Op ontdekkingstocht door wijnland Denemarken

Wijnland Denemarken - Deens WIjngaardenWijn uit Denemarken. Ik hoor jullie denken: zo’n noordelijk gelegen land, zonder een lange wijnhistorie; kan daar wel kwalitatieve wijn gemaakt worden? En ik geef het toe, ik was ook best een beetje sceptisch. Maar de nieuwsgierigheid naar Vreemde Druiven nam de overhand en we trokken erop uit met ons zeventien jaar oude busje.

Hoewel Denemarken pas in het jaar 2000 officieel een wijnland geworden is, zijn er al zo’n tachtig commerciële wijnhuizen te vinden. We beginnen de wijnreis op het vaste land van Jutland, waar we het organische wijnhuis Hedegård bezoeken, gelegen net iets boven de stad Aarhus.

De wijngaard Hedegård vin

Simon Hedegård vertelt ons enthousiast over zijn 3.000 stokken tellende wijngaard en laat ons alles zien op zijn prachtig gelegen landgoed. Hij is in 2005 op zijn vijftigste begonnen wijn te maken, ontstaan als een soort midlife crisis. Een groot aantal mensen uit de buurt helpt hem om de wijngaard te onderhouden. Tijdens de piek van de handgeplukte oogst in september of oktober zijn er tientallen buren op zijn erf te vinden.

Simon put uit allerlei Duitse onderzoeken hoe hij de druiven het beste kan laten groeien in het koele en vochtige Deense klimaat. Tot vorig jaar verbouwde hij volledig biologisch. Helaas heeft hij dit jaar vanwege een brandnetelvirus toch wat bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken en is hij daarmee zijn organic certificering kwijtgeraakt. Solaris, Rondo en Leon Millot zijn de druivenrassen die hij teelt. Over zijn rode wijn kan ik kort zijn: deze is extreem zuur en uit balans. De witte wijn (oftewel ‘hvidvin’) die we proeven uit 2010 is een stuk aangenamer. Deze wijn, gemaakt van de Solaris druif, oogt licht van kleur. Het aroma is buxusachtig, maar heeft ook iets bloemigs. Vol van smaak en wel erg hoog in het zuur. De flesprijs van zo’n dertig euro is deze wijn helaas echt niet waard.

Wijnland Denemarken - Op bezoek bij Deense WijngaardenWijngaard Ørnberg Vin

Ik was nog niet echt onder de indruk van de Deense wijnen tot nu toe, maar ik bleef gefascineerd door het land. En al helemaal omdat de wijnmaker van Ørnberg Vin me aan de telefoon beloofde dat we ‘de beste witte wijnen van Denemarken’ bij hem zouden treffen.

De wijngaard van Ørnberg Vin is gelegen op een prachtige heuvel in het gebied Sjællands Odde. Het gebied staat op de nominatie als UNESCO Werelderfgoed. De druivenrassen die ze hier verbouwen, op een van de warmste plekjes van Denemarken, zijn Ortega, Solaris, Siegerrebe en Phoenix. Met name de Solarisplant gedijt goed in het Deense klimaat. “Geef ons nog enkele jaren en de Solaris is de Riesling van de Nordics”, zegt eigenaar Anders Ørnberg Eriksen. De Solarisdruif is voortgekomen uit een kruising van Merzling en Geisenheim en is daarmee een verre verwant van de Riesling en Pinot Gris.

Paulus en Jørgen

Ze maken twee verschillende witte wijnen op deze wijngaard, genaamd Paulus en Jørgen. Wij proefden de 2013 oogst van beide. De Paulus is een wijn van 100% Solaris. Een droge wijn, appellig en met een behoorlijk zuurtje, maar zeker mooi in balans. Dat valt mee gelukkig! Daarna proberen we de Jørgen en worden we helemaal enthousiast: een heerlijke muscaatachtige wijn, met een aroma van perzik en bloesem, honingachtig, vol en wederom mooi in balans. Een blend van Ortega, Solaris en Siegerriebe. Beide wijnen wonnen hier lokaal prijzen en dat lijkt me geheel terecht. Daar lust ik er wel meer van en ik neem een aantal flessen mee naar huis.

Denemarken, zeker geen straf

Deense wijn kán dus heerlijk zijn. Je moet er alleen goed voor zoeken en voor naar Denemarken, want exporteren doen de meeste wijnboeren (nog) niet. Maar een bezoekje aan dit prachtige land is zeker geen straf. En voor wie naar Kopenhagen gaat: mis deze wijnbarren niet!

Wijnland Denemarken - Mooie Deense Wijn Wijnland Denemarken - Mooie Deense wijngaard

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.