Wijn ’t Vliegend Hert brengt bijna 10.000 euro op

flessen wijn die worden geveild op 3 mei bij Sylvie'sWe schreven gisteren al dat de flessen wijn uit 1735, die gevonden zijn in het scheepswrak van het achttiende-eeuws zeilschip (Oost- Indievaarder) ‘t Vliegend Hert, vrijdag geveild zijn door het Antwerpse wijnveilinghuis Sylvie’s. Gisteren konden we alleen nog niet vertellen of ze nu echt verkocht waren en hoeveel de flessen nu uiteindelijk hebben opgeleverd, maar dat weten we nu wel :).

Bijna 10.000 euro voor 6 flessen wijn uit 1735

De wijnflessen werden op de veiling per twee aangeboden. De openingsprijs lag op 2.000 euro en de verwachting was dat de flessen tussen de twee en vierduizend euro zouden opleveren. Een Belgische wijnantiquar (Chris Thiran van Belgium Wine Watchers) wist alle zes de flessen te bemachtigen voor 9700 euro. De flessen werden twee keer voor 3.100 euro en één keer voor 3.500 euro verkocht (plus 17,5 procent veilingskosten).

Er was veel belangstelling voor de veiling, maar vooral uit Europese landen. Het veilinghuis had al laten weten dat de flessen wijn, met het oog op het fragiele glaswerk,  een lange reis niet zouden overleven dus dat het voor potentiële kopers uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China niet interessant zou zijn. Hier kwamen dan ook geen biedingen vandaan.

Er was ontzettend veel belangstelling voor de veiling. Er werd onder meer vanuit Scandinavië, Duitsland, Italië en Nederland op de flessen geboden.

wijn veiling schipbreuk t vliegend hertScheepswrak ‘t Vliegend Hert

Op 3 februari 17351735 voer de Oost- Indievaarder ‘t Vliegend Hert uit om vervolgens vlak voor de Zeeuwse kust in een storm te vergaan. Aan boord van het ’t Vliegend Hert waren 167 bemanningsleden, 83 soldaten, zes passagiers en een lading van hout, bouwstenen, ijzer, kruit en drie kisten met gouden en zilveren munten. Naast deze ladingen waren er natuurlijk ook spullen en materialen voor eigen gebruik aan boord. Spullen als degens en musketten (ter aanvulling van de bewapening van het VOC-leger), pijpen en wijn (naar men zegt honderden flessen) voor de heren in Batavia; lood als ballast voor het schip en natuurlijk ook levensmiddelen voor de opvarenden.

In de jaren 80 wordt een gedeelte van de lading, waaronder vele flessen wijn boven water gehaald.

Een deel van de opgedoken vondsten, variërend van wrakdelen van het schip tot geldkisten en wijnflessen, zijn aan de Nederlandse staat overgedragen en zijn deze voorwerpen te bewonderen in het Zeeuws Maritiem MuZeeum te Vlissingen.

Geschiedenis24 en de berging van ‘t Vliegend Hert

Op Geschiedenis 24 is een uitgebreid verslag en informatie rond de berging van ‘t Vliegend Hert terug te vinden. Zie: http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/2899536/afleveringen/9614610/iter

Foto flessen wijn: Sylvies.be

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.