Wijnbloggers Wijn Weekly 38

Wijbloggers Wijn Weekoverzicht - overzicht artikelenWijnbloggers Wijn Weekly 38

Wijnbloggers Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.

Nog een weekje en dan stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor ons, wijnliefhebbers tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012. Erg leuk om eens een kijkje te nemen! Ik denk dat ik in ieder geval dit weekend naar het Betuws Wijndomein ga kijken en proeven. Het ligt hier eigenlijk om de hoek – ik kan het fietsen 😉 – en met de vele prijzen die het Betuws Wijndomein de afgelopen tijd voor hun wijnen hebben gekregen, zowel in Nederland als in het buitenland, is mijn nieuwsgierigheid naar deze wijnen opgewekt… Waar gaan jullie heen?

Deze week op Wijnbloggers.nl

Valpolicella Ripasso Acinatico

Door: Kajee | Geplaatst op 17 september 2012

De Valpolicella Ripasso Acinatico is een wijn waar ik zeer goede herinneringen aan bewaar. Zo dronk ik deze wijn voor het eerst in 2006 (!) bij Stadskasteel Oudaen in Utrecht met een goede vriendin. Na de eerste slok waren we beiden totaal verrast door de fantastische geur en smaak van deze ripasso. Een soort liefde op het eerste gezicht. Die liefde voor ripasso wijnen is ook nooit meer over gegaan en in de daaropvolgende jaren heb ik vele verschillende ripasso’s gedronken.

 [lees meer]

Italiaanse wijncursussen bij vini divini

Cursus italiaanse wijnen

Door: Redactie | Geplaatst op 17 september 2012

De in Amersfoort geboren en getogen Marjolijn Helmich is Italiaans sommelier bij de Associazione Italiana Sommelier.

Na haar opleiding tot Italiaans sommelier heeft Marjolijn Helmich de specialisatie degustatore (master wijnproever) succesvol afgerond bij de Associazione Italiana Sommelier in Milaan. In juli 2012 heeft zij meegewerkt aan de wijnbeoordelingen voor de Italiaanse wijngids Viniplus 2013.

 [lees meer]

Tinto Pesquera 2009 Crianza (Ribera del Duero) is de verassing van vandaag

Tinto Pesquera 2009 Crianza - omgeving

Door:  Ron Jansen | Geplaatst op 18 september 2012

Deze Tinto Pesquera 2009 Crianza (Ribera del Duero) is de verassing van vandaag.  Wij van Wijnbloggers zijn in Barcelona gek op deze wijn geworden. Deze Tinto Pesquera 2009 Crianza (Ribera del Duero) is een hele mooie crianza met subtiele hout- en vanilletonen en donkerrood fruit, en dat voor maar € 25 in het restaurant. Wij hebben hem geproefd tijdens de lunch in een Tapasbar en het is met recht een juweeltje. Lekker met Ham de Iberica, Olijven en andere fijne vleesgerechten. Heerlijk al dat lekkers, om je vingers bij op te eten en de hele fles tot op de bodem leeg te drinken. Wij van Wijnbloggers hebben het er van genomen en dat mag best hoor!

 [lees meer]

Van de wijnpers: 58 medailles voor Nederlandse wijnen tijdens Nationale Wijnkeuring 2012

Door: Redactie | Geplaatst op 18 september 2012

Afgelopen zondag zijn in Kasteel Groeneveld in Baarn de winnaars van de Nationale Wijnkeuring 2012 bekendgemaakt. Vooral de Gelderse wijngaarden deden het goed in deze medailleregen want van de 58 medailles die zijn toegekend, gingen er 24 naar Gelderse wijngaarden, 10 naar Limburg en 5 naar Overrijssel. Van deze medailles was er één goud, 24 zilver en 33 brons. Ook dit jaar werden er weer meer medailles uitgereikt dan vorig jaar. Zo’n 75 wijnen kwamen wat puntes tekort voor een medaille en zij kregen dan ook het WIN-Keurzegel.

 [lees meer]

Verdejo: een karakteristieke Spaanse druif

Verdejo: een karakteristieke Spaanse druif Door: Kajee | Geplaatst op 19 september 2012

Witte wijnen van de Verdejo druif heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen als interessant alternatief voor Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc wijnen. Het mooie van de Verdejo wijnen is dat die vrijwel altijd herkenbaar zijn (een soort “what you see is what you get”), in tegenstelling tot bijvoorbeeld wijnen van de Sauvignon blanc waarvan vele varianten bestaan. De Verdejo druif is één van de beste en meest gebruikte witte druiven van Spanje, met name in het Rueda gebied waar hij als een nationale trots wordt gekoesterd en waar de beste Verdejo wijnen vandaan komen.

 [lees meer]

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Overijssel

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Overijssel Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 19 september 2012

Ze komen er weer aan: De open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012. Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers. De Open dagen van de Nederlandse wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (1 oktober t/m 7 oktober 2012).
Welke wijngaarden kun je bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 in de provincie Overijssel?
 [lees meer]

Update Wijn Top 20′s

Update Wijn Top 20′s Door: Kajee | Geplaatst op 20 september 2012

In onze Rood Top 20, Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20′s passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen. Naar aanleiding van onze trip naar Barcelona, hebben we eenmaal terug in Nederland een aantal crianza’s (Spaanse aanduiding voor (rode) wijn die tenminste 24 maanden heeft gerijpt, waarvan tenminste 6 maanden in eikenhouten vaten en het restant in de fles) naast elkaar gezet. Onze voorkeur qua prijs/kwaliteitverhouding gaat voorlopig uit naar de Luis Cañas Crianza 2009 die verkrijgbaar is bij Spanjewijn.nl. Maar de komende weken gaan we zeker nog een paar crianza’s proeven!

 [lees meer]

Van de Wijnpers: De Grote Hamersma 2013 is uit!

Van de Wijnpers: De Grote Hamersma 2013 is uit!Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 20 september 2012

De Grote Hamersma 2013 is uit! In deze nieuwe editite beoordeelt Harold Hamersma wederom allerlei wijnen uit verschillende prijsklassen. Niet alleen de beste wijnen onder de 5 euro en de flessen tussen 5 en 10 euro, maar ook de exclusievere vondsten komen aan bod. De Grote Hamersma 2013 winkelt bij supermarkten, is vaste klant bij wijnspeciaalzaken, loopt binnen bij slijterijketens en selecteert de beste internetaanbieders. De gids bevat 2439 wijnrecensies.

[lees meer]

Wijnproeverij: Apéros Vintage de Bordeaux

Wijnproeverij: Apéros Vintage de Bordeaux Door: Peter Vergote | Geplaatst op 21 september 2012
Dat de wijnen uit Frankrijk moeite hebben om zich in een hyperconcurrentiële markt staande te houden, is in feite een beetje een open deur intrappen. Zeker, deze stelling gaat niet op voor alle Franse wijnen of alle wijnregio’s uit het gidsland. Maar dat de wijnen niet langer zichzelf verkopen, begint iedereen toch stilaan te beseffen. Ook de wijnen van Bordeaux ontsnappen niet aan de economische wetmatigheden van de vrije markt. Het kransje Grand Cru Classé-wijnen speelt (voorlopig) in een andere liga dankzij de relatieve schaarste in combinatie met interesse uit nieuwe en verre markten (Rusland, China). Dit gegeven speelt echter niet (of toch veel minder) voor de brede markt aan middenklasse en budgetklasse Bordeauxwijnen. Concurrentie van vaak lager geprijsde wijnen uit andere Franse wijnregio’s of gelijkaardige wijnen uit andere landen, doen de Bordelezen naar adem happen.

 [lees meer]

Van de wijnpers: Hongaarse wijn van het jaar…

Van de wijnpers: Hongaarse wijn van het jaar…Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 21 september 2012
De wijn van de jonge Hongaarse wijnmaakster Angelika Árvay is tijdens een bijeenkomst van de Hongaarse vereniging voor Jonge Wijnmakers uitgeroepen tot de Hongaarse Wijn van het jaar. De winnende wijn, Edesem is een mooie, laat geoogste wijn van de inheemse druif Muscat Ottonel uit de wijnregio Tokaj. Edesem betekent mijn schat. 

[lees meer]

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Noord-Holland (1)

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Noord-Holland (1) Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 22 september 2012

Volgend weekend is het dan zover. Op 29 en 30 september zetten de wijngaarden hun poorten open voor bezoekers tijdens de Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012. De Open dagen Nederlandse Wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (1 oktober t/m 7 oktober 2012).   Welke wijngaarden kun je dit weekend bezoeken in de provincie Noord-Holland?

[lees meer]

Infographic: De keuze voor een wijn…

Infographic: De keuze voor een wijn… Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 22 september 2012

Een wijn uitkiezen; ik vind het altijd moeilijk. Al die flessen voor je neus in de schappen of in op de website van een webwinkel. Vaak kies ik blindelings iets uit en als ik geluk heb en de wijn is lekker, dan onthoud ik deze voor een volgende keer. Als ik pech heb en de wijn valt enorm tegen dan… onthoud ik dat ook en koop ik de wijn nooit meer.

[lees meer]

Andere weekoverzichten met al onze gepubliceerde artikelen vind je hier

Heb je een lekkere wijn ontdekt, vergeet je ontdekking dan niet met ons te delen! Heb je leuke foto’s gemaakt tijdens de Open Dagen van de Nederlandse Wijngaarden, stuur ze naar ons op. Of wil je een leuk stukje schrijven over een bezoekje aan een wijngaard, laat het ons dan weten!

Mail naar info@wijnbloggers.nl of vul de persoonlijke wijnnotitie in, maar uiteraard kun je ook het ook laten weten via onze facebookpagina bezoeken of via @wijnbloggers.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.