Wijn van tomaten succes in Canada

wijn van tomatenDe Belgische Pascal Miche heeft met zijn (aperitief) wijn van tomaten succes in Canada.  Deze wijn van tomaten, Omerto werd vorig jaar in Canada door Pascal Miche gelanceerd en is daar een enorm succes geworden. Maar deze tomatenwijn is alleen nog maar verkrijgbaar in Canada, want uitvoeren mag voorlopig nog niet.

Wijn bereid volgens oud familierecept

Pascal Miche is zelf niet de bedenker van de tomatenwijn. Die eer gaat naar zijn overgrootvader die in 1938 niet wist wat hij moest doen met de enorme tomatenoogst van dat jaar. Hij besloot uit te zoeken of en hoe hij van tomaten wijn kon maken én dat lukte hem.

Het recept bleef een goed bewaard familiegeheim totdat Pascal Miche tijdens een zakenreis naar Canada een aantal mensen ontmoette die enthousiast waren over het idee wijn te maken van tomaten en Pascal Miche overhaalde iets met het recept en tomatenwijn te gaan doen.

strijden voor het maken van wijn10 jaar strijd voeren om wijn te maken

Zo gezegd, zo gedaan zou je denken. Tomaten kopen en wijn maken. Niets is echt minder waar… Onze Canadese-Belgische Pascal kreeg geen vergunning. In Canada mag je namelijk geen alcohol stoken of maken uit groente. Dus toen Pascal op 11 maart 2011 bij de Régie des Alcools een vergunning aanvroeg, kreeg hij er geen.

Na 10 jaar strijd heeft Pascal Miche dan uiteindelijk toch zijn vergunning gekregen. 10 jaar vechten en het doen van onderzoek naar tomaten deden Régie des Alcools overstag gaan. In deze studie toont Pascal Miche aan dat tomaten fruit zijn en geen groente.

Niet alleen speelde de discussie over of tomaat nu wel of niet groente is of fruit een rol, maar ook wilde de Canadese overheid het recept voor het bereiden van tomatenwijn weten. Als goed bewaard familierecept wilde Pascal Miche dit niet zomaar vrij geven en daarmee ook nog eens concurrentie mee in de kaart spelen. Hij weigert dan ook om dit recept vrij te geven.

wijn van tomaten OmertoIt’s all in the name: Omerto

De naam Omerto is deels een verwijzing naar de bedenker en overgrootvader van Pascal Miche. De goede man heette Omer. Ook is Omerto een verwijzing naar de geheimhoudingsplicht van de maffia (omertà). En hier in zoverre van toepassing daar de lippen van Pascal Miche verzegeld zijn als het gaat om het vrijgeven van het recept van zijn tomatenwijn.

Het maken van tomatenwijn gaat op dezelfde manier als het maken van wijn van druiven. Het domein van Pascal Miche heet Le Domaine de la Vallée du Bras en is gelegen bij Charlevoix (Québec). Het domein is zo’n 5 hectare groot en is beplant met 6200 tomatenplanten. Een tomatenplant levert gemiddeld 4,5 kilo op en gaat maar één jaar mee. Elk jaar moeten er dus nieuwe tomatenplanten geplant worden.

Het domein van Pascal Miche maakt op dit moment twee aperitiefwijnen van tomaten; een droge en een zachte wijn. Het alcoholpercentage van de wijn is niet mis, evenals de prijs. De wijn bevat 18% alcohol en een fles van 750 milliliter kost 34,14 Canadese dollar, dat is omgerekend € 26,50.

Bij tomatenwijn denk je misschien al snel aan een soort tomatensap met alcohol, maar dat is niet het geval. Deze tomatenwijn is goudkleurig en de smaak valt meer te vergelijken met een witte port dan met tomatensap.

Proberen; ja of nee?

Hoewel ik geen liefhebber van tomaten ben, lijkt het me toch wel erg leuk om deze wijn eens te proberen en te proeven. Daarvoor zal ik toch echt tot 2014 moeten wachten, want waarschijnlijk mag Pascal Miche vanaf 2014 zijn tomatenwijn uitvoeren.

Pascal Miche – Het maken van wijn van tomaten

http://www.youtube.com/watch?v=x4bQPu6D1Bg=player_embedded

Bron: Knack.be

1 Reactie
  1. dag Pascale,wat een mooi cinsept. prachtig erhaal.
    ik ben bezig met een project (restaurant met Bio camping) vind dit pracht product zeer toepasselijk. kun je me vertellen waar ik deze wijn kan kopen in nederland ergens graag . daar ben ik dan ontzettend mee geholpen

    ik kijk uit naar U feedback

    hartelijke groet
    Rinske

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.