Wijnbloggers Wijn Weekly 34

Wijnbloggers Wijn Weekly 34

Wijnbloggers Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.  Zat ik vorige week nog heerlijk in de tuin het weekoverzicht van wijnbloggers te tikken, deze week word ik echt niet vrolijk als ik naar buiten kijk. Nu klagen we graag en veel over het weer in Nederland; vorige week was het te warm, nu is het te nat; het liefst willen we een constante temperatuur van 25 graden en geen regen. Maar ja… zolang we geen knop of app hebben waarmee we het weer kunnen regelen, moeten we het maar gewoon doen met wat de weergoden ons gunnen. 🙂

Eén troost het weer schijnt weer beter te worden en regen is natuurlijk wel goed voor de plantjes. We zullen het zien…

De afgelopen week verschenen de volgende artikelen op Wijnbloggers.nl:

Cono Sur Organic Sauvignon Blanc: bioligisch wit

Cono Sur Organic Sauvignon Blanc: bioligisch witDoor: Kajee | Geplaatst op 20 augustus 2012

De Cono Sur Organic Sauvignon Blanc 2011 hebben we in februari van dit jaar geproefd en meteen waren we onder de indruk van deze droge witte wijn. Wij zijn in principe wat sceptisch over wijn uit Chili vanwege de grote volumes en de toch wat gemiddelde smaak die meestal wordt geproduceerd. Maar deze Sauvignon Blanc is buitengewoon goed geslaagd door zijn uitstekende balans tussen het karakteristieke citrusachtige zuur van de Sauvignon Blanc druif en de substiele aanwezigheid van tropisch, zoet fruit. Voordeel van de Chileense grootschaligheid is wel dat deze witte topper voor de redelijke prijs van € 7.99 te koop is bij de Mitra.

[lees meer]

Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2009 Acinatico

Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2009 AcinaticoDoor: Ron Jansen | Geplaatst op 21 augustus 2012

Wij van Wijnbloggers zijn enorm fan van de Valpolicella Acinatico super wijn. Vorige week heb ik dan ook weer een flesje Valpolicella open getrokken en 2009 is weer een juweeltje. Ook deze wijn is weer een betaalbare Ripasso, die natuurlijk zo in onze Top 20 kan. Deze Valpolicella Classico Superiore Ripasso is weer een bijzondere ” superieure”  rode wijn. Bijzonder aan deze wijn is dat de schillen van de veel later gistende Amarone, worden toegevoegd aan de Valpolicella Classico, zodat er een tweede gisting ontstaat. Hierna rijpt de wijn ongeveer 12 maanden in kleine eikenhouten fusten. Als gevolg hiervan krijg je een Valpolicella Classico met veel kleur, kracht en smaak. 

[lees meer]

Catalogus wijnveiling wijnveilingshuis Sylvie’s online

Catalogus wijnveiling wijnveilingshuis Sylvie’s onlineDoor: Natasja Jansen | Geplaatst op 21 augustus 2012

Vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september gaan er weer een heleboel flessen wijn onder de hamer bij de wijnveiling van het Belgische Wijnveilingshuis Sylvie’s. De catalogus met de te veilen wijnen op 31 augustus is vanaf vandaag dan ook online te bekijken. Morgen staat de catalogus van de veiling van zaterdag 1 september, als het goed is, online.Snel bladerend door de catalogus (van 69 pagina’s) zie ik al heel snel dat de prijzen van de aangeboden wijnen natuurlijk hoger zijn dan de prijzen van de wijnen die wij proeven, maar toch is het even leuk om te neuzen in de catalogus met klinkende namen en te googlen op de wijnen die aangeboden worden.

[lees meer]

Grüner Veltliner: Oostenrijkse klasse

Grüner Veltliner: Oostenrijkse klasseDoor: Kajee | Geplaatst op 22 augustus 2012

De Grüner Veltliner druif kennen we allemaal van die lekkere, frisse, Oostenrijkse witte wijnen die we de laatste weken in de zomerzon hebben gedronken. Deze nationale trots kan naar eigen zeggen concurreren met de grote witte Bourgognes en andere wereldklasse wijnen.Sommigen beweren dat de Grüner Veltliner al in de Romeinse tijd groeide, maar schriftelijk bewijs van het bestaan van deze druif stamt uit de 19e eeuw. Naar verluidt stamt de Grüner Veltliner af van de Traminer en de St. Georgen druif.

[lees meer]

Update Wijn Top 20′s

Update Wijn Top 20′sDoor: Kajee | Geplaatst op 23 augustus 2012

In onze Rood Top 20, Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20′s passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen. Vorige week hadden we nog één vacante plek over in Vorige week hadden we nog één vacante plek over in de Rosé top 10. Om het rosé proefseizoen van onze kant op een mooie manier af te sluiten hebben we ook deze laatste plek weten te vullen met een ietwat bijzondere rosé.

[lees meer]

Filmpje: Wijnbouw in Californië

Filmpje: Wijnbouw in CaliforniëDoor: Natasja Jansen | Geplaatst op 24 augustus 2012

Wijn kent een rijke geschiedenis. In landen als Frankrijk, Duitsland en Italië is het maken van wijn zo oud als de weg naar Rome (en misschien nog wel ouder). Het maken van wijn buiten Europa kent een veel minder lange geschiedenis.In bijvoorbeeld Amerika, Australië en Zuid-Afrika kwam het produceren van wijn pas veel later begonnen.Californië is veruit het bekendste wijnbouwgebied van deVerenigde Staten. 90 procent van alle Amerikaanse wijn wordt in de staat Californië gemaakt. Het Californische wijnbouwgebied is onderverdeeld in 6 districten.

[lees meer]

Van de wijnpers… Franse wijnboeren woedend na verkoop chateau

Wijnboeren boos verkoop chateau aan Chinese gokmagnaatDoor: Redactie | Geplaatst op 25 augustus 2012

Franse wijnboeren in de Bourgogne zijn woedend omdat een historisch kasteel aan een Chinese gokmagnaat is verkocht. Het kasteel met wijngaarden dateert uit de 12e eeuw en is gelegen in de gemeente Gevrey-Chambertin in de Bourgogne.

Plannen wijnboeren vallen in het water

De wijnboeren hadden gezamenlijk het plan opgevat om het kasteel te kopen voor de gemeenschap en van het kasteel een bezoekers- en ontvangstcentrum te maken en hadden daartoe een bod van 5 miljoen euro neergelegd. Hoewel de verkoop van het chateau al in mei beklonken was, is het nu pas bekend geworden dat het kasteel is verkocht aan een Chinees voor 8 miljoen euro (taxatiewaarde 3,5 miljoen euro)en zien de wijnboeren hun plannen in het water vallen.

[lees meer]

Infographic: Wijn Bourgogne – cijfertjes en weetjes

Frankrijk Wijn Bourgogne cijfers 2011Door: Natasja Jansen | Geplaatst op 25 augustus 2012

In navolging van het artikel over lokale wijnboeren uit de Bourgogne die boos waren over de verkoop van een historische chateau met wijngaarden aan een Chinese zakenman/casinomagnaat én het nieuws dat de deChinezen de Franse wijnmarkt er bijna bovenop hebben geholpen, werd ik nieuwsgierig naar cijfertjes en weetjes over de Bourgondische wijnmarkt. En wonder boven wonder vond ik mooie infographic met cijfers uit 2011 over deze Bourgondische wijnmarkt.

[lees meer]

Andere weekoverzichten vind je hier

Vergeet ons niet je wijnontdekkingen van je vakantie met ons te delen of te mailen (info@wijnbloggers.nl of via de persoonlijke wijnnotitie), maar uiteraard kun je ook onze facebookpagina bezoeken of onze twitter (@wijnbloggers).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.