Wijnbloggers’ Wijn Weekly 27

Wijnbloggers' Wine Weekly

Wijnbloggers’  Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van wat ons opviel in het (wijn)nieuws en een overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.

Wat mij deze week opviel in het nieuws

Wat mij eigenlijk alleen opviel, maar misschien zit ik met mijn hoofd ook meer in het inpakken van allerlei koffers en tassen om op vakantie te gaan, want als jullie dit lezen, hoop ik al heerlijk in Zuid-Frankrijk te zitten en te genieten van de schoonheid van het land, de heerlijke wijnen en een stukje (welverdiende) rust.

Maar ik zou het over het nieuws hebben. Wat mij opviel in het nieuws is onderzoek van de Canadese Brock University. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat we meer geld uitgeven aan een fles wijn met een moeilijke naam dan aan een fles wijn met een simpele naam. De onderzoekers lieten 130 mensenverdeeld over drie verschillende groepen, diverse wijnen proeven. Althans, eigenlijk proefden deze mensen allemaal dezelfde wijnen alleen verschilden de namen. Groep 1 kreeg (dezelfde) wijn met de meest moeilijke naam voorgeschoteld, de tweede groep kreeg (dezelfde) wijn met een hele makkelijke naam en de derde groep kreeg (dezelfde) wijn zonder naam.  De eerste groep met de wijn met heel moeilijk uitspreekbare namen vond de wijnen lekkerder en had ook meer geld  over voor de wijn dan de andere mensen uit groep twee en drie. Gemiddeld waren deze mensen bereid om zo’n 2 dollar meer voor de wijnen te betalen. Het loont dus om je wijn een heel moeilijk uitspreekbare naam te geven!

Deze week op wijnbloggers.nl

Update Wijn Top 20′s

In onze Rode Wijn Top 20 en Witte Wijn Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20′s passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen.

Nieuwkomer in de Rood Top 20

Deze week hebben we een nieuwkomer in de wijnbloggersRode Wijn Top 20: de Barbera D’Alba ‘La Rossa’ 2010. [lees verder]

Italiaanse wijngaardenDe Prà Soave Classico 2011: net zo goed als de 2010?

Het is altijd spannend om een nieuwe lichting te proeven van een wijn waarvan je hoge verwachtingen hebt; de kans op teleurstelling is immers aanzienlijk. De Prà Soave Classico 2010 is (of was) namelijk een heerlijke lichte witte wijn voor bij de borrel of bij salades, en staat (stond) daarom op plaats 5 in onze witte wijn top 10. Maar van teleurstelling is gelukkig geen sprake bij deze 2011 vintage van de Prà Soave Classico. Na de eerste slok aan de keukentafel was onze reactie net als vorig jaar: wow, wat een heerlijk frisse, fruitige witte wijn! Wij konden het dan ook niet laten de fles in z’n geheel op te drinken op de eerste lekkere zomeravond (afgelopen donderdag) van dit jaar.
Deze fijnzinnige frisse witte wijn is een veilige keuze voor bij de borrel of lichte lunch, of als aperitief.  [lees verder]

Grüner Veltliner 2011- Weingut Diwald

Grüner Veltliner 2011 – Weingut Diwald en het o zo mooie weer dwingt mij, om vooral lekker buitenshuis op een terras te gaan zitten. De Grüner Veltliner past dan ook perfect bij dit weer en zeker bij het weer van afgelopen weekend. Voor mij was het een weekend met een lekker terrasje en zeilen op de Loosdrechtse Plassen. Mijn motto was dan ook: zolang het maar buiten is want het weer is echt te heerlijk om binnen te zitten. In Nederland moeten we er dan ook meteen bij zijn want de laatste tijd hebben we gezien dat het met mooi weer in Nederland snel gedaan is.

Maar goed, afgelopen zaterdag was het weer fantastisch: lekker warm en een mooi windje. Het ideale zeilweer!

Na een vermoeiende zeildag is er niks lekkerder dan een mooi glas wijn en dat bracht ons dan ook naar Wijnbar Lefebvre te Utrecht. Mooie plek met lekkere wijnen. Ik bestelde daar een Grüners Veltlinern 2011 – Weingut Diwald.  [lees verder]

Druif GrenacheDe Grenache: een onmisbare druif?

De Grenache is één van de meest gebruikte druiven ter wereld, vanwege z’n toepassing in zowel rode als rosé wijn. Qua naamsbekendheid loopt de Grenache echter ver achter op druiven als Cabernet SauvignonMerlot of Chardonnay. Dat komt omdat de Grenache vrijwel altijd gebruikt wordt in een blend van meerdere druiven, waardoor de naam Grenache eigenlijk nooit in de naam van een wijn terugkomt.Waar komt de Grenache vandaan? [lees verder]Infographic: Facebook & Wijn; Hoe je Facebook kunt inzetten om de verkoop van wijn te stimuleren? Vol bewondering kijk ik vaak naar organisaties, als bijvoorbeeld  KLM, Heineken en Volkswagen, die ontzettend leuke dingen doen op Facebook. En niet alleen vind ik het leuk, de schare fans die deze organisaties al hebben weten te verkrijgen op Facebook vinden het ook leuk, want de aanhang van deze organisaties op Facebook is enorm. Je ‘liked’ alleen wat je leuk vindt, toch?Zo is Volkswagen al door 90.199 mensen ‘geliked, KLM door 1.70.266 mensen en Heineken heeft gewoon al 7.382.564 fans. Overigens geen getallen waar ze mee in de Top 100 Fanpages komen. Als je in de top 100 gaat kijken, zie je dat de nummer één daar 69,131,755 fans heeft. Ben trouwens benieuwd of jullie kunnen raden wie deze nummer één  is (zonder te spieken natuurlijk 😉 )

Wijn & kaasDe Wijnagenda van juli 2012 (update)

We hadden al een wijnagenda voor de maand juli gepubliceerd, maar we kregen nog een aantal tips binnen voor de maand juli, die ik jullie niet wil onthouden dus daarom nog een keer de wijnagende van juli. Mocht je nog leuke tips hebben, laat het ons weten! [lees verder]

 

Middeleeuwse schepenFilmpje: De geschiedenis van wijn: Een middeleeuwse boottocht

De geschiedenis van wijn kent vele verhalen. Met zo’n enorme rijke geschiedenis kan dat ook niet anders. In het filmpje van vandaag neemt Hugh Johnson je onder andere mee op een boottocht. Een tocht die menig schip in de Middeleeuwen aflegde tussen Bordeaux en Engeland, één van de belangrijkste wijnhandelsroutes. Miljoenen vaten werden er over deze route vervoerd. De Engelsen verorberden in de Middeleeuwen bijna de gehele Bordeauxvoorraad die men dan rijk was.

Maar ook de Beaujolais was populair. In het najaar ontstond vaak een ware race (een soort Beaujolais-race) om zo snel mogelijk in Engeland aan te komen met de Beaujolais en lagen de havens in Engeland dan ook vol met schepen om de Beaujolais in Engeland aan wal te brengen. [lees verder]

De komende weken zullen we, wegens vakantie, geen Wijnbloggers’ Wijn Weekly publiceren. Voor iedereen die op vakantie gaat: Een hele fijne vakantie en vergeet niet je wijnontdekkingen tijdens je vakantie met ons te delen (info@wijnbloggers.nl of via de persoonlijke wijnnotitie).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.