

Door: Ron Jansen | Geplaatst op 28 september 2012

Twee stewardessen van KLM (54 en 49 jaar) zijn ontslagen wegens het drinken van een glaasje wijn bij de lunch. De vrouwen hadden voor een nachtvlucht van Johannesburg naar Amsterdam, eind maart, bij het middageten een drankje genuttigd. De vakbond voor cabinepersoneel VNC vindt dat de vrouwen veel te zwaar zijn gestraft

[lees meer]

Wijnfilmpje: Een jaar in de Bourgogne

Wijnfilmpje: Een jaar in de Bourgogne

Door: Redactie | Geplaatst op 28 september 2012

18 september is in Parijs de wijnfilm ‘A Year in Burgundy‘ in première gegaan. In deze film, of liever gezegd documentaire, worden een aantal bekende wijnboeren gevolgd door de camera gedurende het seizoen 2011; een jaar van heftige hagelstormen en hittegolven in de lente. Zeven wijnmakers uit de Bourgogne worden gedurende een jaar gevolgd. De wijnmakers zijn afkomstig van bekende wijnhuizen. Dan moet je denken aan wijnhuizen als Domaine Perrot-Minot, Domaine Morey-Coffinet, Domaine Bruno Clavelier, Domaine Mortet, Domaine Michel Gay&Fils, Domaine Cornin en Domaine Leroy met haar bekende eigenaresse Lalou Bize-Leroy. Lalou Bize-Leroy is geboren en getogen in de wijnwereld en ook mede-eigenaar van het bekende Domaine de la Romanée-Conti.

 [lees meer]

Op wijn avontuur vanuit je luie stoel

Op wijn avontuur vanuit je luie stoel

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 29 september 2012

Elke maand een verrassende, avontuurlijke wijn drinken in je luie stoel zonder er iets voor te doen. Klinkt heerlijk, zeker nu de herfst net begonnen is en de regen en wind je de lust om naar buiten te gaan, kunnen benemen. Of wat dacht je van straks; de winter. Koud, glad, sneeuw. Nee, dan zit ik liever lekker bij de kachel.  Het online bestellen zorgt ervoor dat je je huis niet meer uit hoeft om boodschappen, kleding, cadeautjes, boeken, wijn etc. te kopen. Ik vind het in ieder geval een uitkomst. Niet alleen hoef je je huis er niet voor uit, je  kunt ook elk moment van de dag dat het jou uitkomt, deze virtuele winkel instappen zonder dat je belemmerd wordt door de sluitingstijden van de winkel. (Maar een dagje winkelen, blijft natuurlijk wel leuk op zijn tijd ;) )

 [lees meer]

Wijn Infographic: Wat in een wijnvat zit…

Wijn Infographic: Wat in een wijnvat zit…

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 29 september 2012

Het wijnvat… Het schijnt dat het wijnvat bij de Galliërs vandaan komt, dat de Galliërs het wijnvat dus hebben uitgevonden. De Romeinen verspreidden het wijnvat verder in Europa nadat ze het wijnvat bij de Galliërs hadden gezien (rond de 3e eeuw). Vaten om wijnen in te maken worden dus al eeuwen gemaakt.  Het maken van een wijnvat gebeurt nog steeds handmatig en vaten zijn vaak van eikenhout. Het gebruik van houten vaten bij het maken van wijn is duur. Je ziet dan ook dat steeds meer wijnmakers overgaan op roestvrij stalen vaten en tanks. Om toch de smaak van eikenhout aan de wijn te geven, worden er dan in deze roestvrijstalen vaten eiken snippers toegevoegd.

 [lees meer]

Andere weekoverzichten met al onze gepubliceerde artikelen vind je hier

Heb je een lekkere wijn ontdekt, vergeet je ontdekking dan niet met ons te delen! Heb je leuke foto’s gemaakt tijdens de Open Dagen van de Nederlandse Wijngaarden, stuur ze naar ons op. Of wil je een leuk stukje schrijven over een bezoekje aan een wijngaard, laat het ons dan weten!

Mail naar info@wijnbloggers.nl of vul de persoonlijke wijnnotitie in, maar uiteraard kun je ook het ook laten weten via onze facebookpagina bezoeken of via @wijnbloggers.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.