Wijnbloggers proeft: Jacob’s Creek Double Barrel Coonawarra Cabernet Sauvignon

Vorig weekend hebben wij van Wijnbloggers de Jacob’s Creek Double Barrel Coonawarra Cabernet Sauvignon mogen proeven. Hierover hebben we laatst al een persbericht geplaatst. Waarom? Omdat het een hele bijzonder wijn is met een erg bijzonder verhaal. Heb ik je nieuwsgierigheid te pakken? Lees dan vooral even verder.

Jacob’s Creek Double Barrel Coonawarra Cabernet Sauvignon – Wat staat er op het etiket?

jcGoed, laten we de fles eens bekijken. Wat staat er op het etiket?

Naam: Jacob’s Creek Double Barrel Coonawarra Cabernet Sauvignon
Druif: Cabernet Sauvignon
Wijnhuis: Jacob’s Creek
Type: Rood
Wijnstreek: Coonawarra (Australië)
Jaar: 2013

Wijnhuis Jacob’s Creek

Wijnmaker Jacob’s Creek kent een lange geschiedenis, die ons helemaal mee terug neemt naar Australië in 1840, toen William Jacob neerstreek aan de oevers van een naamloze beek. Ondertussen is de naamloze beek vernoemd naar Jacob, en is de naam niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Onder moederbedrijf Pernod Richard is het wijnhuis uitgegroeid tot een van de grootste van Australië en is hun wijn te koop over de hele wereld.

Jacob’s Creek staat bekend om de eigentijdse wijnen met een grote variëteit in expressie en smaak. Het wijnhuis beschikt over commerciële wijnhuizen in Barossa, Adelaide Hills en Coonawarra. De wijnen worden gemaakt met grote zorg, altijd met de consument en haar veranderende smaak in het achterhoofd van de wijnmakers. Met meer dan 7.000 onderscheidingen en prijzen op zak uit alleen al de afgelopen 30 jaar, staat Jacob’s Creek bij de consument voor echte kwaliteit en betrouwbaarheid

Video – Wijnhuis Jacob’s Creek

De druif Cabernet Sauvignon

Wijngaarden met Cabernet zijn allesbehalve uniek. Alle warme landen verbouwen deze blauwe druif. Toch steekt de Australische Cabernet Sauvignon er onmiskenbaar bovenuit. Vooral die uit wijnstreek Coonawarra, dat met zijn uitzonderlijke bodem zeer herkenbare Australische rode wijn voortbrengt. Ook Margaret River en Barossamaken Bordeaux-waardige Cabernets. Hoewel de Australische Cabernet Sauvignon duidelijk verschilt van de Franse. Zo maken de intense fruitsmaak en toegankelijke structuur de Australische Cabernet geschikter bij de maaltijd. Bovendien deinzen wijnbouwers als Wynns en Lindemans er niet voor terug moderne methoden voor wijnbereiding toe te passen, in tegenstelling tot veel conservatieve Franse chateaux.

Wat maakt deze wijn zo bijzonder?

De wijnmakers van Jacob’s Creek Double Barrel kwamen op het idee door naar andere branches te kijken. Whiskystokers maken immers al veel langer gebruik van onder andere portvaten. Dit bracht de innovatieve wijnmakers van Jacob’s Creek op het idee om het tegenovergestelde te doen; wijn rijpen op oude whiskyvaten. Het team van Jacob’s Creek heeft deze eigen “double barrel” techniek toegepast op de premium rode wijnen uit de vooraanstaande regio Coonawarra. Na fermentatie en 18 maanden rijping in traditionele Franse of Amerikaanse eiken wijnvaten, wordt de wijn overgeschonken in Ierse whiskyvaten, waar het nog 4 tot 6 weken op moet rijpen.
“Het rijpen op whiskyvaten heeft niet als doel de wijn een whiskysmaak smaak te geven”, laat Brand Ambassador Jim Robertson duidelijk weten. “De whiskyvaten komen helemaal gedroogd bij ons binnen en transformeren de wijn in een paar weken tot een volwassen, ronde en zeer complexe rode wijn.

Wat proeven we?

Toen ik de wijn rook dacht ik meteen aan wiskey. Dat komt natuurlijk ook omdat dat is wat je verwacht, dus heb ik een proefpersoon (een van mijn huisgenoten) de wijn laten ruiken en gevraagd of haar iets opviel. En jawel hoor! De aroma’s van sterke drank en in het bijzonder wiskey zijn daadwerkelijk te ruiken. Ik vond zelf dat je qua afdronk kan merken dat er een aroma van een gedestilleerde drank te herkennen is omdat het echt je keel inglijdt. De wijn is aan de andere kant wel degelijk zacht dus de ingebakken wiskey aroma’s zijn niet zodanig aanwezig dat het de overhand gaat nemen. Qua smaak vind ik het een hele mooie en complexe wijn. Er komen veel verschillende aroma’s bij elkaar en dat maakt de wijn interessant en bijzonder. Echt een aanrader! Al is het alleen al om te kunnen ervaren hoe op wiskeyvaten gerijpte wijn smaakt!

Conclusies m.b.t. witte wijn Laposa Kéknyelü

Een hele verrassende complexe, bijzondere wijn. Het wiskey aroma is aanwezig maar niet zodanig dat het de wijn in zijn smaak aantast. Qua neus is het zeker te herkennen, en lichtelijk in de afdronk. Verder is het een mooie heerlijke rode wijn.

Waar kopen we de Jacob’s Creek Double Barrel Coonawarra Cabernet Sauvignon?

Er is slechts een gelimiteerde oplage (3000 flessen) verkrijgbaar vanaf eind oktober bij geselecteerde vestigingen van Albert Heijn en AH Online. De prijs: €12,99. Ben er dus snel bij want het is echt een bijzondere beleving!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.