Het combineren van wijn spijs in een infographic

wijn spijs combinere - infographicOver het combineren van wijn en spijs kun je pagina’s vol schrijven. Dat is dan ook wat veel wijnschrijvers doen en je op het internet talloze combinaties van wijn en spijs kunt vinden of in de boekwinkel rekken vol met boeken. Het combineren van wijn en spijs gaat vooral om het hebben van lef. Het durven experimenteren. Uitzoeken wat jij lekker bij elkaar vindt. De beleving van wijn is persoonlijk, evenals de beleving van lekkere gerechten.

Natuurlijk zijn er wel een aantal klassieke wijn en spijs combinaties te noemen en ook zijn er wel algemene tips voor het combineren van wijn.

Een aantal tips voor het combineren van wijn spijs

We zetten een paar tips met betrekking tot het combineren van wijn spijs voor je op een rijtje:

  • De wijn en spijs moeten in balans zijn en elkaar versterken. De beste eigenschappen van zowel de wijn, als het gerecht moeten naar voren komen. De wijn moet het gerecht niet overheersen, maar ook het gerecht moet de wijn niet overheersen. Een goede harmonie is belangrijk en bedenk welke eigenschappen je er uit wilt laten springen.
  • Gerechten en wijnen met een sterk aroma passen vaak niet goed bij elkaar.
  • Bitter voedsel gecombineerd met een wijn met veel tannine is niet zo lekker. Als je een wijn met veel tannine bij het eten wil drinken, neem dan vettige of hartige (umami) gerechten voor het evenwicht.
  • Ronde (vettige) gerechten passen beter bij ronde wijnen, strakke gerechten passen het best bij strakke wijnen. Kruidige gerechten passen goed bij kruidige wijnen.
  • Zoete gerechten kun je beter met een nog zoetere wijn combineren. Als de wijn minder zoet is dan je gerecht, komt het gerecht al snel zuurder of bitterder over komen.
  • Ook bij zuurdere gerechten kun je beter combineren met een nog zuurdere wijn anders zal je gerecht eerder een beetje slap overkomen.
  • Serveer je meerdere gangen met verschillende wijnen zorg dan dat je ook de wijnen opbouwt in smaak.
  • Hoe lichter de wijn, hoe lichter het gerecht.
  • Droge wijnen gaan vóór zoete wijnen.
  • Jonge, lichte wijnen gaan vóór oudere, zwaardere wijnen.

Dit is maar een greep uit de tips en regels die er zijn omtrent het combineren van wijn en spijs. Zoals al eerder geschreven: Probeer zelf uit, experimenteer met verschillende smaken en drink vooral wat je zelf lekker vindt!

Het combineren van wijn spijs in een infographic

In de onderstaande infographic van WineFolly vind je een mooi overzicht van welke combinatie’s van wijn en spijs goed met elkaar gaan. Altijd leuk om uit te proberen!

wijn spijs poster

 

Bron Infographic: WineFolly

Andere infographics:

Top 10 wijnhuizen op Facebook in een infographic
Wat is biologische wijn?
12 tips om je wijnfles te recyclen
Franse wijnen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Wijngeschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Duurste wijnen uit de Bordeaux
Wijn vs Bier – De caloriebattle
Wijn en kaas in een infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.