Wijnbloggers proeft eens een keer wat totaal anders: Heathen Mead

Afbeeldingsresultaat voor heathen mead

Van Wijnbloggers zijn jullie uiteraard gewend dat we schrijven over wijn. Dat is klaar als een klontje. We hebben er nu voor gekozen eens iets buiten de gebruikelijke kaders te kijken en maken een uitstapje naar een wijngerelateerde drank. Ik heb het over mede. Ik wist zelf niet van het bestaan van de drank af en heb met plezier me in de wereld van de mede gestort en de drank ook mogen proeven. Wat een aangename verrassing. Lees hier alles wat je moet weten over mede en ontdek wat wij van de drank vonden. Enjoy!

Wat is mede?

Mede is een alcoholische drank gemaakt van 2 basis ingrediënten: Honing en water. Aan deze mix wordt daarna gist toegevoegd om de gisting is gang te zetten. Aan deze mix wordt ook vaak fruit toegevoegd om fruit mede te maken (melomel). Waar wijn alleen uit druiven en water mag bestaan kan je aan mede van alles toevoegen. Zo heb je tientallen verschillende smaken mede.
Ook heb je bij mede net als bij wijn droog en zoet. Over het algemeen is mede wel zoeter dan wijn.

Even een stukje geschiedenis

Mede is een eeuwen oude drank die vooral vroeger erg populair was en zelfs als een gift van god werd beschouwen. Mede heeft daarom ook een grote rol gespeeld in veel Mythologie. Vooral in de Noorse mythologie komt mede vaak voor maar de drank komt oorspronkelijk uit Azie. Zo zijn er recepten gevonden van 1700 voor christus. In die tijd was mede vooral erg populair bij de romeinen.

Hoe wordt mede eigenlijk gemaakt?

Het maken van mede gaat vrijwel hetzelfde als het maken van wijn. Bij wijn heb je als basis ingrediënten drijven en water bij mede is dit honing en water. Het verschil zit in het fermentatie proces. Honing is namelijk een stuk moeilijker om in alcohol om te zetten voor gist. Druiven daarentegen zijn hier meer geschikt voor. Daarom wordt mede ook vaak gemaakt met fruit, dit bevorderd het fermentatie process.

Welke soorten mede zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten mede. Net als dat je bij wijn veel verschillende soorten druiven hebt heb je bij mede veel verschillende soorten honing. Zo kan je goed het verschil proeven tussen mede gemaakt van heiden honing en mede gemaakt van eucalyptus honing. Daarnaast worden er ook verschillende ingredienten toegevoegd aan mede zoals: kruiden, fruit en hop. De combinaties bij mede zijn dus eindeloos, er is voor ieder wat wills!

Afbeeldingsresultaat voor heathen mead

Wat vonden we van Heathen Mead?

De drank is anders. Maar ik denk dat anders niet per se verkeerd is. De drank heeft duidelijk een andere structuur dan wijn. Ik dacht op voorhand dat de mede heel erg zoet zou zijn. Dus met die insteek ben ik de wijn gaan proeven. Mijn vooroordeel werd weggenomen door het feit dat de wijn niet zo zoet was als ik dacht. Bij honingwijn ga je toch snel uit van mierzoete wijn. De mede dit ik heb geproefd was de natural mede en heeft mij zeer verrast. Erg leuk om eens te proeven. Zeker een aanrader wanneer je eens wat anders wil proberen en je horizon wil verbreden. 

Trending

In Amerika is mede in opkomst, er zijn in de laatste jaren tientallen nieuwe meaderies (mede brouwerijen) uit de grond geschoten als paddenstoelen. Je hebt tegenwoordig zelf speciaal ontworpen “Mead Halls” waar je als een viking kan drinken en genieten van heerlijke mede. In Nederland wordt mede ook steeds populairder vooral op festivals zoals: Elfia, Keltfest en Castlefest.

In Nederland is het erg moeilijk om aan deze drank te komen. Maar daar brengen we verandering in. Heathen Mead is er om deze heerlijke drank toegankelijker te maken in Nederland! Kijk eens op de website en proef deze bijzondere drank zelf. Laat ons in de reacties weten wat je er van vond.

Share the love, share the mead!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.