De ideale temperatuur van wijn in een infographic

ideale temperatuur wijnDe temperatuur van wijn beïnvloedt sterk de smaak van een wijn. Al snel hebben we de neiging om witte wijn (te) koud ut de koelkast te drinken en rode wijn juist te warm. Op de meeste flessen wijn staat de juiste temperatuur wel aangegeven, maar vergeet daarbij niet dat kamertemperatuur niet de 20-22°C is die wij tegenwoordig gemiddeld hebben in onze huizen, maar met de kamertemperatuur bedoelen ze 17 (18) °C. Je kunt beter iets te koud serveren, wijn warmt meestal in de hand nog wel iets op, dan te warm.

Welke invloed heeft de temperatuur op wijn?

Witte wijn

Een koude witte wijn mag dan wel lekker verfrissend smaken, maar heeft eigenlijk geen “echte” smaak meer. Koeling verbergt de smaak en het bouquet en een te koude, witte wijn smaakt dan al snel nergens meer naar. De ideale temperatuur ligt dan ook tussen de 8 en de 11°C en daarbij geldt dan ook weer dat hoe fijner (lichter)de wijn is, hoe minder deze gekoeld hoeft te worden.

Dus  lichte, frisse witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, kun je het beste zo’n anderhalf uur van tevoren in de koelkast leggen om te koelen, terwijl rijke, volle, houtgerijpte Bourgognes en Chardonnay’s beter smaken bij een ‘kelder temperatuur’ van 13°C .

Witte Wijn Hoe lang koelen? Temperatuur
Fruitig, fris, halfdroog 4 uur 7-9 °C
Fris, licht, fruitig, droog 3 uur 8-10 °C
Vol, aromatisch, droog 2 uur 10-12 °C
Vol, complex, droog 1,5 uur ± 12 °C
Weelderig, zoet 2 uur 10-12 °C
Champagne en mousserende wijnen 3 uur 8-10 °C

 

Rode wijn

Ook bij rode wijn speelt de temperatuur een hele grote rol. Net als bij witte, krijgt rode wijn ook minder smaak als je deze te koud drinkt. Ook proef je door de kou de tannines beter. Rode wijn die te warm is, wordt slap, azijnachtig en smaakt naar alcohol. De ideale temperatuur ligt dan ook rond de 17°C.

Wijn Hoe lang koelen? Temperatuur
Fris, fruitig, licht en soepel 1 uur 14 – 16 °C
Vol, kruidig, complex 16 – 18 °C
Krachtig en robuust 16 – 18 °C
Weelderig en zoete 16 – 18 °C

 

Rosé

Met de lente in aantocht, mogen we zeker de rosé niet vergeten. Hoewel je misschien een ijskoude rosé in het zonnetje op het terras heerlijk vindt, geldt ook voor rosé dat kou de smaak en het bouquet verhult en dat is jammer. De ideale serveertemperatuur voor rosé ligt ronde de 8 en 10°C.  Als je de rosé zo’n 3 uur van te voren in de koelkast legt, is de rosé op het moment van serveren mooi op temperatuur.

De ideale temperatuur van wijn in een infographic

Het bovenstaande verhaal en andere leuke feitjes en weetjes vind je terug in onderstaande infographic!

temperatuur wijn

 

Andere infographics:

Proost op Moeder Aarde (infographic biologisch)
Top 10 wijnhuizen op Facebook in een infographic
Infographic 12 tips om je fles te recyclen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Geschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Wine and cheese in een infographic
Weetjes over champagne in een infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.