Wijnbloggers Wijn Weekly 35
Wijnbloggers Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.
De afgelopen week waren er vooral erg veel politici aan het woord en draaide alles om leiderschap, goed kunnen debatteren en stemmen winnen. De peilingen schieten alle kanten op en ik zal blij zijn als het 13 september is en de stemmen geteld zijn. Alhoewel waarschijnlijk krijgen we dan weer dagelijks verslag vanuit het Catzhuis over de formatie of wordt er driftig gespeculeerd op welke geheime locatie allerlei onderhandelingen tussen de verschillende partijen plaatsvinden. We kunnen het maar beter over wijn hebben. Niets zo (h)eerlijk als een goed glas wijn; misschien soms een andere belofte in de neus dan in de mond, maar meestal worden je verwachtingen waar gemaakt.
Deze week op Wijnbloggers.nl
Collefrisio Falanghina Terre di Chieti: een witte allrounder
Door: Kajee | Geplaatst op 27 augustus 2012
De Italiaanse witte wijn Collefrisio Falanghina Terre di Chieti uit de streek Abruzzo was één van de eerste wijnen waarvan we een proefnotitie hebben gemaakt in het wijnbloggers.nl proefnotitie format. Eigenlijk was het zelfs deze wijn die ons tot het definitieve format bracht door uren te sleutelen aan de proefnotitie en door eindeloos overleg met onze websitebouwer.
[lees meer]Van de wijnpers: Megavino 2012
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 27 augustus 2012
Oostenrijk het verrassende gastland op Megavino 2012
Oostenrijkse wijn is sinds enkele jaren bijzonder hip en trendy. Ook in ons land waar de export in nauwelijks 5 jaar tijd verdubbelde. Megavino 2012 kan zich dan ook geen mooier gastland inbeelden!
Wijnland Oostenrijk is qua oppervlakte en productie een vrij bescheiden wijnland. Het telt zo’n 46.000 ha wijngaarden, voornamelijk gesitueerd in het oosten en zuidoosten van het land, goed voor een jaarlijkse wijnproductie van 2,5 miljoen hl of zo’n luttele 1% van de wereldwijnproductie.
[lees meer]Rode Wijn Gere Attila Kopár 2004 uit Hongarije
Door: Ron Jansen | Geplaatst op 28 augustus 2012
Gere Attila Kopár 2004, een naam die wel een belletje deed rinkelen, alleen wist ik niet meer waarvan. Wat was het nou? Ach, wellicht komen we er wel achter als we aan het proeven slaan. Na het eerste slokje wist ik het weer! Kopár was de wijn die een 100 punten Pétrus versloeg een paar jaar geleden? Hmm, niet direct een wijn waar wijnbloggers op een gewone zondagmiddag mee aan de slag gaat. Ik had 2 flessen gekregen van iemand tijdens een proeverij. Geheimzinnig werd er toen tegen mij gezegd dat ik deze absoluut moest proeven en wel bij een speciale gelegenheid omdat het een hele hele bijzondere wijn zou zijn. Goed, we gaan proeven.
[lees meer]De Wijnagenda – September 2012
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 28 augustus 2012
De maand september staat voor de deur. Een maand vol met leuke en lekkere wijnproeverijen. De Wijnagenda geeft een overzicht van wijnproeverijen, wijnevenementen; altijd leuk om eens te bezoeken, maar waar wordt wat georganiseerd? Speurend op het internet, maar ook in de verschillende wijnmagazines vind je genoeg, maar wij, van wijnbloggers hebben voor de maand september het één ander voor je op een rijtje gezet. Wanneer, wat, waar, hoe laat en hoeveel kost het…. in één overzicht; de Wijnagenda.
Syrah: blauwe klassedruif
Door: Kajee | Geplaatst op 29 augustus 2012
De Syrah is één van de wereldberoemde blauwe druiven, naast de Cabernet Sauvignon en de Merlot. De Syrah druif (ook vaak Shiraz genoemd) wordt beschouwd als de nationale druif van Australië. Over de herkomst van de Syrah bestaan verschillende verhalen. Zo zou de druif bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de Iraanse stad Shiraz en van daaruit zijn overgebracht naar de Franse Rhônevallei. Anderen beweren dat de bakermat Egypte was en dat hij onderweg naar Frankrijk de naam van het Siciliaanse Syracuse heeft meegekregen. Weer anderen beweren dat de eerste wijnranken zouden zijn aangeplant op de heuvel van de Hermitage in het Rhônegebied. De meest betrouwbare bron lijkt echter een genetisch onderzoek waaruit blijkt dat de druif is voortgekomen uit de druivensoorten Durezaen Mondeuse blanche uit Zuidoost-Frankrijk.
De Wijnagenda: Verkiezing Beste amateur Wijnkenner van Nederland 2012
Door: Redactie | Geplaatst op 29 augustus 2012
Vandaag kun je nog meedingen om de titel Connaisseur en Vin want vandaag zijn er nog voorrondes in de verkiezing Beste amateur Wijnkenner van Nederland 2012 tijdens ‘Stapel op Dordt’. ‘Stapel op Dordt’ wordt georganiseerd door de Stichting Stapel op Wijn in Dordrecht. In Park Merwestein in Dordrecht kunnen diverse wijnen en spijzen (tegen een kleine vergoeding) geproefd worden en dan is er natuurlijk de verkiezing Beste amateur Wijnkenner Nederland 2012, waar iedere wijnliefhebber aan mee kan doen. Het is dat ik andere plannen heb, maar anders waren we zeker heen gegaan.
Update Wijn Top 20′s
Door: Kajee | Geplaatst op 30 augustus 2012
In onze Rood Top 20, Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20′s passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen.Omdat we nog geen enkele Syrah/Shiraz in onze Rood Top 20 hebben, hebben we de tip van Grapedistrict opgevolgd om de Morse Code Shiraz 2010 eens te proberen. Gezien de vele positieve recensies op hun site moet dit welhaast een lekkere wijn zijn en natuurlijk lijkt ook de prijs/kwaliteitverhouding uitstekend.
Van de Wijnpers: Oogst Franse wijnboeren mager
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 31 augustus 2012
Het zit de Franse wijnboeren niet mee. Rijke Chinezen kopen hun chateaus op en de oogst van dit jaar valt tegen. De oogst is mager voor de Franse wijnboeren. Dit meldde de Franse minister voor Landbouw, Stéphane Le Foll, gisteren na een gesprek met vertegenwoordigers uit de wijnsector. De oorzaak van de magere oogst is te wijten aan de slechte weersomstandigheden van de afgelopen maanden. Vorst en hevige hagelbuien hebben in verschillende gebieden de druiventrossen op de wijngaarden erg beschadigd. Is de kwantiteit minder, de kwaliteit wordt daarentegen ‘veelbelovend’ genoemd door de wijnboeren. [lees meer]
Filmpje: De geschiedenis van wijn in Amerika
Amerika is een relatief jong wijnland (althans als het gaat om drinkbare wijn). En dat is op zich vreemd want Amerika kent wel een oude druivengeschiedenis. Toen de Vikingen omstreeks het jaar 1000 Noord-Amerika ontdekte, gaven zij dit nieuw ontdekte land de naam Wijnland omdat er zoveel wilde druiven groeiden. Echter, hoewel deze druiven veel sap gaven, smaakten ze nergens naar.
Van de wijnpers: Herstructurering Hongaarse wijngaarden gesteund door EU
Door: Redactie | Geplaatst op 1september 2012
Hongaarse wijngaarden vragen steun aan de Europese Unie (EU) voor herstructurering van de wijngaarden. De Europese wijnmarkten worden jaarlijks met 29 miljoen euro aan subsidies gesteund door de EU. Eén van belangstrijkste subsidies is de subsidie voor de herstructurering van wijngaarden. Sinds 2004 heeft Hongarije dankzij deze subsidie al 11.153 hectare aan wijngaarden kunnen vernieuwen. De aanvragen voor deze subsidie stromen toe, maar niet elke aanvraag krijgt ook een subsidie toegewezen. Vorig jaar werden er 2.100 aanvragen ingediend. Deze aanvragen waren bedoeld voor de herstructurering van in totaal 6.000 hectare grond. “Slechts” 3.700 hectare grond kreeg de subsidie voor herstructurering toegewezen.
[lees meer]
Infographic: Wie produceert en wie drinkt de meeste wijn?
Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 1september 2012
Welk land produceert de meeste wijn?
Als ik nu gelijk antwoord geef, zeg ik (en ik heb niet gespiekt): 1. Frankrijk, 2. Italië, 3. Spanje, 4. Verenigde Staten en 5. Duitsland. Kom ik een beetje in de juiste richting? Frankrijk lijkt me overduidelijk, net als Italië en ook Spanje. De Verenigde Staten, omdat ze zo ontzettend veel land hebben om te kunnen verbouwen en Duitsland eigenlijk, omdat dit het volgende land was wat in mij opkwam.
[Lees meer]Onderzoek: Rode wijn helpt tegen dementie (en chocolade ook)
Door: Redactie | Geplaatst op 2 september 2012
Goed nieuws voor ons wijnliefhebbers: Onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde stofjes die voorkomen in onder andere rode wijn een positief effect hebben op het functioneren van de hersenen. Deze bepaalde stofjes, flavanolen zijn te vinden in rode wijn, druiven, cacao, thee, en appels. Een dagelijks dosis flavanolen kan bijvoorbeeld helpen tegen het verliezen van cognitieve vaardigheden bij ouderen. Dit verlies kan (uiteindelijk) leiden tot dementie.
[Lees meer]Heb je een lekkere wijn ontdekt, vergeet je ontdekking dan niet met ons te delen: Mail naar info@wijnbloggers.nl of vul de persoonlijke wijnnotitie in, maar uiteraard kun je ook het ook laten weten via onze facebookpagina bezoeken of via @wijnbloggers.