Wijnbloggers’ Wijn Weekly 26

Wijnbloggers' Wine Weekly

Wijnbloggers’  Wijn Weekly is een wekelijks overzicht van wat ons opviel in het (wijn)nieuws en een overzicht van de gepubliceerde artikelen op Wijnbloggers.nl.

Wat ons deze week opviel in het nieuws

De regels rondom het vermelden van allergische stoffen in wijn, worden waarschijnlijk vanaf volgende maand aangescherpt. De EU wil dat, naast de waarschuwing dat er sulfiet in de wijn zit, ook wordt vermeld dat er allergenen melk- en eiproducten in kunnen zitten.

Ook was deze week in het nieuws dat de Bossche ondernemer Gijs den Hollander, die eerder al de strijd aan ging met Nederlandse restauranthouders door op Sterwijnenthuis.nl de wijnen uit Nederlandse restaurants te verkopen (voor een beduidend lagere prijs), nu ook de wijnen via internet gaat verkopen van internationale restaurants.

Afgelopen donderdag heeft burgemeester Han Polman van Bergen op Zoom de eerste twee flessen van de OktoBer Wijn 2012 in ontvangst genomen: een rode Merlot en een witte Chardonnay. De OktoBer Wijn is een initiatief van stichting OktoBer Wijnmaand, die elk jaar in oktober activiteiten organiseert rondom de wijncultuur. Vanaf eind september is de OktoBer Wijn 2012 te verkrijgen in de Bergse wijnhandel en wordt ze geserveerd in de betere horecagelegenheden in de regio.

Deze week op wijnbloggers.nl

Glazen rode wijnRode Wijn Top 20: Stijgers, dalers en een nieuwkomer

In onze Rode Wijn Top 20 staan de twintig lekkerste wijnen die wij (tot dusver) geproefd hebben. Wekelijks passen we deze Rode Wijn Top 20 aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen. Deze week hebben we een nieuwkomer in de wijnbloggers Rode Wijn Top 20. Vorige week kregen we een goede suggestie van Margaret Wines (Utrecht): “probeer eens de Colli Berici Cabernet Cicogna“.

Deze Noord-Italiaan met een ietwat vreemd etiket is gemaakt van, de voor Italianen a-typische, Cabernet Sauvignon. Dat belooft gevoelsmatig niet veel goeds. [lees verder]

Bricco Paradiso Barbera d’Asti Superiore: een rode topper

Tijdens één van de eerste serieuze proeverijen met ons panel, stuitten we op deze fantastische Bricco Paradiso Barbera d’Asti Superiore uit 2009. Geholpen door De Grote Hamersma, waarin een broertje uit de Il Falchetto familie uit de Piemontestond, hadden we deze wijn geselecteerd.

Deze Bricco Paradiso Barbera d’Asti Superiore doet z’n mooie naam eer aan: wij waren meteen verkocht door de heerlijke fruitsmaak en subtiele vanilletonen. Inmiddels vele proeverijen later, staat deze topper nog steeds bovenin in de Rood Top 20 (momenteel op 2). We hebben sinds kort de vintage 2010 in huis en hopen dat die onze hooggespannen verwachtingen waar gaat maken. [lees verder]

Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006: “Eén voor allen, allen voor één”

Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006, de wijn die ik pas weer eens heb gedronken, is geen wijn om zo maar even te drinken. Deze dame weet indruk te maken en zit boordevol charme. Tegelijkertijd moet je oppassen voor haar want wat een temparement en kracht! Ik moet wel eerlijk zijn; het is geen wijn die je even koopt en op een doordeweekse avond drinkt. Deze Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo (het klikt ook heerlijk) is een wijn voor een speciale gelegenheid. In mijn geval waren de drie musketiers(Les trois mousquetaires) weer eens bij elkaar om de wijndegens te trekken. Aramis, Athos en Porthos proefden verschillende wijnen en de beste indruk maakte de Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006 met een kanttekening dat het om een speciale en dus ook duurdere wijn gaat dan de wijnen die we normaal proeven. [lees verder]

Chardonnay: allemansvriend?

De Chardonnay is al jarenlang één van de populairste witte druiven. Dat komt waarschijnlijk door z’n herkenbare smaak en daarmee ‘commerciële’ kracht waardoor bijvoorbeeld de Amerikanen Chardonnay wijnen op grote schaal drinken. Dat roept bij ons de vraag op of die Chardonnays nou wel echt zo lekker zijn. Wij zijn tenslotte geen McDonalds liefhebbende dikkerds die cola uit vierkante literdozen drinken, toch? [lees verder]

Riesling Trocken 2011 Winter: Zomers fris

De Riesling Trocken 2011 van Winter heb ik gedronken bij Hotel Dom. Waarom in een hotel? Ach, het lag op de route en ik was er nog niet geweest. Net als de Riesling ziet het hotel er prachtig en modern uit. Lekkere muziek en vriendelijke bediening. Hotel Dom wil zich vooral als hip en modern profileren. Een soort van ‘hotspot’ voor de jonge en hippe onder ons. Wat ik daar dan doe? Eh,…ik was onderweg en het lag op de route. Op aanraden van de leuke dame in de bediening, liet ik de Riesling Trocken 2011 opentrekken.

Goed, de wijn. De wijn is geproduceerd door Weingut Stefan Winter. Stefan Winter is een jonge Duitse wijnproducent en produceert sinds 2000 wijn. Zijn wijngaard is voor ongeveer 50 procent beplant met de riesling druif.  [lees verder]

Filmpje: De geschiedenis van wijn: Duitse monniken

De geschiedenis van wijn is enorm en gaat terug tot eeuwen geleden. Hugh Johnson neemt in je in zijn filmpjes mee op reis naar de bakermat van de wijn, Georgië, naar het Oude Egypte en natuurlijk hetRomeinse Rijk, maar ook legt Hugh Johnson in zijn filmpjes uit welke rol wijn speelde in deze oude samenlevingen, alsmede welke rol wijn speelt binnen het geloof. in het filmpje van vandaag gaan we terug naar de periode die volgde na de val van het Romeinse Rijk. [lees verder]

Infographic: Cijfertjes en feitjes over de wijnindustrie

Silicon Valley Bank heeft in april haar voorspellingen voor het komend jaar met betrekking tot de wijnindustrie weer bekend gemaakt. Voor het komende jaar verwachtten zij onder meer dat:

  • Er een gestage groei op lange term in de ‘fine wine’ zal ontstaan, die zal resulteren in een omzetgroei van 7 tot 11 procent
  • Er een tekort zal ontstaan in de VS aan geïmporteerde wijnen
  • De prijzen van druiven (en bulk) zullen gaan stijgen
  • Er zullen meer druiven aangepland worden met het oog op een druiftekort.

Deze, en nog veel meer verwachtingen voor 2012 staan allemaal in het  ”Annual State of the Wine Industry Report for 2012-2013“. [lees verder]

De Wijnagenda van juli 2012

Wijnproeverijen, wijnevenementen; altijd leuk om eens te bezoeken, maar waar wordt wat georganiseerd? Speurend op het internet, maar ook in de verschillende wijnmagazines vind je genoeg, maar wij, van wijnbloggers hebben voor de maand juni het één ander voor je op een rijtje gezet. Wanneer, wat, waar, hoe laat en hoeveel kost het…. in één overzicht :) [lees verder]

Wijn App: Wijnshaker

Wijnshaker is een app die al een tijdje te verkrijgen is. De eerste versie was al eind 2010 te downloaden in de appstore. De nieuwste versie van de app is voorzien van de informatie uit de Wijnalmanak 2012, geschreven door journalist Cuno van ‘t Hoff. De app is ontwikkeld door Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum.

Wat doet en kan deze wijn app?

Op basis van je locatie selecteert deze app de supermarkten, slijterijen of wijnspeciaalzaken die bij jou in de buurt zijn en mocht je niet precies weten waar deze winkel zich bevindt dan navigeert de app je (via Google Maps) naar de plek van bestemming. [lees verder]

In deze categorie verscheen al eerder: 

Wijnbloggers’ Wine Weekly 25

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.