Wijn spijs combineren in een infographic

Zoals elke zaterdag ook vandaag natuurlijk een infographic over wijn. In de wijn infographic van vandaag staan wijn spijs combinaties en is er weergegeven welke wijnen het beste bij verschillende gerechten pas. Zo zie je welke kazen, noten, vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, groeten, fruit, sauzen en dessert wijnen gemaakt van de sauvignon blanc, chardonnay, riesling, pinot noir, syrah, merlot en cabernet sauvignon passen. Altijd handig en leuk natuurlijk!

Wijn spijs combineren

wijn spijs combi infographic

Het combineren van wijn spijs

Over het combineren van wijn en spijs kun je pagina’s vol schrijven. Dat is dan ook wat veel wijnschrijvers doen en je op het internet talloze combinaties van wijn en spijs kunt vinden of in de boekwinkel rekken vol met boeken. Het combineren van wijn en spijs gaat vooral om het hebben van lef. Het durven experimenteren. Uitzoeken wat jij lekker bij elkaar vindt. De beleving van wijn is persoonlijk, evenals de beleving van lekkere gerechten.

Natuurlijk zijn er wel een aantal klassieke wijn en spijs combinaties te noemen en ook zijn er wel algemene tips voor het combineren van wijn.

Een aantal tips voor het combineren van wijn spijs

We zetten een paar tips met betrekking tot het combineren van wijn spijs voor je op een rijtje:

  • De wijn en spijs moeten in balans zijn en elkaar versterken. De beste eigenschappen van zowel de wijn, als het gerecht moeten naar voren komen. De wijn moet het gerecht niet overheersen, maar ook het gerecht moet de wijn niet overheersen. Een goede harmonie is belangrijk en bedenk welke eigenschappen je er uit wilt laten springen.
  • Gerechten en wijnen met een sterk aroma passen vaak niet goed bij elkaar.
  • Bitter voedsel gecombineerd met een wijn met veel tannine is niet zo lekker. Als je een wijn met veel tannine bij het eten wil drinken, neem dan vettige of hartige (umami) gerechten voor het evenwicht.
  • Ronde (vettige) gerechten passen beter bij ronde wijnen, strakke gerechten passen het best bij strakke wijnen. Kruidige gerechten passen goed bij kruidige wijnen.
  • Zoete gerechten kun je beter met een nog zoetere wijn combineren. Als de wijn minder zoet is dan je gerecht, komt het gerecht al snel zuurder of bitterder over komen.
  • Ook bij zuurdere gerechten kun je beter combineren met een nog zuurdere wijn anders zal je gerecht eerder een beetje slap overkomen.
  • Serveer je meerdere gangen met verschillende wijnen zorg dan dat je ook de wijnen opbouwt in smaak.
  • Hoe lichter de wijn, hoe lichter het gerecht.
  • Droge wijnen gaan vóór zoete wijnen.
  • Jonge, lichte wijnen gaan vóór oudere, zwaardere wijnen.

Dit is maar een greep uit de tips en regels die er zijn omtrent het combineren van wijn en spijs. Zoals al eerder geschreven: Probeer zelf uit, experimenteer met verschillende smaken en drink vooral wat je zelf lekker vindt!

Andere infographics:

Top 10 wijnhuizen op Facebook in een infographic
Infographic Wat is biologische wijn?
Infographic 12 tips om je wijnfles te recyclen
Franse wijnen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Wijngeschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Duurste wijnen uit de Bordeaux
Wijn vs Bier – De caloriebattle
Wijn en kaas in een infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.