Wijn remt groei longkankercellen

Wijn remt groei longkankercellen - Wijn & GezondheidUit een nieuw Canadees onderzoek blijkt dat zowel rode als witte wijn de groei van longkankercellen remt. Rode wijn doet dit wel effectiever dan witte wijn. De onderzoekers ontdekten dat wijn de verspreiding van niet-kleincellige longkanker tegengaat en de groei vertraagt.

Resveratrol

In de loop der jaren is duidelijk geworden dat Resveratrol invloed heeft op verschillende ziekten, waaronder kanker. Resveratrol heeft anti-kankereigenschappen. De polyfenol resveratrol, die veel in wijn voorkomt is een type anti-oxidant, die ervoor zorgt dat cellen langer kunnen overleven.

Resveratrol komt voor in de schil van blauwe druiven. De hoeveelheid die in de druif voorkomt, hangt onder andere af van het soort en het gebied waar de druif groeit. De hoeveelheid resveratrol in wijn wordt mede ook bepaald door de fermentatietijd. Resveratrol komt dus in zowel witte als rode wijn voor, maar is het gehalte in rode wijn hoger. Dit natuurlijk, omdat tijdens het fermentatieproces van rode wijn de schillen aanwezig zijn en gedurende het fermentatieproces van witte wijn niet.

Echte wijn

In tegenstelling tot vele andere onderzoeken waarbij vaak een synthetische vorm van resveratrol wordt gebruikt, is er bij dit onderzoek echt wijn gebruikt. Zo bestudeerden de onderzoekers het effect van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Riesling op de longkankercellen. De rode deden het hierbij beter dan de witte Riesling. De Pinot Noir had het meeste effect op de longkankercellen.

Het gaat om de wijn, niet om de druiven

Hoewel het toch vooral resveratrol, die voorkomt in de druivenschil, is die de remmende werking heeft op de groei van longkankercellen, heeft het eten van druiven niet hetzelfde effect als het drinken van wijn. Om dezelfde hoeveelheid resveratrol te krijgen die er in wijn zit, zou je echt een hele grote hoeveelheid aan druiven moet eten én gaat het niet alleen om de resveratrol. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat andere stoffen in wijn hebben bijgedragen aan de remming van de groei van de longkankercellen. Welke stoffen dat precies zijn, konden de onderzoekers nog niet zeggen. Wijn bevat allerlei onbekende stoffen, die tijdens het fermentatieproces ontstaan, die een gewone druif niet bevat. Belangrijk is dan ook dat er nog verder onderzoek wordt gedaan naar de invloed van wijn en de stoffen die er in zitten. En welke stoffen nu nog meer invloed hebben op de groei van longkankercellen. Maar ook dat er wordt gekeken naar de hoeveelheid wijn, die er gedronken wordt. Want té veel is natuurlijk ook weer niet goed voor je gezondheid.

Dr.Tsakiridis van het Canadese onderzoeksteam zegt hier ook over: “It’s all about the dosage. It doesn’t mean that it is good if you take it in a high quantity.”

Verder onderzoek is gewoon nog nodig. Maar dit is een eerste veelbelovende stap.

Bron: Persbericht & Metronews.ca

1 Reactie
  1. Zie “Wijnreis door mijn lichaam”van Harold Hamersma en bijvoorbeeld “Voedselzandloper” van Kris Verburgh en vele vele academische onderzoeken. Alles met mate, maar dan schijnt (rode) wijn allerlei positieve eigenschappen te hebben.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.