Wijn tip van het weekend: Bisschopswijn

Bisschopswijn-1In het weekend waarin het grootste gedeelte van Nederland Sinterklaas viert, kunnen we hier op Wijnbloggers natuurlijk niets anders als tip gegeven dan de wijn die van oudsher rond en tijdens Sinterklaas gedronken wordt; Bisschopswijn.

Bisschopswijn; kopen of zelf maken?

Vroeger kocht je bij de slijter Bisschopswijn die hij zelf gemaakt had. Ik denk niet dat dát nu nog gebeurt. Ik heb het in ieder geval nog nooit gezien of gehoord. Wel kun je kant-en-klare Bisschopswijn kopen bij supermarkten en slijterijen, maar je kunt de Bisschopswijn ook zelf maken. Zoveel werk is het nu uiteindelijk ook weer niet. Als je tijd hebt, zou ik het zeker zelf even maken. Is vele malen lekkerder.

 Hoe maak je Bisschopswijn?

Voor het maken van Bisschopswijn heb je allereerst natuurlijk een aantal ingrediënten nodig. De ingrediënten:

1 fles rode wijn (bij voorkeur een lekkere, volle Franse wijn)
1 sinaasappel
5 a 10 kruidnagels
1 kaneelstokje
100-150 gram poedersuiker

Borstel de sinaasappel goed schoon of overgiet de sinaasappel met kokend water om de waslaag van de schil te verwijderen. Prik in de sinaasappel de kruidnagels. Leg de sinaasappel in een pan, die groot genoeg is om ook de fles wijn en water toe te kunnen voegen. Neem voor elke fles wijn die je gebruikt, één liter water. Voeg de wijn en het water toe. Snijd het kaneelstokje in stukjes en voeg het aan de wijn toe, evenals de 100 tot 150 gram poedersuiker. Het mooiste is als je nu de bisschopswijn een uur of 6 zou kunnen laten trekken. Verwarm daarna de wijn. Let goed op dat de bisschopswijn niet gaat koken. De alcohol vervliegt dan immers. Zeef voor het serveren de bisschopswijn. Serveer de bisschopswijn lekker warm in een theegls.

 Meer lezen over Sinterklaas en Wijn? Lees dan ook eens:

Sinterklaas, ik wil graag een Wijn Boek!
Sinterklaas en Bisschopswijn
Sinterklaaswijn

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.