Wijnbloggers Wijn Weekly 37

 Wijnbloggers Wijn Weekly 37

Wijnbloggers' Wine Weekly

Wijnbloggers Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.  

De afgelopen week heersten er Spaanse sferen binnen Wijnbloggers. Althans voor een gedeelte van het Wijnbloggers-team aangezien zij vorige week heerlijk in Barcelona vertoefden. Heerlijk weer, lekkere tapas, mooie wijngaarden en natuurlijk geweldige wijnen ontdekt en geproefd. Eén van de Spaanse ontdekkingen de Rioja Luis Canas van de gelijknamige Bodega, is al terug te vinden bij onze proefnotities en Ron schreef ook een artikel over, maar er staan er nog meer op de planning om gepubliceerd te worden de komende weken. Het team van Wijnbloggers is volgende week ook nog in Barcelona en omgeving te vinden dus er zullen vast nog meer lekkere wijnen ontdekt worden.

Deze week op Wijnbloggers.nl

Rioja Ontanon Crianza: een bijzondere Rioja

Door: Kajee | Geplaatst op 10 september 2012

Deze Rioja Ontanon Crianza hebben we afgelopen winter al geproefd. Nu wij van Wijnbloggers heerlijk een paar daagjes in Barcelona vertoeven, moesten we meteen weer denken aan deze Rioja Ontanon Crianza. We zitten elke lunch en elk (tapas)diner met verbazing te kijken naar de wijnkaart. Vele onbekende, maar aantrekkelijk genaamde en vooral geprijsde Rioja’s, Duero’s, La Mancha’s, enzovoort. Geweldig!

Zo dronken we gistermiddag een heerlijke Verdejo van Melior bij de lunch en ‘s avonds een fantastische Ribera del Duero van Pesquera uit 2009: een hele mooie crianza met subtiele hout- en vanilletonen en donkerrood fruit, en dat voor maar € 25. De wijnen die we hier tegenkomen op de kaart zijn voor ons een aanmoediging om in Nederland nogeens goed te gaan zoeken naar Spaanse juweeltjes.

[lees meer]

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 - Provincie GroningenOpen dagen Nederlandse wijngaarden 2012 – Groningen

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 10 september 2012

De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 komen er aan. Al jaren vormen deze Open Dagen het startschot voor de Nationale Wijnweek die dit jaar gehouden wordt van 1 0kt0ber tot en met 7 oktober. De Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 vinden plaats in het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 september.

Nederland is ondertussen bijna 200 wijngaarden rijk. Deze allemaal bezoeken in één weekend is natuurlijk niet mogelijk. Daar is een weekend veel te kort voor. Vandaag kijk ik wat er te doen is tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 in de provincie Groningen…

[lees meer]

Wijngaard-Spanje-Luis-CanasRode Wijn Rioja Luis Canas van onze Spaanse “Ome Luis”

Door: Ron Jansen | Geplaatst op 11 september 2012

Een Rioja Luis Canas in Barcelona drinken geeft mij het ultieme vakantiegevoel deze week. Een mooi glas Rioja Luis Canas van de gelijknamige Bodegas met uitzicht over de zee met een paar lekere hapjes (Iberico ham, locale Spaanse kaas, olijven, etc) en ….weg is het werk en de dagelijkse beslommeringen van thuis. Onze Spaanse vriend Luis heeft het wel begrepen! Een lekkere soepele Rioja (Crianza) uit 2009 met de volle smaak van mijn favoriete Tempranillo druif en een randje (5%) Garnacha maakt de wijn echt zeer toegankelijk. Inderdaad de fles was snel leeg!

Eigenlijk zou ik jullie allemaal moeten uitnodigen om naar Barcelona te komen om deze wijn te proeven op mijn terras met uitzicht op zee.

[lees meer]

Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Zeeland

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 11 september 2012

Ze komen er weer aan: De open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012. Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers. De Open dagen van de Nederlandse wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (1 oktober t/m 7 oktober 2012).

Welke wijngaarden kun je bezoeken tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 in de provincie Zeeland?

[lees meer]

Nebbiolo: geen gemakkelijke druif

Nebbiolo: geen gemakkelijke druif

Door: Kajee | Geplaatst op 12 september 2012
Sommigen beweren dat de Nebbiolo één van de beste blauwe druiven ter wereld is, samen met de Cabernet SauvignonMerlotPinot Noir en Syrah. Anderen noemen hem zelfs de keizer van de Italiaanse druivensoorten. De meesten onder ons kennen de Nebbiolo druif waarschijnlijk van de grote wijnen wijnen Barolo en Barbaresco uit dePiemonte (Noordwest Italië). Samen met de Sangiovese, waarover we vorige week schreven, is dit de belangrijkst druif van Italië voor de productie van rode wijn.

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Zuid-Holland

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Zuid-Holland

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 12 september 2012
De Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 worden in het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 georganiseerd. Op deze twee dagen stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers om rond te kijken en natuurlijk de wijn te proeven. De Open dagen Nederlandse Wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (1 oktober t/m 7 oktober 2012).

Update Wijn Top 20′s: spaanse crianza’s!

Update Wijn Top 20′s: spaanse crianza’s!

Door: Kajee | Geplaatst op 13 september 2012
In onze Rood Top 20Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20′s passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen.

Zoals onze oplettende bezoekers wellicht al hebben opgemerkt is een deel van de redactie en daarmee een deel van ons proefpanel in Barcelona. We zijn tot nu toe bijzonder gecharmeerd van een aantal crianza’s die we hier hebben geproefd of eigenlijk gedronken. En het mooie is dat de wijnen uit de restaurants gewoon verkrijgbaar zijn bij de grote supermarkten en slijterijen.

Afgelopen donderdag is de officiële lijst van de nieuwe classificatie van Saint-Emilion bekendgemaakt. In de nieuwe classificatie zijn 82 châteaux opgenomen. Sinds 1955 heeft Saint-Emilion de classificatie al meerdere keren vernieuwd, maar de laatste pogingen om de classificatie-lijst te vernieuwen strandden. Domeineigenaren die niet in de  classificatie waren opgenomen, namen juridische stappen en de pogingen om de classificatie-lijst te vernieuwen strandden daardoor en moest het INAO (Institut National des Appellations d’Origine) zich over deze kwestie gaan buigen.

La Treille du Roy Eugenie Blanc (vin de pays du Lot)La Treille du Roy Eugenie Blanc (vin de pays du Lot)

Door: Dimph Oerlemans | Geplaatst op 14 september 2012
Cahors wijnen staan bekend als de vin de noir ofwel donkerrode wijnen. Wij gaan al jaren naar deze streek en vinden altijd weer nieuwe wijnhuizen waar we gaan proeven en natuurlijk inslaan voor thuis. Dit jaar kwamen we tot de ontdekking dat veel wijnhuizen ook witte en rosé wijnen produceren. Rosé hadden we wel al eerder meegenomen, maar wit en bubbels waren echt nieuw. De witte wijnen mogen dan ook geen Cahors wijnen heten, maar krijgen de naam van vin de pays du Lot. Voor mij was het heel verrassend om een witte wijn uit deze streek te proeven. De belangrijkste druif hiervoor is dechardonnay druif en bij sommige wijnhuizen worden er andere druiven aan toegevoegd zoals de chenin blanc of of viognier.

Filmpje: Wijn chemie

Filmpje: Wijnchemie

Door: Redactie | Geplaatst op 14 september 2012
Wijnchemie: je kunt het dubbel opvatten. Wat is het scheikundige verhaal achter wijn óf wat welke chemie hebben wij wijnliefhebbers met wijn. En als we één ding over wijn kunnen zeggen dan is het in ieder geval dat het bij wijn vooral draait om chemie. Zonder de chemische reacties en processen die er plaats vinden in de druif krijgen we geen wijn. Zonder een chemische reactie (aantrekkingskracht, het ruiken en proeven van de wijn) drinken wij de wijn niet. Reuk en smaak worden immers ook wel onze chemische zintuigen genoemd omdat zowel reuk al als smaak gestimuleerd worden door chemische moleculen.

Finalisten Beste Wijnwinkel 2013 en WijnWEBwinkel 2013 bekend

Finalisten Beste Wijnwinkel 2013 en WijnWEBwinkel 2013 bekend

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 14 september 2012

Afgelopen zondag gingen de stembussen dicht en kon er niet meer gestemd worden op de genomineerden voor deBeste Wijnwinkel 2013 en Beste WijnWEBwinkel 2013. Ook dit jaar organiseert Perswijn deze verkiezing, waarbij de Nederlandse wijnwinkels onder de loep worden genomen door zowel een jury als de consument.

De lezers van Perswijn, de bezoekers van de website van Perswijn konden in beide categorieën winkels nomineren. Na de nominatieronde kon er op de genomineerden gestemd worden. Hierbij kon je één keer op zowel je favoriete wijnwinkel als op je favoriete wijnWEBwinkel stemmen.

Afgelopen zondag gingen de stembussen dicht en kon er niet meer gestemd worden op de genomineerden voor de Beste Wijnwinkel 2013 en Beste WijnWEBwinkel 2013.

Infographic: Duurste wijnen uit de Bordeaux

Infographic: Duurste wijnen uit de Bordeaux

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 15 september 2012

Eerder publiceerden we op Wijnbloggers.nl al een overzicht met de 50 duurste wijnen ter wereld, die is samengesteld door Wine-searcher. Opvallend vind ik dat er in deze lijst zo weinig wijnen voorkomen die afkomstig zijn uit de Bordeaux. De lijst bestaat namelijk uit 45 Franse wijnen en 5 wijnen die afkomstig zijn uit een ander land dan Frankrijk. Van deze 45 Franse wijnen die in deze lijst voorkomen, komen er 5 flessen uit de Bordeaux. Opvallend omdat uit de Bordeaux toch klinkende, dure wijnen, als Mouton-Rothschild, Margeaux en Latour, komen.

Dus ging ik op zoek naar wat meer prijzen van en cijfertjes over Bordeaux-wijnen. En natuurlijk is daar altijd iets over te vinden in de wijde wereld die internet heet :) .

[lees meer]

Andere weekoverzichten met al onze gepubliceerde artikelen vind je hier

 Heb je een lekkere wijn ontdekt, vergeet je ontdekking dan niet met ons te delen: Mail naar info@wijnbloggers.nl of vul de persoonlijke wijnnotitie in, maar uiteraard kun je ook het ook laten weten via onze facebookpagina bezoeken of via @wijnbloggers.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.