Wijnbloggers maakt kennis met Karel 5

dsc09583
Foto’s door: Tony Pérez

Een tijdje geleden zijn wij getuigen geweest van een heel bijzondere transformatie. Grand Hotel Karel V (te Utrecht) kwam namelijk met opmerkelijk nieuws. Onder het genot van een mooi glas champagne (Grande Réserve brut van Delot Père & Fils) werd bekend gemaakt dat Karel V met een nieuw label komt genaamd: Karel 5. En niet alleen is de klassieke V vervangen door de moderne 5 maar er zijn een heleboel andere prachtige veranderingen doorgevoerd waar wij kennis mee hebben mogen maken. Reden genoeg dus om jullie daar ook even van te laten proeven! Lees hier onze bevindingen.

Een stukje historie

Afbeeldingsresultaat voor karel vHet hotel dankt zijn naam aan keizer Karel V, een van de prominente gasten die met zijn zus Maria van Hongarije hier logeerde. Zij bezochten in 1543 de vergadering van de Orde van het Gulden Vlies die haar kapittelvergadering hield in de “Balije van Utrecht”, zoals het klooster van oorsprong heette. Het was op het toppunt van zijn roem: Karel V regeerde over het grootste Europese rijk ooit. Zijn motto was “Plus Oultre” oftwel “Steeds Verder”. Karel V was grenzeloos ambitieus en hij wilde dat in zijn rijk  ‘de zon nooit onder zou gaan’ (bron: www.karelv.nl).

Karel V wordt Karel 5

Eten en drinken is natuurlijk altijd onderhevig aan trends. Je kan er bewust voor kiezen om het klassieke karakter aan te houden of je kiest ervoor om mee te gaan met de ontwikkelingen. Dat laatste is hier dus gebeurd. Het feit dat het hotel 5 sterren heeft en een vrij klassieke naam heeft kan mensen afschrikken. Ik ben zelf 24 jaar oud en ik vind het voor mij persoonlijk een vrij hoge drempel om dergelijk luxe restaurant binnen te stappen. Bijzondere gelegenheden zullen zich hier zeker voor lenen, maar ik zou dat niet snel ‘zomaar’ doen. Alleen de moderne naam al kan een verandering veroorzaken.
De drempel zal wat lager komen te liggen. En zo hoop ook de directeur.

Het hoge culinaire niveau zal onveranderd blijven alsmede het algehele concept. Dus mensen die hier al graag kwamen hoeven niet bang te zijn dat daar aan gerommeld zal worden.

Kijkje in de keuken

Deze middag was uiterst goed georganiseerd. Hoe vaak heb je in een middag verschillende gerechtjes mogen nuttigen in verschillende ruimtes? Jullie voelen hem al aankomen, toch? Dat was hier het geval. De eerste foto bestaat uit twee gerechtjes: de 5 B’s: Biet, Burrata, Beukennoot, Basilicum, Bramen & ravioli’s in een truffel-roomsausje. Ik weet niet of je het goed ziet op de foto maar in dat zakje zit dus dit goddelijke gerechtje. Ik werd zo blij toen ik dit zakje opende. Als ik er aan denk ruik ik de truffel nog. Dit was echt intens genieten. Er werd een scheurebe van Weingut Seehof uit Rheinhessen geschonken bij deze prachtige gerechtjes. Het water loopt me weer in de mond bij het zien van deze mooie foto’s. We bevonden ons trouwens in brasserie Goeie Lousia.

dsc09604, Karel 5 6-restaurant-gastro-food-hutspot-2016, Karel 5

Het volgende gerecht werd geserveerd in een andere ruimte, namelijk in restaurant Karel 5. Dit gedeelte is helemaal gerestyled. Je voelt de historie in de ruimte. Daar mag uiteraard niet veel aan gedaan worden maar ik vind persoonlijk dat dat ook helemaal niet nodig is. De ruimte heeft zoveel sfeer. De tweede foto die je hier boven ziet is het gerechtje wat we hier hebben gegeten. Het heette heel simpel: hutspot. Zo simpel ziet het er natuurlijk niet uit. Ik vind de foto echt lijken op een kunstwerkje en bijna zonde om het op te eten. Gelukkig heb ik dat wel gedaan. Er werd een Nederlandse wijn (gemaakt van de druiven cabernet cortis, cabernet cantor en pinotin) geschonken van Wijngaard St. Martinus. Wat een geweldige combinatie! Lekker Nederlands ook.

Karel 5 dsc09708, Karel 5

En toen was het tijd voor het dessert. Er is bij mij op de een of andere vreemde manier altijd ruimte voor een dessert. Ook nu. En ook dit gerecht werd weer in een andere ruimte geserveerd. Hoe vaak kan je zeggen dat je in de keuken van een 5 sterren restaurant geweest bent? Ik nu 1 keer. Het dessert van goud (er zat echt goud in) werd in de keuken genuttigd onder het genot van een glas PX-sherry. En kijk even naar de foto. Ik wil jullie natuurlijk niet expres jaloers maken maar ik hoop toch dat het een beetje is gelukt.

Ben je helemaal om en wil je graag zelf eens genieten bij Karel 5? Kijk dan even op de site.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.