Wijn en wijngaard voor Nijmeegse Vierdaagse

wijn vierdaagse groesbeekAfgelopen zaterdag heeft het bestuur van de Nijmeegse Vierdaagse met behulp van verschillende wandelaars in Groesbeek ongeveer 2000 wijnstokken geplant. Deze wijnstokken zullen in 2015 de eerste vruchten dragen. De eerste flessen witte wijn hiervan zijn dan in 2016 klaar voor consumptie. Net op tijd (hopelijk) voor de viering van de honderdste keer dat de Nijmeegse Vierdaagse gelopen gaat worden.

Vierdaagse wijn uit Groesbeek

De wijnstokken die afgelopen zaterdag zijn aangeplant, staan op een apart stuk grond dat de wijngaard van de Vierdaagse wordt. Dit stuk grond ligt bij wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek. Groesbeek heeft de meeste hectares wijngaard van Nederland. Door de heuvelachtige omgeving ligt Groesbeek erg gunstig voor wijnbouw in een zeeklimaat. Net als alle wijnen die door wijnhoeve De Colonjes worden geproduceerd, zal deze Vierdaagse witte wijn op biologische wijze worden geproduceerd.

Vierdaagse 100 keer

In 2016 wordt de Vierdaagse voor de honderdste keer gelopen en om dit te vieren, wordt (onder andere) deze Vierdaagse wijn geproduceerd. De route van de derde wandeldag zal in 2016 ook langs de eigen wijngaard gaan.

De Nijmeegse Vierdaagse, officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, wordt ieder jaar gehouden en start op de derde dinsdag van juli. Het is het grootste wandelevenement ter wereld en sinds 2012 het grootste sportevenement ter wereld. De Nijmeegse Vierdaagse wordt door Stichting DE4DAAGSE (onderdeel van de KNBLO-NL) georganiseerd. Deelnemers aan de Vierdaagse lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer; militairen lopen 40 km (met 10 kg bepakking) of 50 km zonder.

ansichtkaartDe eerste Vierdaagse gaat op 1 september 1909 van start en is dan vooral bedoeld voor militairen. 306 deelnemers, waarvan 10 burgers, doen aan deze eerste wandeltocht mee. In vier dagen wordt 140 kilometer wandelend afgelegd, waarbij men alleen op de allerlaatste dag terugkeert naar de startplaats.

Vanaf 1925 is Nijmegen de officiële startplaats. Eerder kon men ook in andere plaatsen starten, maar dat is nu dus afgelopen. De wandelroutes komen hierdoor ook in de omgeving van Nijmegen. In 1928 doen er voor het eerste ook buitenlandse wandelaars mee en dat aantal blijft groeien en groeien en lopen er wandelaars mee uit alle delen van de wereld. De Vierdaagse groeit uit tot het grootste internationale wandelevenement met jaarlijks vele deelnemers. (In 1998 loopt de miljoenste deelnemer mee.)

Ook dit jaar wordt de Nijmeegse Vierdaagse weer gelopen. Van 16 tot en met 19 juli staat Nijmegen in het teken van wandelen (en de Vierdaagsefeesten). Voor de 97e editie hebben zich een recordaantal (52.595!) wandelaars ingeschreven. Volgens het bestuur zijn daar, net als andere jaren, veel dubbele inschrijvingen bij en zullen er ook mensen moeten worden uitgeloot, aangezien de organisatie 46.000 startbewijzen beschikbaar heeft.

Afgelopen vrijdag (12 april) heeft de notaris een loting verricht en zijn er 4314 mensen, die zich hadden ingeschreven, uitgeloot en mogen de overige inschrijvers op 16 juli aan de start verschijnen.

Bron: ANP, Stichting DE4DAAGSE

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.