Wijn Top 20 update een Chardonnay kater!

Wijn Top 20In onze Rood Top 20, Wit Top 10 en Rosé Top 10 staan de lekkerste wijnen die wij tot dusver geproefd hebben. In de wekelijkse update van de Wijn Top 20 passen we onze ranglijsten aan met stijgers, dalers en nieuwe wijnen.

Afgelopen vrijdag hebben een flink aantal houtgelagerde Chardonnays geproefd, met als doel een lekkere volle ‘winterse’ witte wijn te vinden. En liefst eentje met een goede balans tussen frisheid (zuur), tropisch fruit (zoet) en de door houtlagering toegevoegde elementen zoals toast, boter, vanille en/of noten. Nou dat hebben we geweten! Met totaal verschillende Chardonnays uit Frankrijk (Bergerac en Languedoc), Oostenrijk, Chili en Portugal dachten we wel te gaan slagen, maar nee. We hadden de opbouw helemaal uitgevogeld door te beginnen met beperkte houtlagering en te eindigen met de wat dikkere, volvette houtgelagerde Chardonnays en hebben verschillende keren een stapje teruggeproefd om zuur en zoet beter te kunnen vergelijken. Alles wat rest is een forse kater en slechts één Chardonnay die aan onze eisen van een Wijn Top 20 wijn voldoet. We overdrijven echt niet: vrijwel alle geselecteerde Chardonnays waren veel te zoet in geur en smaak en gingen daardoor erg snel vervelen. Aan het eind van de avond kregen we bijna het gevoel dat we flessen parfum aan het drinken waren.

Maar goed: de enige die wat ons betreft een ruime voldoende scoorde is de Domaine de la Jaubertie 2011 uit de Bergerac, die we gekocht hadden bij Margaret Wines in Utrecht. De Domaine de la Jaubertie is een relatief frisse, houtgelagerde Chardonnay met een goede balans tussen het zuur van citrusfruit en appel enerzijds en het zoet van tropisch fruit anderzijds met bescheiden boter en vanilletonen. En met een vriendelijke prijs. Zie voor meer informatie de proefnotitie.

Aangezien we de Witte Wijn Top 10 graag willen uitbreiden naar een top 15 hebben we hem op de reservelijst gezet voor een plek ergens tussen de 11 en 15.

Heb jij suggesties voor de Wijn Top 20?

Natuurlijk ontvangen we ook graag jouw tips over lekkere rode, witte of rosé wijnen met een prijs tussen de 7 en 20 euro die een plaats verdienen in de Wijn Top 20 ranglijsten. Je kunt je suggesties sturen naar info@wijnbloggers.nl of een persoonlijke wijnnotitie invullen met behulp van ons formulier.

De redactie

4 Reacties
  1. De allerbeste houtgelagerde Chardonnay is volgens mij ( heb er veel geprobeerd ) The Long Road Chardonnay , die ik koop bij Chabrol in Amsterdam ….
    Proef maar eens , jullie zullen verrast zijn.
    Als ik heb schenk , zie je mensen echt opkijken na de eerst slok.

  2. Ben zelf vol lof over de hout gelagerde chardonnay cibadies koop ik zelf bij de zero Rotterdam prijs rond de 11€ mooi goudgeel mooi vol van smaak

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.