Wijnbloggers proeft: blauwe wijnen

 Iedereen heeft het er over: de blauwe wijnen. Het zou geen wijn meer mogen heten van de wijnkenners omdat er dus iets aan toegevoegd is. De kleur zou niet horen etc. etc. Men vindt er van alles van. Dat het bijzonder is is in ieder geval zeker. Wij vinden het wel iets zomers hebben. De kleur doet je denken aan de zee. Waar het vooral om gaat is of de wijnen ook te drinken zijn. Wij hebben vier wijnen naast elkaar geproefd en beoordeeld.

GIK blauwe wijn

Algemene informatie

Met onze blauwe wijn willen we een kleine revolutie ontketenen onder wijndrinkend Nederland. Blauwe wijn staat voor innovatie en verandering, een stukje eigenheid. Voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe dingen met een eigen karakter.

Maar niet alleen karakter is belangrijk, ook smaak speelt een belangrijke rol bij wijn. Gik blauwe wijn heeft een zachte smaak en wordt fris geserveerd. Het heeft een alcoholpercentage van 11,5% en gaat prima samen met gerechten als pasta, sushi en gerookte zalm. De blauwe kleur van de wijn is geheel afkomstig van natuurlijke kleurstoffen.

Proefnotitie
– Opvallende zaken/uiterlijkheden: de kleur was beduidend donkerder dan de andere wijnen. Neigt meer naar indigo blauw, apart etiket met een hond.
– Geur: licht geurend, konden er niet veel uit halen.
– Smaak: zoetigheid overheerst, geen uitgesproken smaak maar is fris en zoet tegelijk. Mooie balans.
– Cijfer: 7

Pasion Blue Chardonnay

Algemene informatie

Een bijzondere BLAUWE wijn gemaakt van 100% Chardonnay. De unieke blauwe kleur komt van de Anthocyaan uit de schil van de druif. Anthocyaan is een stof die in planten en fruit voorkomt en geeft ze hun kleur, zoals de paars/rode kleur in de rode kool.

Land: Spanje
Streek: Castilla y León
Druivenras: Chardonnay
Kleur: Blauw
Smaakprofiel: Aromatisch, Fris, Half zoet
Aroma: Fruit
Serveer: Temperatuur 6-8 °C

Proefnotitie
– Opvallende zaken/uiterlijkheden: van de vier wijnen de mooiste kleur. Fel blauw die doet denken aan de oceaan. Detail: de kurk was ook blauw. Daar houden wij van, een bewaarexemplaar.
– Geur: stuivend in de alcohol, zoetje, frisheid.
– Smaak: gebalanceerde zuren, lange afdronk, waterigheid en frisheid. Neigt echt naar een Chardonnay maar dan met ietwat meer zoetheid.
– Cijfer: 7,3

IMG_6547

Copaboca Ennius Blue

Algemene informatie

Dit is iets bijzonders; een blauwe wijn! Een licht bruisende, ietwat zoete Frizzante. De blauwe kleur komt van een anthocyaan uit de gedroogde schillen. Het is dus een volledig natuurlijke kleur! De wijn is vernoemd naar Quintus Ennius, een bekend schrijver, die zijn inspiratie haalde uit het kijken naar de blauwe lucht. Heerlijk in het park, op een feestje of als aperitief. Ziet er, met een paar ijsklontjes er in, super feestelijk uit!

Proefnotitie

– Opvallende zaken/uiterlijkheden: een laag alcoholpercentage van slechts 5,5%. Mooie matte fles en een sprankelende wijn.
– Geur: de wijn geurt zoet met tonen van perzik, honing en meloen.
– Smaak: een zoete smaak. De kleur doet al vermoeden dat het iets zoets moet zijn dat signaal stuurt je smaak. Na een aantal slokken bleek het toch echt te gaan om een zoete wijn. Tonen van zoet fruit.
– Cijfer: 6,5

IMG_6553, blauwe wijn

Vino Azul

Algemene informatie

Proefnotitie
– Opvallende zaken/uiterlijkheden: 100% Chardonnay, 11 % alcohol.
– Geur: stuivende alcoholische tonen in de neus, a-typische Chardonnay geur, meer zoetheid en tonen van groene geel fruit zoals meloen en appel.
– Smaak: mooie zuren, zoetheid in de neus neemt af in de smaak. Frisheid overheerst.
– Cijfer: 7,5

Wij willen graag Wijnpakkettenonline bedanken voor de wijnen en de mogelijkheid om eens alle blauwe wijnen naast elkaar te proeven en te vergelijken. Vergelijken maakt het mogelijk echt dingen te ontdekken. Ben je nieuwsgierig en wil je een van de wijnen graag zelf proeven neem dan eens een kijkje op de website. 

9 Reacties
 1. Is dit een commercieel praatje over blauwe wijnen of een serieus verslag van wat als wijn wordt versleten. Werkelijk onbegrijpelijk positieve beoordeling van dit spul dat op geen enkele manier naar wijn smaakt. Wie zit er te wachten op een commercieel praatje dat de werkelijkheid niet benadert…. Valt me bijzonder tegen van jullie. Ik proefde de ‘wijnen’ persoonlijk.

  1. Wij hebben de wijnen geproefd en dit is de beoordeling. Gelukkig is smaak persoonlijk. Niet alle wijnen waren even smakelijk. Dit is wat wij vonden en gelukkig is dat voor iedereen anders.

  1. Bedankt Hans, altijd leuk om wijnen naast elkaar te zetten. Dan gaan dingen opvallen. Ik ben benieuwd wat je van de wijn vindt.

 2. Ik heb de Pasion Blue en GIK blauwe wijn naast elkaar geproefd. Vooral de Pasion Blue Chardonnay vond ik erg aangenaam. Een ideale terraswijn, en het geeft meteen wat kleur aan tafel.

  1. Ik heb het er niet over dat het van oneigenlijke stoffen gemaakt is, echter het heeft niets meer te maken met wat de doorsnee mens onder wijn verstaat. e vermelding chardonnay is overbodig, omdat het geen procent herkenbaar is als chardonnay. Ik zou zeggen: geef de blauwe wijn een eigen identiteit, maar spreek dan niet van wijn. Druivensap is ook van druiven gemaakt maar is daarom nog geen wijn. Blauwe wijn blijft onvergelijkbaar met wijn… een uit druivensap vergiste drank….
   Frans

  1. Gelukkig weer iemand die is gewend wijn te drinken…. En niet ieder bedacht mengseltje als wijn wil betitelen. Het lijkt namelijk in de verste verte niet op wijn. Verdomde commercialiteit! Ik heb medelijden met degene die hier veel geld in stak om te ontwikkelen. Kan geen succes worden alleen maar omdat er nog geen blauwe ‘wijn’ bestond….
   Frans

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.