Amerikaanse wijnmakerij laat wijn rijpen in zee

Wijn rijpen in zijnDe Amerikaanse Wijnmakerij St. Helena’s Mira heeft vier kisten met wijn in zee laten zinken om de wijn in zee te laten rijpen. De wijn, Cabernet Sauvignon uit 2009, is geplaatst in speciale stalen kisten en zullen drie maanden in de haven van Charleston onder water blijven.

De St. Helena’s Mira Winery is de eerste Amerikaanse wijnmakerij die dit experiment uitoefent. In Europa is het al vaker gedaan. Bekend is, onder andere, door wijn die is gevonden in oude scheepswrakken en daar jarenlang op de bodem van de heeft gelegen, dat onderwater-elementen, zoals de beweging van water, invloed hebben op wijn.

Zo liet de Duitser Christian Ress in 2010 18 van zijn magnum Riesling-flessen en 1 Balthazar-exemplaar op de bodem van een meer (18 meter diep) zakken om deze daar te laten rijpen. Na drie jaar rijpen op de bodem van het meer, heeft hij de flessen weer naar boven gehaald en is de wijn, naar zijn zegge, perfect!

Het Amerikaanse wijn-experiment

De vier kisten zijn dus te water gelaten om vervolgens drie maanden lang onder water te rijpen. Na drie maanden zullen de kisten weer naar boven gehaald worden, zal dan worden geproefd door lokale sommeliers en worden vergeleken met dezelfde wijn die gewoon op het land drie maanden heeft gerijpt.

Volgens Gustavo Gonzalez van de St. Helena’s Mira Winery, heeft de oceaan ideale elementen die van invloed zijn op de veroudering. Elementen als temperatuur, druk, vochtigheid, beweging, licht – of het ontbreken daarvan – en zuurstof. Elementen die ook een rol spelen bij het bewaren van wijn dus. Het experiment is te volgen via de website van St. Helena’s Mira Winery.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.