Zweedse slijterij verwijdert wijn vanwege etiket

Zweedse slijterij verwijdert flessen wijn vanwege etiket - 2De Zweedse drankwinkel Systembolaget weigert nog langer de Franse wijn Flying Solo Grenache Blanc Viognier te verkopen. De Franse wijnproducent is woedend op deze Zweedse drankenwinkel.

Waarom wil deze winkel de wijn niet verkopen?

Op het etiket zie je (zie afbeelding) een man in een vliegtuig en dát is verboden in Zweden. Alcohol mag in Zweden niet worden geassocieerd met sport of verkeer. Althans dat vindt de Zweedse Voedsel- en Warenautoriteit. De afbeelding op het etiket verwijst naar een verkeerssituatie en het associeren van alcohol en  verkeer niet mag, mag het etiket van de Flying Solo Grenache Blanc Viognier dus niet. Alcohol en vliegen, dat kun je niet maken (daar weten de twee Nederlandse KLM-stewardessen alles van).

Zweedse slijterij verwijdert wijn uit winkel vanwege etiket - Flying SoloDe Zweden zijn niet gek?!

De Fransen vinden het maar gek, want volgens hen weten Zweden heus wel dat alcohol en verkeer niet samen gaan.  ”Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat het etiket mensen zal aanmoedigen om met een glas wijn een eenmotorig vliegtuigje uit de jaren 30 te gaan besturen”, schrijft het bedrijf met een knipoog.

De Zweden kunnen hier echter niet om lachen en blijven bij hun mening omtrent het etiket van deze Flying Solo Grenache Blanc Viognier en weren de witte wijn uit de winkel. De Franse wijnproducent laat het er ook niet bij zitten en gaat in beroep tegen de Scandinavische Voedsel- en Warenautoriteit.

Flying Solo

De Flying Solo Grenache Blanc Viognier is afkomstig van Domaine Gayda, gelegen op 25 km ten zuid-westen van Carcasonne in de Languedoc Roussillon. De wijnbouw op Domaine Gayda is volledig biologisch. Dit wijnbedrijf is een modern bedrijf, die graag grenzen wil verleggen. Zo focust dit bedrijf zich bijvoorbeeld niet op het produceren van appelation wijnen, maar produceren ze alleen maar I.G.T. Pays d’Oc’s. Dit geeft het bedrijf de vrijheid om druiven uit verschillende gebieden met elkaar te vermengen én zo zijn ook niet gebonden aan allerlei regeltjes die verbonden zijn aan appelations.

Naast de witte Flying Solo Grenache Blanc Viognier, is er ook een rode Flying Solo Grenache Syrah. Deze Flying Solo wijnen zijn niet duur en worden als goed beschreven. Zo won  de Viognier, in 2011, op het Proefschrift Wijnconcours en behoort de Figure Libre Blanc, ook van Domaine Gayda, tot de favoriete wijnen van Jancis Robinson, Briste wijncritica.

In Nederland zijn de Flying Solo-wijnen onder andere te koop bij het Twentsch Wijnhuis à € 5.95, PureTaste.nl à € 5.15 of  Wijnhandel De Kok à € 5.30.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.