Wijn kopen via internet heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen, van enkele winkels eind jaren ’90 tot meeronline-wijn-kopen 200 in 2014. Maar waar kun je tussen al deze webwinkels nu de goede wijnen met de juiste prijzen vinden? En welke winkels zijn betrouwbaar en leveren binnen enkele dagen, hebben een goede klantenservice etc etc ?

Wij hebben hier het afgelopen jaar onderzoek naar gedaan door bij een groot aantal webwinkels informatie over wijnen en levertijden op te vragen. De uitkomst viel zwaar tegen! Slecht een klein deel van alle online wijnwinkels (minder dan 20%) blijkt werkelijk actief te zijn! Bij veel webwinkels wekte de website niet goed, waren de wijnen op de site niet meer leverbaar of we kregen zelf helemaal geen reactie op onze vragen. Ook kwamen we een heleboel websites tegen die precies dezelfde wijnen verkochten, waarschijnlijk kopieën van bestaande websites.

Naar heel wat speurwerk vindt je hieronder een door ons samengestelde de Top 10 van online wijn webwinkels die een mooi en uniek assortiment verkopen. Bij al deze winkels is de service uitstekend in orde en de levering snel.

 

  1. WijnVoorNu  (Beste uit de test! Mooi concept, mooie wijnen)

  2. Best of Wines (exclusieve wijnen) 

  3. Rietveld wines (online + winkel)

  4. Henri Bloem (online en een mooie winkel in Utrecht)

  5. By The Grape (veel doorsnee wijnen maar goede service)

  6. Okhuysen (mooi aanbod)

  7. Buy your wine

  8. Eemland Wijnen

  9. Grapeful

  10. Wijnbeurs

 

Enkele Tips voor het online kopen van wijn

 

Vergelijk! – Dezelfde wijn kun je vaak bij meerdere aanbieders verkrijgen. De prijs en de voorwaarden (denk aan minimum leveringstermijn, minimum bestelafname, bezorgkosten etc.) kunnen anders zijn. Let daar goed op! Het kost misschien even wat tijd maar je weet dan wel beter wat je koopt. Let er ook op dat je niet in de meest geweldige acties trapt, een wijn afgeprijsd van €21,95 voor €9,95 kan nu eenmaal niet! De marges op wijn zijn namelijk erg laag). Wijnvoordeel heeft hier nog wel eens een handje van. Zoek deze wijnen eerst goed na op internet voordat je overgaat te kopen.

Bestel een proefpakket – Een groot voordeel boven wijn kopen in een winkel is dat de meeste online winkels proefpakketten verkopen. Als je nog niet precies weet welke wijn je lekker vindt of als je niet gelijk een hele doos wilt kopen zijn er veel proefpakketten te krijgen. Het is een leuke manier om verschillende wijnen te proeven.

Lees wijnreviews en proefnotities – Iedereen heeft een andere smaak en op alle wijnsites worden de meest gewone wijnen de hemel in geprezen. En dus blijft het lastig om een wijn te kiezen als je niet precies weet wat je lekker vindt. Wijn-reviews en proefnotities kunnen een indruk geven met wat voor type wijn je te maken hebt. Is het een stevige en volle wijn, of het is meer een lichte fruitige wijn. Online vind je genoeg wijnbloggers die hun mening geven. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een wijngids zoals de Grote Hamersma of de Omfietswijngids. Kijk ook goed op de wijnsites zelf, sommige geven wel uitgebreide informatie over de wijnen, het wijnhuis en de herkomst van de wijn.

Zoek wijn in het “gouden segment” – Veel wijnliefhebbers zijn het erover eens dat je in het segment tussen 7 en 10 euro veel mooie wijnen kunt vinden. De wijnen hebben hier kwaliteit, maar je betaalt geen topprijzen. Wijnen van tussen 4 en 6 euro hoef geen kwaliteit te verwachten (wel hoofdpijn).

Abonneer je op mailinglijsten – Veel wijnshops hebben regelmatig aanbiedingen. Die gelden dan voor een bepaalde periode en een beperkte voorraad. Bovendien hoef je niet zelf constant het aanbod in de gaten te houden.