Ruzie met China over Wijn?

Het zat er natuurlijk aan te komen dat er ruzie zou komen met de chinezen. Het dumpen van zonnepanelen op de Europese markt, maar ook het opkopen van Chateau’s in Frankrijk kan niet zonder spanningen. Met de Duitse minister van Economische Zaken Philipp Roesler, als spokesman, roept de EU op om snel een oplossing te vinden voor het dispuut over wijn en zonnepanelen. Roesler wil op deze manier een handelsoorlog tussen de EU en China voorkomen. Woensdag kondigde het Chinese handelsministerie aan een anti-dumpingonderzoek te starten naar de import van wijn uit de Europese Unie. Het onderzoek is een reactie op de zonnepanelenheffing die dinsdag door Europees commissaris Karel De Gucht werd aangekondigd.  China gaat onderzoeken of de EU wijn onder de kostprijs op de Chinese markt dumpt. Volgens de EU is de export van wijn naar China jaarlijks goed voor 763 miljoen euro en wordt de drank helemaal niet op de Chineze markt gedumpt. Het merendeel van de wijn komt uit Frankrijk, gevolgd door Spaanse en Italiaanse wijn. 

Frankrijk verdedigt eigen wijn

Het Franse handelsministerie veroordeelt het onderzoek van de Chinezen. Frankrijk vindt het ongepast en zegt dat het zijn wijnproducenten zal verdedigen. ‘We nemen dit zeer serieus, dit is ongepast en verwerpelijk’, zegt een bron bij het Franse handelsministerie. De Duitse minister Roesler wil snel om tafel met de Chinezen om verdere escalatie te voorkomen: ‘De EU moet altijd onderhandelen. Ik denk dat er nog steeds de kans is om snel aan de tafel zitten en een handelsoorlog te voorkomen die gevolgen zou hebben voor veel meer gebieden.’ Vanaf donderdag bedraagt de invoerheffing op zonnepanelen 11,8 procent. Dit tarief zal 2 maanden gelden. Met de heffing wil de commissie de Chinese producenten aanpakken die hun zonnepanelen onder de marktwaarde in de EU dumpen. Als er tijdens het overleg met de Chinese overheid geen oplossing komt, dan kunnen de tarieven oplopen tot 67,9 procent.

images-56Risico voor handelsrelatie

De Europese Commissie zei woensdag dat China volgens internationale handelsafspraken het recht heeft om een dergelijk onderzoek te starten, maar het dagelijks bestuur van de EU zal de voortgang van het onderzoek nauwgezet volgen. De groeiende spanning tussen China en de EU is een risico voor de handelsrelatie. Statistieken van de Chinese overheid tonen aan dat de import en export tussen de EU en China in de eerste 4 maanden van dit jaar in totaal 168 miljard dollar bedroeg. Volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW ligt het niet voor de hand dat er een handelsoorlog komt. ‘Europa en China hebben er groot belang bij om een handelsoorlog te voorkomen. Het is altijd nadelig: producten worden duurder, het zorgt voor onzekerheid en de handel neemt af.

 

Bron: ANP, Parool.nl

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.