Wijn helpt tegen depressie

wijn gezondheidZoals we hier vorige week al op Wijnbloggers schreven, houden we wel van onderzoeken die aantonen dat het drinken van wijn goed is voor de gezondheid. Schreven we vorige week over een onderzoek, waaruit blijkt dat je van wijn niet dikker wordt, deze week hebben we een onderzoek waaruit blijkt dat het drinken van wijn het risico op depressie kan verminderen. Althans dit blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine.

Het onderzoek

In het kader van het onderzoek naar voeding en het risico op hart- en vaatziekten volgeden Spaanse onderzoekers een groep van 2.683 mannen en 2.822 vrouwen over een periode van 7 jaar. Deze dames en heren waren allemaal tussen de 55 en 80 jaar oud en hadden nog nooit een depressie gehad toen ze aan het onderzoek begonnen en evenmin hadden ze last van andere alcohol gerelateerde problemen.

Jaarlijks vulde groep mensen een vragenlijst in. Deze lijst bevatte vragen over hun eten, alcoholgebruik en aan de hand van de antwoorden werd hun geestelijke gezondheid en levensstijl gedurende deze 7 jaar geanalyseerd.

Twee tot zeven glazen wijn per week ‘ kan depressie te verminderen ‘

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de mensen die dagelijks een glaasje wijn (alcohol) dronken, minder kans hadden op een depressie. Het ging hierbij wel om een kleine hoeveelheid wijn, zo’n 5 tot 15 gram per dag. De onderzoekers geven dan ook aan dat het drinken van 2 tot 7 glazen wijn per dag het risico op het krijgen van een depressie vermindert. Levensstijl of andere sociale factoren – burgerlijke staat, roken, voeding – hadden geen effect op de resultaten van het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat het drinken van meer dan 7 glazen wijn per de kans op het krijgen van een depressie juist zou kunnen verhogen. Het viel de onderzoekers wel op dat een hogere alcoholconsumptie per week vooral kon worden toegeschreven aan de mannen. 88 procent van de onderzochte mannen dronk meer dan 15 gram alcohol per dag.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat een matige alcoholconsumptie kan beschermen tegen hart- en vaatziekten. En volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat de oorzaak van deze bescherming ook de reden is waarom matig alcoholgebruik de kans op het krijgen van een depressie kan verminderen. Het gaat hier voornamelijk om de alcohol die in wijn zit.

Toch waarschuwen de onderzoekers ook voor het gebruik van alcohol. Overmatig alcoholgebruik is niet goed voor de mens. En om de alombekende slogan, die jarenlang te zien is elke reclame-uiting voor alcoholhoudende dranken, maar weer eens aan te halen: Geniet, maar drink met mate….

 Meer lezen over de invloed van het drinken van een glaasje wijn op de gezondheid? Kijk dan eens hier...

 

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.