Wijn Scheepswrak ’t Vliegend Hert uit 1735 geveild

flessen wijn die worden geveild op 3 mei bij Sylvie's

Gisteren kwamen ze onder de hamer bij het Antwerpse wijnveilinghuis Sylvie’s de zes flessen wijn die afkomstig zijn van het wrak van het achttiende-eeuws zeilschip (Oost- Indievaarder) ’t Vliegend Hert. De flessen wijn dateren waarschijnlijk uit 1735. We hebben nog niet kunnen uitvinden of de wijnen daadwerkelijk allemaal zijn verkocht, maar dat proberen we nog te achterhalen.

Voor meer nieuws over de veiling van de flessen wijn uit het scheepswrak “t Vliegend Hert: Wijn ‘t Vliegend Hert brengt bijna 10.000 euro op

Scheepswrak ’t Vliegend Hert

Op 3 februari 17351735 voer de Oost- Indievaarder ’t Vliegend Hert uit om vervolgens vlak voor de Zeeuwse kust in een storm te vergaan. Aan boord van het ’t Vliegend Hert waren 167 bemanningsleden, 83 soldaten, zes passagiers en een lading van hout, bouwstenen, ijzer, kruit en drie kisten met gouden en zilveren munten. Naast deze ladingen waren er natuurlijk ook spullen en materialen voor eigen gebruik aan boord. Spullen als degens en musketten (ter aanvulling van de bewapening van het VOC-leger), pijpen en wijn (naar men zegt honderden flessen) voor de heren in Batavia; lood als ballast voor het schip en natuurlijk ook levensmiddelen voor de opvarenden.

In de jaren 80 wordt een gedeelte van de lading, waaronder vele flessen wijn boven water gehaald.

Flessen wijn op de Antwerpse Veiling

De wijnflessen worden op de veiling per twee aangeboden. De openingsprijs is 2.000 euro. De verwachting is dat de flessen tussen de twee en vierduizend euro gaan opleveren, maar of dat dus ook daadwerkelijk gebeurd is, is dus nog de vraag.

Een andere interessante vraag is natuurlijk: Hoe zal zo’n wijn uit 1735 nu smaken? Dat vroeg Vara verslaggever Robert Jan Booij  zich ook af en hij toog naar vinoloog Jens Hoogstad van restaurant Bottles in Sas van Gent (die overigens het plan had om samen met een paar andere vinologen op de flessen te bieden). In het onderstaande fragment hoor je het gesprek van Robert Jan Booij en Jens Hoogstad over de smaak van oude wijnen en over de flessen wijn die op de veiling aangeboden wordt. Een leuk verhaal!

Foto: Sylvies.be

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.