Wijnbloggers Wijn Weekly 36

Wijnbloggers Wijn Weekly 36

Wijnbloggers Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.  

De afgelopen week stond voor mij persoonlijk vooral in het teken van allerlei plaatselijke activiteiten. Wonend in Tiel, de geboorteplaats van Flipje, ontkom je er in september niet aan; De fruitmozaïeken die hier langs de gracht liggen, het fruitcorsoAppelpop, supermarkten die dicht zijn, de stad die half afgesloten is en vooral heel, heel, heel veel mensen die vrijdag, zaterdag en zondag op bezoek komen in Tiel. Druk, maar erg leuk. Een aanrader 🙂

Deze week op Wijnbloggers.nl

Gran Cermeno Crianza 2007: een bijzondere rode wijn

Door: Kajee | Geplaatst op 3 september 2012

De Gran Cermeno Crianza van de coöperatie Bodegas Covitoro is een wel heel bijzondere spaanse rode wijn. We proefden hem voor het eerst de afgelopen winter na een tip van Margaret Winesin Utrecht. Een paar weken laten zagen we de Gran Cermeno Crianza op de kaart staan bij restaurant Vis & Meer en besloten we deze Tinto de Toro – een regionale variant van de bekende Tempranillo druif – nogmaals te proberen.

Wederom waren we aangenaam verrast door de duidelijk aanwezige rokerigheid (gerookt vlees/spek) in deze wijn die uitstekend paste bij de verschillende gekruide vleesgerechten die we aten (NB restaurant Vis & Meer serveert ondanks haar naam ook vlees..). Dit soort rokerigheid zijn we tot nu toe slechts tegengekomen bij Australische houtgelagerde wijnen van de Syrah/Shiraz druif.

[lees meer]

Van de Wijnpers: De 50 duurste wijnen ter wereld

Door: Redactie | Geplaatst op 3 september 2012

De duurste wijnen ter wereld, altijd een leuk onderwerp. Welke wijn is de duurste wijn ter wereld?, Wie koopt zo’n ontzettende dure fles wijn en als je deze fles dan hebt gekocht, wat doe je er dan mee? Schenk je hem uit tijdens een gezellig dinertje met vrienden, die een goed wijntje kunnen waarderen? Of leg je hem in de wijnkelder en bewaar je de fles als collector’s item of beleggingsobject? Dat vraag ik me wel eens af. Het antwoord heb ik niet. Wel vond ik een lijst met de 50 duurste wijnen ter wereld. De prijzen zijn van midden 2012 en gebaseerd op de gemiddelde prijzen voor een standaardfles van 750 ml uit alle jaartallen.

[lees meer]

Rode Wijn Vina Salceda Rioja Crianza 2008

Door: Ron Jansen | Geplaatst op 4 september 2012

Vorige week liep ik  per ongeluk een Gall &Gall binnen. Ik had haast en moest nog een fles wijn halen. Ik ging er weg met een fles Vina Salceda Rioja Crianza 2008. Ondanks mijn vooroordelen mbt Gall & Gall werd ik er goed geholpen; er werd goed doorgevraagd en men kwam snel met een suggestie voor mijn wijnsmaak; de Vina Salceda, een mooi Rioja. Na het etiket beter gelezen te hebben, bleek het een Denominación de Origen Calificada (DOC). Een wijn uit de hoogste klasse: Spannend!

In Spanje zijn er slechts 2 DOC-gebieden: Rioja en Priorato. Er zijn behoorlijk strenge eisen voor een DOC wijn. Om voor  een DOC in aanmerking te komen moet een wijngebied minimaal 10 jaar een DO (Denominación de Origen) hebben voordat het een DOC mag worden.

[lees meer]

Wijn ratings drijven prijs van wijn op

Wijn reviewDoor: Natasja Jansen| Geplaatst op 4 september 2012

Een recente studie van de American Association of Wine Economics laat zien dat wijn ratings de prijs van wijn opdrijft. Dat wil zeggen dat het veel variatie in de prijs veroorzaakt en tot verwarring onder consumenten leidt, blijkt uit het onderzoek. In het onderzoek werden 44,808 wijnen uit de database van de Wine Spectator geanalyseerd.

Wijn ratings

In de huidige wereld is een like, een duimpje of het geven van sterretjes bijna een onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Een like op Facebook laat zien, dat je iets leuk vindt en betrokken bent. Een duimpje of sterretjes geven, laat je waardering zien. Een mooi iets, vind ik.

[lees meer]

Sangiovese: autoruit-ontdooier of lekkere rode wijn?

Door: Kajee | Geplaatst op 6 september 2012

De Sangiovese is een wat minder bekende druif dan de Cabernet SauvignonMerlot of Syrah, maar de kenners onder ons kennen hem ongetwijfeld van de Chianti’s en andere grote Italiaanse rode wijnen uit Toscane. Vanwege de nogal matige kwaliteit van Italiaanse wijnen tot en met de jaren ’70, werden die door sommigen oneerbiedig autoruit-ontdooiers genoemd. Gelukkig realiseerden de Italianen zich dat dat niet langer zo kon en is de kwaliteit van Italiaanse wijnen, waaronder die van de Toscaanse Sangioveses, met sprongen vooruitgegaan. Inmiddels lijkt de halve wereld dol te zijn op rode wijn van de Sangiovese druif of afstammelingen daarvan zoals Brunello’s en Montepulciano’s.

[lees meer]

Update Wijn Top 20′s

Update Wijn Top 20′sDoor: Kajee | Geplaatst op 6 september 2012

In onze Rood Top 20, Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20′s passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen. We hebben deze week onder meer de Château de de Nages Vieilles Vignes 2009 uit het Zuidelijke deel van de Rhône geproefd. Deze stevige Franse wijn van Michel Gassier wordt ons regelmatig aanbevolen door onze fans op Facebook. Toen we hem gingen kopen bij Grapedistrict zagen we dat hij in hun categorie ‘deep/vol rood’ op nummer 1 staat en vervolgens dat er op hun website positieve recensies over zijn geschreven. En dat deze redelijk geprijsde fransman maar liefst 89 Parker Punten heeft gekregen. De mooie blend van Grenache, Mourvèdre en Syrah is de grote broer van de Château de Nages Réserve 2010 die we op nummer 10 in de Rood Top 20 hebben staan.

 [lees meer]

Verkiezing Beste Wijnwinkel 2013 en WijnWEBwinkel 2013: Stem op je favoriet!

Verkiezing Beste Wijnwinkel 2013 en WijnWEBwinkel 2013: Stem op je favoriet! Door: Redactie | Geplaatst op 5 september 2012

Het is nog een paar dagen mogelijk; stemmen op jefavoriete wijnwinkel of wijnWEBwinkel. Tot 9 september kun je je stem geven aan je favoriete wijn (web)winkel  op de website van Perswijn, initiatiefnemer van de verkiezing ‘ Beste Wijnwinkel 2013 en Beste WijnWEBwinkel 2013″.

Stemmen op je favoriete Wijnwinkel

Sinds 16 augustus kun je stemmen op 500 genomineerde wijn (web)winkels. Er zijn 270 wijnwinkels genomineerd en 230 wijnWEBwinkels.

[lees meer]

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Drenthe

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – DrentheDoor: Natasja Jansen | Geplaatst op 7 september 2012

Ze komen er weer aan: De open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012. Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers. De Open dagen van de Nederlandse wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (1 oktober t/m 7 oktober 2012).

Welke wijngaarden zijn er geopend tijdens de open dagen in de provincie Drenthe?

 [lees meer]

Van de Wijnpers: Rondreizende wijnproeverij, De Wijnparade, start in Hoofddorp

Van de Wijnpers: Rondreizende wijnproeverij, De Wijnparade, start in HoofddorpDoor: Natasja Jansen | Geplaatst op 7 september 2012

omdat het hier écht om wijn gaat! De deelnemende importeurs  laten bezoekers in een proeverij kennismaken met 50 wijnen van kleine ambachtelijke wijnboeren uit Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Duitsland, Portugal en Hongarije. Veel van de wijnen zijn bovendien gemaakt van autochtone en veelal onbekende – soms bijna uitgestorven – druivenrassen. En iedere wijn en wijnmaker heeft een uniek verhaal.

[lees meer]

Infographic: De Chinese Wijnmarkt

Infographic: De Chinese WijnmarktDoor: Natasja Jansen | Geplaatst op 8 september 2012

Twee weken geleden publiceerde we al wat cijfertjes over de Chinese Wijnmarkt in de infographic over de Bourgogne. Dit eigenlijk naar aanleiding van het nieuws dat lokale wijnboeren in de Bourgogne boos waren over de verkoop van een historisch chateau aan een Chinese zakenman. En ik moet toegeven de Chinese wijnmarkt en en het opkopen van chateaus door rijke Chinezen houdt me wel een beetje bezig, maar geef deze rijke Chinezen eens ongelijk. Ik zou ook een chateau in Frankrijk opkopen als ik het geld had om een chateau te kopen. Ik zou het alleen niet veranderen in luxe hotel of iets dergelijks, maar ik zou er toch wel wijn blijven maken. Althans proberen dan. Ik heb nog nooit zelf wijn gemaakt, maar dat staat nog wel op mijn verlanglijstje.

[lees meer]

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Flevoland

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – FlevolandDoor: Natasja Jansen | Geplaatst op 8 september 2012

De Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 worden in het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 georganiseerd. Op deze twee dagen stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers om rond te kijken en natuurlijk de wijn te proeven. De Open dagen Nederlandse Wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (1 oktober t/m 7 oktober 2012).

Welke wijngaarden kun je bezoeken tijdens de Open Dagen in de provincie Flevoland?

[lees meer]

Open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012 – Friesland

Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 9 september 2012

Ik kan me er nu al op verheugen: De open dagen Nederlandse Wijngaarden 2012, ze komen er weer aan! Op zaterdag 29 en zondag 30 september 2012 stellen Nederlandse wijnmakers hun wijngaarden weer open voor wijnliefhebbers. De Open dagen van de Nederlandse wijngaarden worden traditiegetrouw georganiseerd voorafgaand aan de Nationale Wijnweek (1 oktober t/m 7 oktober 2012).

 Lees verder…

Andere weekoverzichten vind je hier

 Heb je een lekkere wijn ontdekt, vergeet je ontdekking dan niet met ons te delen: Mail naar info@wijnbloggers.nl of vul de persoonlijke wijnnotitie in, maar uiteraard kun je ook het ook laten weten via onze facebookpagina bezoeken of via @wijnbloggers.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.