De wijn wereld verandert… De wijn wereld in 2050

Verdwijnen Wijn gaarden in Bordeaux agv klimatologische veranderingenGisteren werd het bericht al hevig verstuurd via Twitter, Facebook etc, maar toch willen we het er nog even over hebben: De verandering van de wijn wereld; althans de verschuiving van de wijngebieden door klimatologische veranderingen.

Onderzoek naar effect van klimaatveranderingen op de wijnbouw

Recent verscheen er in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) een rapport van een onderzoek dat waarschuwt voor de veranderingen, veroorzaakt door de klimaatverandering, in de wijnbouw. Deze veranderingen kunnen er voor zorgen dat de wijnbouw verschuift naar andere, nieuwe gebieden met eventuele rampzalige gevolgen voor enkele bedreigde diersoorten (panda, grizzlybeer etc.).

Het onderzoek is uitgevoerd door een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Conservation International , dat waarschuwde dat, in bepaalde delen van de wereld, gebieden die nu geschikt zijn voor de wijnproductie met 73 procent zullen krimpen.

Verschuiving naar het noorden

Vandaag de dag is het klimaat ideaal in streken als de Bordeaux, de Rhone Vallei en Californië, maar door de opwarming van de aarde en de afname van de hoeveelheid neerslag verandert de geografische verspreiding van de wijnregio’s wereldwijd.

Het rapport toont aan dat er een duidelijke verschuiving naar het noorden zal optreden, waardoor gebieden zoals de Bordeaux en de Rhone Vallei minder geschikt worden voor de wijnbouw, terwijl het klimaat in bijvoorbeeld België, Nederland, de rest van Europa, China en het noorden van Verenigde Staten er juist veel geschikter voor wordt.

Ook de onderzoekers zelf zijn verbaasd over de enorme verschuivingen die hun onderzoek laat zien. “We wisten dat we veranderingen zouden zien, maar ik ben verbaasd dat de verschuivingen zo groot zijn”, zegt Lee Hannah, auteur van het artikel over het onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ook meer bewustzijn van de wijn consument nodig

Niet alleen moet de producent bewuster en duurzamer omgaan met hun wijngaarden, druivenrassen, etc., ook liefhebbers en andere consumenten van wijn kunnen hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld wijn te kopen die afkomstig is van duurzame wijngaarden (bio).

Het volledige rapport vind je hier

Video – De veranderingen in de wijn wereld

In de onderstaande video zijn de verschuivingen in de wereld, die blijken uit het onderzoek, weergegeven. De rode gebieden op de kaart zijn de wijngebieden die we nu kennen, maar die verloren zullen gaan tegen de tijd dat we in het jaar 2050 aankomen. De groene gebieden zijn de wijngebieden die er nu ook al zijn en zullen overleven en de blauwe gebieden zijn de gebieden waar wijnbouw (beter) mogelijk gaat worden.

Bron: YouTube, PNAS, The Guardian

1 Reactie
  1. Is dat wel zo? De beste wijn voor de consument is die wijn die lekker smaakt.Er zijn zoveel smaakstoffen die ze toevoegen aan de wijn die een goedkoop wijntje goed doet smaken.Laten de landen maar eens wetjes maken wat er daadwerkelijk in de wijn zit en dit dan ook controleren.Hoogachtend, abgbrans

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.