
Wij houden van wijn. En dan houden we een soort van automatisch ook van eten. En het leuke is dat wijn en eten zo goed met elkaar samen gaan. Het kan ook hartstikke mis gaan natuurlijk. Bij restaurant Zarzo * te Eindhoven gaan we er vanuit dat dat wel goed zit! Waarom? Dat begrijp je na het lezen van dit artikel. In combinatie met de wijnen van Ribera del Duero heb ik mogen genieten van een van de beste maaltijden van mijn leven. Nu zul je denken dat dit overdreven is, maar nee dat is het absoluut niet. Deze avond stond alles in het teken van de wijnen van Ribera del Duero en deze wijnen zijn optimaal tot zijn recht gekomen door de beste wijn spijs combinaties verzorgd door Zarzo *.
Restaurant Zarzo * te Eindhoven
Ik had het net al over het belachelijk lekkere eten waarvan ik heb mogen genieten. Dit hebben meer mensen als zodanig ervaren want restaurant Zarzo * heeft 1 Michelinster. En we weten dat je die niet zomaar krijgt. Op 20 januari 2013 werden de deuren officieel geopend van restaurant Zarzo *. Voor Eindhoven is Zarzo * een nieuw en in zijn vorm een bijzonder restaurant dat wordt gerund door Adrian Zarzo; ‘Talentvolste sommelier van het jaar’ (verkozen door restaurantgids GaultMillau) en ‘Beste jonge kok van Europa’.
De kaart vormt een combinatie van Spaanse en Nederlandse streekgerechten met daarbij een diversiteit aan bijpassende wijnen. Aan het interieur, vormgeving, de kaart en de beleving naar de klant is enorm veel aandacht besteed. Voor Adrian Zarzo gaat een droom in vervulling. Samen met zijn Spaanse vader en Nederlandse moeder groeide hij op in een klein Spaans dorpje vlakbij Valencia.
Een betere keus om de Spaanse wijnen tot zijn recht te laten komen was er eigenlijk niet.

Het wijngebied Ribera del Duero
Zo’n groot en bijzonder wijngebied verdient af en toe weer wat nieuwe aandacht. Soms raakt een wijngebied in de vergetelheid. Al kan ik me niet voorstellen dat je Ribera del Duero snel vergeet wanneer je daar ooit mee in aanraking bent gekomen.
(Her)ontdek Ribera del Duero
Ribera del Duero, wat letterlijk oever aan de Duero (rivier in Noord-Spanje) betekent, is één van de meest gerenommeerde Spaanse wijngebieden. Het werd niet voor niets in 2012 door het prestigieuze Wine Enthusiast Magazine uitgeroepen tot ‘Wine Region of the Year’. Ook voor wijnschrijver Robert Parker bleef het gebied niet onopgemerkt; hij voorspelt een grote toekomst voor Ribera del Duero.
Extreem klimaat

Het wijnbouwgebied beslaat ongeveer 22.000 hectare en ligt in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijngaarden liggen redelijk hoog, tussen 750 en 1000 meter boven de zeespiegel, waar een extreem klimaat heerst, met ijskoude winters en zeer hete zomers. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s.
– Meer dan 2400 zonuren per jaar
– Slechts 450 mm regen per jaar
– 9 maanden winter en 3 maanden zomer
– Temperaturen tussen -18 °C in de winter en 40 °C in de zomer.
Tempranillo
Tinto fino, beter bekend als tinta del país of tempranillo is het meest voorkomende druivenras in Ribera del Duero. De koele nachten en hete zomers maken dat de tempranillo druif hier op z’n best tot zijn recht komt. Alle rode wijnen uit het gebied moeten minimaal 75% van de tempranillo druif bevatten, deze geeft de Ribera wijnen de karakteristieke kleur, aroma en body. Een aantal andere druivensoorten zijn ook toegestaan maar let op: in Ribera del Duero worden geen witte wijnen geproduceerd!
Uitzonderlijk dineren bij Zarzo *
Ik heb geprobeerd om een overkoepelende collage te maken van alle gerechten die ik heb mogen proeven. Helaas is dit mislukt. Waarom? Sommige amuses waren binnen no time op. En dan vergeet je een foto te nemen. Jammer, maar het typeert wel de avond.
Wat stond er op het menu?
De culinaire rollercoaster trapte af met amuses, gevolgd door 5 gangen puur genot. Zoals gezegd begonnen we met vier amuses waaronder een ‘pizza fungi’ en een soort toastje van krokante kippenhuid. Hoe creatief kan een mens zijn?
De eerste gang bestond uit tartare van rund met ansjovis, mierikswortel en gepofte quinoa. Wat een smaken! Het leuke aan dit gerecht was dat je het met je handen mocht eten. Dat zou je niet zeggen van een sterrenzaak. Daar probeer ik toch altijd extra aandacht te geven aan de manier waarop ik eet. Het tweede gerecht heeft als basis zeebaars en werd overgoten door saus gemaakt van wijn uit Ribera del Duero. Hoe leuk! Gang drie bestond uit zwezerik. Daar maak je mij echt heel erg blij mee. De vierde gang genoten we van wilde eend, aardpeer en braam. En als klap op de vuurpijl sloten we dit prachtige diner af met een cheesecake. Dit was niet zomaar een cheesecake, want de ingrediënten lagen los in de kom. Deze kon je afzonderlijk proeven en daarna door elkaar husselen.
Welke wijnen zijn er gedronken?
- BODEGAS FÉLIX CALLEJO – VIÑA PILAR 2015
- BODEGA COOP. VIRGEN DE LA ASUNCIÓN – ZARZUELA ROSADO 2015
- VIÑEDOS Y BODEGAS RIBÓN, S.L – TINTO RIBÓN 2014
- BODEGAS TRUS – TRUS 2014
- BODEGAS PASCUAL, S.A. – BURÓ VENDIMIA SELECCIONADA 2012
- DOMINIO BASCONCILLOS, SL – DOMINIO BASCONCILLOS ECOLÓGICO 12 MESES EN BARRICA 2011
- BODEGAS MONTEABELLÓN – MONTEABELLÓN 14 MESES EN BARRICA 2013
- BODEGAS EL INICIO, S.L. – RIVENDEL 2013
- BODEGAS HNOS. PÉREZ PASCUAS – VIÑA PEDROSA RESERVA 2010
- BODEGAS VALDUERO – VALDUERO RESERVA PREMIUM 2009
- BODEGAS VALDUERO – VALDUERO RESERVA 2010
Wil je weten waar deze wijnen te koop zijn of wil je meer informatie? Stuur dan een mailtje: lindsay@wijnbloggers.nl
Er wordt ook een heerlijke blanco de abillo gemaakt.