Wijn van 100.000 dollar blijkt druivensap

wijn 1787 chateau d'yquem

Denk je als wijnhandelaar een paar mooie, speciale flessen wijnen gekocht te hebben, blijken de flessen geen wijn, maar gewone druivensap te bevatten. Dan kijk je toch wel even flink op je neus…

Het overkwam Julian LeCraw, een groot wijnliefhebber, die via de Antique Wine Company een aantal flessen witte wijn kocht, waarvan beweerd werd dat het ging om hele oude flessen wijn gemaakt van druiven, die geplukt waren voordat George Washington in het Witte Huis zat. Waarom zou je twijfelen? Antique Wine Company, een bekend, internationaal wijnhuis die met grote regelmaat mooie, dure, speciale wijnen verkoopt, die deze wijn aanbiedt? Alle reden om het te geloven, toch?

Maar helaas… de 13 flessen die Julian LeCraw via de Antique Wine Company kocht, waren zo nep als het maar kan zijn. De flessen witte wijn, waarvan er van één wordt gezegd dat die ’s werelds duurste witte wijn is, bevatten dus geen wijn, maar gewone druivensap. Eén van de 13 flessen die LeCraw kocht was de 1787 d’Yquem. LeCraw laat het er niet bij zitten en stapte daarom naar de rechter.

Wijn fraude ontdekt

Maureen Downey, een wijnexpert onderzocht de wijn en concludeerde dat al de 13 flessen witte wijn vals waren. In het rapport, wat Downey schreef over de wijnen, verklaart Downey dat de flessen witte wijn om verschillende redenen nep blijken te zijn. Zo zijn de etiketten van sommige van deze 13 flessen wijn met een computer gemaakt. En dat is natuurlijk gek… Een etiket op een fles wijn, die al eeuwen oud is. Op andere flessen wijn zijn de etiketten met een lijm vastgeplakt, die toen ook nog niet bestond. Andere zaken die duiden op vervalsing waren de kurken, het sediment in de fles, de vorm en de kleur van de wijnflessen, en natuurlijk de inhoud.

LeCraw eist 3 miljoen schadevergoeding.

Meer lezen over deze zaak? Het verslag van de rechtbank vind je hier

Chateau d'YquemChateau d’Yquem

Chateau d’Yquem ligt bij het Franse dorpje Sauternes in de Bordeaux en is ongeveer 102 hectare groot. Ooit behoorde het Chateau tot het Britse koninkrijk. Het chateau behoorde toe aan  Eleonora van Aquitanië die getrouwd was met  koning Hendrik II van Engeland. Met het einde van de honderdjarige oorlog behoorde het chateau weer tot Frankrijk.

Chateau d’Yquem maakt onderdeel uit van de LVMH-groep (Louis Vuitton Moët Hennessy), die wel meer grote wijngaarden en champagnemerken onder zijn hoede heeft.

Château d’Yquem staat vooral bekend om zijn zoete witte wijnen. De wijn wordt gemaakt van sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door nobele rotting verkrijgt de wijn een unieke zoetheid.

De wijn van dit chateau neemt een bijzondere positie in, omdat het de enige wijn is in Sauternes die zich een Premier Cru Supérieur mag noemen. De wijnen van dit chateau zijn dan ook aan de prijzige kant. Maar zo ook extreem duur als de 2 flessen wijn (zie onderstaande foto) die voorkomen in de Top 15 allerduurste wijnen ter wereld, nu ook weer niet. ;)

 

4 Reacties
  1. Regelmatig krijgen we door particulieren bijzondere wijn aangeboden voor ons assortiment ‘Klassieke wijnen’. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn…

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.