Wijn-spijs combinaties

Wijn-spijs combinatie

Bij het combineren van spijs en wijn wordt er meestal gesproken van een wijn-spijs combinatie (eerst de wijn, daarna de spijs). In de praktijk is deze volgorde echter vaak andersom: er wordt een gerecht gekozen en daarbij een passende wijn uitgezocht.

De reden dat de wijn eerst wordt genoemd in een wijn-spijs combinatie, is dat de wijn een gerecht kan complementeren. Een wijn gecombineerd met een spijs, kan een hele andere smaakbeleving geven, dan wanneer deze los worden genuttigd. Dit geldt voor zowel de wijn als voor het gerecht. Bij het combineren van wijn en spijs is het belangrijk te onthouden dat het met name gaat om persoonlijke voorkeuren en smaken. Houdt hier daarom rekening mee!

Op zoek naar de juiste wijn bij uw gerecht of andersom? Dan is het advies om te kijken naar het karakter van een gerecht. Is het gerecht zwaar, kruidig of pittig of juist licht, neutraal en fris? Wijn en spijs komen het beste tot hun recht wanneer zij over een gelijkwaardig karakter beschikken. Ronde, vettige gerechten passen daarom het beste bij ronde wijnen en kruidige gerechten passen goed bij kruidige wijnen.

Er zijn een aantal regels waar rekening mee kan worden gehouden:

  • Combineer geen bitter gerecht met een wijn met veel tannines.
  • Als u een wijn met veel tannines wilt schenken, kies dan voor een vettig gerecht.
  • Zoete gerechten combineren het beste met nóg zoetere wijn.
  • Zuurdere gerechten combineren goed met een nóg zuurdere wijn.
  • Ook contrasterende smaken kunnen goed werken. Bij bijvoorbeeld een ziltige blauwaderkaas is oude port zeer geschikt.

Wanneer u meerdere gangen serveert, is ook de opbouw in wijn en gerecht van belang. Bouw de smaken op en maak gebruik van de volgende adviezen:

  • Hoe lichter het gerecht, hoe lichter de wijn.
  • Droge wijn gaat voor zoete wijn.
  • Jonge, lichte wijnen gaan voor oudere, zwaardere wijnen.

Het is erg leuk om met verschillende wijn-spijs combinaties te experimenteren. U zult zien dat u uw voorkeuren leert kennen naarmate u vaker combineert. Het belangrijkste advies wat we u mee kunnen geven is dat u drinkt wat u lekker vindt. Dit maakt de wijn-spijs combinatie namelijk compleet!

Door: Jacqueline Cheng
Drinkzz

drinkzz

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.